Gonca güller gülüyor

Tarım sezonunda Çumraya gelen işçilerin çocuklarına okul öncesi eğitimlerini sağlamak amacı ile açılan, Gonca güller anaokulu çocukların yüzünü güldürüyor

Çumra Kaymakamlığı’nın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu tarafından tarım işçilerinin 5–6 yaş grubu çocuklarına yönelik hayata geçirdiği ‘Gonca Güller Anaokulu’nda eğitim gören minikler okullu olmanın sevincini yaşıyor. Çumra Kaymakamı Adem Yazıcı, çadır kentte kurulan anaokulu sayesinde tarım işçilerinin çocuklarının eğitimlerine okul öncesinde başladıklarını söyledi. Yazıcı, “Tarım potansiyeli açısından önemli bir yere sahip olan ilçemizde tarımda çalışacak olan mevsimlik işçilerin bulunmasında zorluk yaşıyoruz. Bu nedenle ilçemize başta Urfa olmak üzere diğer illerden her yıl 5 ile 6 bin arasında aile gelmekte. Nisan ayı içerisinde gelen aileler ekim ve kasım aylarına kadar kalmakta. Tarım işçileri anne babaların ve büyük fertlerinin tarlada çalışmaya gittiği zaman yaşadıkları en büyük sorun 5 ile 6 yaş arası çocuklarının çadırda yalnız kalmaları idi. Ufak çocukların yalnız kalmaları, çadırların hemen yanından geçen tren yolunda ve ana caddede üzücü kazaların olmasına neden oluyordu” dedi.
Yazıcı, tarım işçilerinin 6 ay süre ile ilçede kaldıklarını da hatırlatırken, “Yaklaşık 6 ay bu vatandaşlarımız ilçemizde çadırlarda kalmakta. Bu ailelerin çocuklarını hem koruma altına almak hem eğitim sorunlarının giderilmesine yönelik düşündüğümüz pilot projeyi bu yıl hayata geçirdik. Bu projeyi ben çok önemsiyorum. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile uygulamaya koyduğumuz proje kapsamında Çadırkent bölgesinde çadırdan bir ana sınıf oluşturduk.  50’ye yakın 5 – 6 yaş arası okul öncesi eğitime mensup öğrencilerimizi burada eğitime aldık. Bunların tüm okul ihtiyaçları giyim kuşamları, yeme içme giderleri karşılandığı gibi hem çocuklarımızın hem ailelerimizin faydalanacağı güneş enerji sistemli banyo, tuvalet gibi tesislerini de hazırlayıp her türlü altyapı hizmetlerini sağladık. Bu projeyi önümüzdeki yıllarda sayısal olarak artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Özellikle Urfa olmak üzere doğu illerden 16 yıldır düzenli olarak gelen aileler olduğunu da belirten Yazıcı, “Benim bu vatandaşlarımız için en büyük projem bu insanlarımızın kaldığı çadırların olduğu yerlere daha geniş bir sosyal tesis oluşturmak. Çünkü bu insanlarımız çadırlarda gerçekten zor şartlar altında yaşıyorlar. Bu projeyi de önümüzdeki dönem hayata geçireceğiz. Bu vatandaşlarımızın çocukları bizim aşevimizden faydalanıyor. Çocukların çadırda okumalarını sağlamakla hem tren kazalarının önüne geçtik hem çocukların kaybolma riski bitti. Aileler de tarlalarda gözleri arkada kalmadan rahatlıkla çalışıyor” dedi.
Urfa’dan gelen yüzlerce Tarım işçisinin sorumlusu olan Eyüp Şinay da yıllardır Çumra’ya geldiklerini söyledi. Şinay, “Biz yaklaşık 600 kişilik bir aile Urfa’dan geldik. 16 yıldır aynı ekip ile aynı yere geliriz ve aynı yerde konaklarız. Bizim burada yaşadığımız en büyük sıkıntı, küçük çocuklarımızın bakımları, banyo, tuvalet gibi sorunlar idi. Ancak Kaymakamlık bu yıl bizim için büyük bir hizmet yaptı. Küçük çocuklarımızın okula gitmelerini sağlamalarının yanı sıra bizim için sıcak suyu olan, güneş enerjili banyo, tuvalet ve çeşme gibi ihtiyaçlarımızı karşıladı. Önümüzdeki yıl bu hizmetlerin artacağını söyledi. Kendilerine bizlere yardımcı olduğu için tüm aileler adına teşekkür ederim” diye konuştu.
ALİ SAİT ÖGE
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri