Gönüller Sultanı Hacıveyiszâde Mustafa Efendi (1888-1960)

Abdullah Uçar
Her şeyin iyisi, en iyisi, değerlisi, en değerlisi, güzeli, en güzeli vardır. İnsanların peygamberlerden sonra en iyisi, en değerlisi de evliyaullahtır, yani Allah dostlarıdır. Rabbimiz bunlar için: “İyi bilin ki, Allah’ın dostlarına korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir.” (1) buyurur.
Bunlar tabir caizse yeryüzünün paratonerleridir. Allah bunların hatırına çoğu zaman bela ve musıbet göndermez, bilâkis rahmet ve bereket gönderir. Peygamber Efendimiz: “Arz üzerine onların hürmetine yağmur yağar, ehli arz onların sayesinde yiyecek içecek bulur. . . ” (2) buyurmuştur.
Allah’ın sevgililerini, Allah’ın gerçek kulları da sever. Şeytan ve insan suretindeki şeytanlar, kâfirler, münafıklar ise bunlardan nefret eder.
Konyalının yarım asırdır unutmadığı, gönlünde yaşattığı, gözümüzden ve fikrimizden de uzak olmasın düşüncesiyle adına büyük bir cami yaptırdığı, her mecliste günde binlerce defa andığı, rahmet okuduğu, fatiha gönderdiği, menkıbelerini anlattığı Hacıveyiszâde Mustafa Efendi de bu Allah dostlarından birisidir. 5 Şubat 1960 da vefat etmiştir ve yarım asırdır unutulmamış, gönüllerde yaşamaktadır. “İnsanlar ölmez, unutuldukları zaman ölürler” atasözünde olduğu gibi.
Şair ne güzel söylemiş: “Kubbede bâkî kalan hoş bir sadâdır” diye. Şöyle bir tefekkür etsek; Şu Konya’dan kimler geldi, kimler geçti? Nice Sultanlar, Hanlar, Hakanlar, Beyler, Paşalar, Zenginler, Ağalar… Hiçbirisinin ismi günde binlerce defa anılmıyor, sitayişle bahsedilmiyor, anasına-atasına dua edilmiyor. Adına programlar düzenlenmiyor, hatimler mevlitler tilâvet edilmiyor, ismi anılınca hürmet ve tazim ifadesiyle eller göğüslere gitmiyor.
Yunus bunu çok sade ve güzel bir dörtlükle ifade ediveriyor:
Hani Karun malı netti
Hani Cengiz şanı netti
Hani Lokman Canı netti
Yalan dünya yalan imiş
Ama Şems, Mevlânâ, Sadrettin Konevî…hazeratları, Fahri Efendi, Hacıveyiszâde Mustafa Efendi gibi ilim erbabının zikri cemili geçince durum farklı oluyor. Bu durumları görünce, Allah Resûlünün: “Rütbelerin en üstünü ilim rütbesidir”, “Sizin en hayırlınız; Kur’an-ı okuyan ve okutandır” (3) gibi mübarek sözlerini daha iyi anlıyoruz.
Evliyalar ölmez imiş
Can acısın görmez imiş
Diyenler ne kadar doğru söylemiş. Onlar ölmüyor ve gönüllerde yaşıyor. Ama herkeste onların seviye ve mertebesine ulaşamıyor. Onların “Allah dostu” olabilme şerefine nail olabilmek için nasıl bir hayat sürdükleri, böyle bir makale ile anlatılabilecek bir şey değildir. Ama bunu anlatan güzel eserler son zamanlarda çıkmıştır.
Kendisi de amcası gibi bir Allah dostu, bir Peygamber komşusu olan rahmetli Ali Ulvi Kurucu’nun dilinden yazılan “Hatıralar” isimli kitap bu sahada en güzel ve en samimi eserdir.
Rahmetli Hacı Kişi’nin tabiriyle, günümüzde bazı ham ervah, Evliyaullahın büyüklüğünü, kerametleri ile tescil etmeye kalkarlar. Hâlbuki rahmetli Hoca Efendi: “Oğlum bu günün evliyasının kerameti hizmetidir, çalışmasıdır” buyururmuş.
Beyazid-i Bestamî Hazretlerine: “Falan uçuyor” demişler O, “sineklerde uçar” demiş. “Suda yürüyor” demişler, “yengeçlerde yürür” demiş. “Bir anda tayyi mekân ediyor” demişler O, “Seytan da aynı işi yapabiliyor” demiş.
Hayat hikâyesi okunursa; “el-istikameh, hüvel kerâmeh” sözünü kendine prensip edinmiş, korkmamış, yılmamış, bıkmamış, usanmamış, kırıcı olmamış, bir hayat gece ve gündüz durmadan çalışmış. Gönül âbâd etmiş, gönüller sultanı olmuş. Allah şefaatine bizleri mazhar eylesin. O’nu örnek alabilmeyi nasip etsin. Ruhu şâd olsun.
Bugün saat 17. 30 da Ticaret Odası Salonu’nda değerli talebeleri Hoca Efendiyi anlatacaklar. Duyurulur.
--------------------------
1- Yûnus Sûresi, 62.
2- Buhârî, Rikak 38.
3- Tirmizî, Fiten, 76 (2264). 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.