Gönüller pişirildi

Hz. Mevlana'nın baş aşçısı Ateşbaz-ı Veli adına bu yıl ikincisi gerçekleştirilen yarışmanın ödül töreni 24 Ekim'de yapılacak. Vali Erol, "Ateşbaz-ı Veli'nin gözetiminde yüzyıllar boyunca hem aş hem de gönüller pişirilmiştir" dedi

Ateşbaz-ı Veli adına 2010 ve 2012 yıllarında İstanbul'da yapılan, geçen yıl Konya'ya nakledilen, Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödül Töreni, bu yıl ile birlikte artık geleneksel olarak Konya'da yapılıyor. 24 Ekim'de yapılacak Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri Töreni ile ilgili Dedeman Otel'de basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, Selçuk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Musa Özcan ile basın mensupları katıldı.

AMAÇ TÜRK MUTFAĞINI TANITMAK

Basın toplantısında ödül töreni hakkında katılımcıları bilgilendiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, "Günümüzün yoğun rekabete dayalı, etik kurallardan uzak ortamında, kurum, kuruluş ya da kişilerin sürdürülebilir başarısı ve bulundukları ülkenin değerlerine katkısı büyük ölçüde vizyonları ve performanslarına bağlıdır. Ateşbâz-ı Veli Mutfak ve Mutfak  Kültürü Ödülleri ile amacımız kendi topraklarının varlığına değer veren ve bu değerleri ulusal ve uluslararası platformlarda hak ettiği yerlere ulaştırma çabasını katma değeri yüksek proje, ürün ve süreçler ile kanıtlayan ve uluslararası platformlarda sürdürülebilir rekabet avantajına ulaşan başarı örneklerinin ödüllendirilmesidir. Amacımız, Türk Mutfağı üst başlığında bu kurum ve kuruluşların bilinirliğinin artırılması ve her anlamda öne çıkartılması olarak özetlenebilir. Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından 2010 yılından bu yana  düzenlenen ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği yetkili organları ve Türkiye'de 21 saygın isim tarafından değerlendirilerek belirlenen kurum kuruluş ve şahıslara Ateşbâz-ı Velî adına verilecek ödüldür. Organizasyon misyon, vizyon, içerik ve tema olarak  Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Bu organizasyonda Türkiye'nin her bölgesinden  organizasyon kapsamı içerisindeki kurum, kuruluş ve şahıslara, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü tarafından tasarlanan ödül verilmektedir. Ödül töreni 24 Ekim'de gerçekleştirilecek" dedi.

KONYA ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATIYOR

Vali Muammer Erol, Konya, ticaret ve sanayi hamleleri yanında kültür ve turizm alanında da nitelikli çalışmalara, yatırımlara ve faaliyetlere imza atmakta, her geçen yıl marka değer üretme gayretini ortaya koymaktadır. Mevlana Dergahının en mühim kısımlarından biri Matbah-ı Şerif, en mühim şahsiyetlerinden biri de Ateşbaz-ı Veli ve temsil ettiği makamdır. Tam bir teslîmiyet makamı olan ve 1001 gün süren çile (manevî terbiye)'nin sevk ve idare edildiği Matbah-ı Şerif'te Ateşbâz-ı Velî'nin gözetiminde yüzyıllar boyunca hem aş hem de gönüller pişirilmiştir. Dünya'da türbesi olduğu bilinen tek 'Ser-tabbâh' (Kazancı Dede, Aşçıbaşı) olan Ateşbaz-ı Veli adına 2010 yılından beri İstanbul'da düzenlenen ödül programı çok manidar bir kararla geçen yıl ilk defa Konya'da yapılmıştır. Programı bundan böyle muhteva bakımından zenginleştirilip daha uzun bir zamana yayılarak Konya'da yapılan geleneksel nitelikli programlar arasında yerini alacaktır. Bu organizasyonu başlatan, bugünlere taşıyan Anadolu Halk Mutfağı Derneği'ne teşekkür ediyorum. Yarışmanın, bundan böyle aslî mekânı olan Konya'da gerçekleştirilmesi hususundaki iradeyi güçlendirmek ve sürdürülebilirliğini sağlayarak kurumsallaştırmak adına İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzce 2015 yılında Hz. Mevlâna ile ilgili projeler kapsamına alındığını memnuniyetle belirtmek isterim" şeklinde konuştu.

TÜRK MUTFAĞI DÜNYAYA TANITILACAK

Ateşbaz-ı Veli'nin Konya'nın mana yıldızlarından olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, "Konya'nın çok sayıda mana yıldızı var. Ateşbaz-ı Veli büyük bir değerdir. Onun isminde böyle bir yarışmanın düzenlenmesi önemlidir" dedi. Konya'nın inanç turizminin gelişmesi açısından yapılan yarışmanın önemine dikkat çeken Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ise, "Ateşbaz-ı Veli bizim için büyük bir zat. Onun tanıtılması, Türk Mutfağı'nın dünyaya tanıtılması için böyle organizasyonlar önemli" diye konuştu.

KERİM ATICI

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri