Gölden Çıkardıkları Tuzun Çuvalını 10 Liradan Satıyorlar

Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesine bağlı Palas Mahallesi'ndeki Tuz Gölü’nden vatandaşlar tuz çıkarmaya başladı. Sonbahar aylarına kadar tuz çıkarmayı planlayan bölge halkı, kendi ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra satışa da sunuyorlar....

Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesine bağlı Palas Mahallesi'ndeki Tuz Gölü’nden vatandaşlar tuz çıkarmaya başladı. Sonbahar aylarına kadar tuz çıkarmayı planlayan bölge halkı, kendi ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra satışa da sunuyorlar. 3 kişinin çalışmasıyla günlük 10 çuval tuz çıkartan vatandaşlar, çuvalı 10 liradan satıyor. Tuz Gölü’ndeki çamurun bazı hastalıklara iyi geldiğini düşünen vatandaşlar, hafta sonları göl kenarına akın ediyor.

Tuz Gölü hakkında bilgi veren Kayseri Sarıoğlan Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız, gölün çamuru ve tuzunun yanı sıra çıkan sıcak suyun bölgeyi turizm merkezi haline getireceğini ifade etti. Göl kenarına termal kaplıca yapılmasıyla ilgili çalışmalar olduğunu da aktaran Başkan Ali Osman Yıldız, Palas Mahallesi'nde düzenledikleri ilk kültür festivali ile ilçeyle gölün ve diğer tarihi eserlerin tanıtımını yapmaya çalıştıklarını aktardı. Amaçlarının, Tuzla Gölü’nü dünyaya tanıtmak olduğunu belirten Başkan Yıldız, şu bilgileri verdi:

“Tuz çıkartıyor vatandaşlarımız. Bundan hem insanlarımız hem de hayvanlarımız faydalanıyor. Tuz Gölü'nün ikinci en önemli özelliği ise çamuru. Gölün çamuru insanlara çok faydalıdır. Romatizma ve kaşıntı hastalıklarına iyi geldiğini vatandaşlarımız söylüyor. Hatta buradan memnun ayrılanlar var. Yaz aylarında gelen çok sayıda insanımız göl kenarına sıralanıyor, çamurdan faydalanıyor. Çamur banyosu yapan insanlar şifa buluyor. Yine bu bölgede Kermelik Mahallesi var. Burada sıcak su çıkıyor. Buradan çıkan sıcak suyu değerlendirmek istiyoruz. Bu su sayesinde termal kaplıca oluşturulmasını amaçlıyoruz. Bir yandan insanlar çamur banyosu yapacak bir yandan da sıcak suyu kullanacaklar. Bunun için yaptığımız proje var ve hayata geçirilmesi için faaliyetler sürüyor.”

"GÖLÜN ÇAMURUNU MADEN TEDKİK ARAMA KURUMU TAHLİL EDİYOR"

Sarıoğlan Kaymakamı Hasan Doğan da gölle ilgili çalışmalar olduğunu hatırlatarak, “Maden Tedkik Arama Kurumu’ndan buranın tahlillerini istedik. Tahlillerin olumlu çıkması durumunda çamurundan istifade etmeyi düşünüyoruz. Halkımız, çamurun ve tuzunun şifalı olduğuna inanıyor ama biz tahliller sonucu karar vereceğiz. Belediyemizle, kültür müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediyemizle burada yatırımlar yapmaya başlayacağız.” dedi.

TUZ ÇIKARIRKEN ÇAMURA BATMAMAK İÇİN TAHTADAN HELİK KULLANIYORLAR

Palas Mahallesi sakinlerinden Seyfi Turan, 15 yaşından beri gölden tuz çıkarttığını belirterek, “Geçmişte buradan tuz çıkarmak yasaktı. Kaçak çıkartırdık. Şimdi bir şey söylenmiyor. Önce toplama yapıyor suyunu sıkıyoruz. Sonra gölün içinden çıkartıyoruz. Çamura batmamak için tahtadan yaptığımız helikler var. Bununla batmamış oluyor ve çıkartıyoruz. Her yıl temmuz ayında başladığımız tuz çıkarma eylül ayı sonuna kadar devam eder. Yağmur yağınca çıkartamayız.” diye konuştu.

Aynı mahalle sakinlerinden İbrahim Baydemir ise çıkarttıkları tuzun hamur, peynir için kullanıldığını belirterek, “Koku yaptırmadığı için bu tuz kullanılıyor. Hayvan yemi olan küspeye de bunu katıyoruz. Hem küspe kurtlanmıyor hem de hayvanların ihtiyacı olan tuzu karşılamış oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Bölgede tuz çıkartan vatandaşların bazıları kendi ihtiyaçlarını karşılıyor. Bazıları ise tuzu satarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor. Günlük 3 kişi birlikte çalışırsa, her biri 50 kilo gelen 10 çuval tuz çıkartılıyor. Tuzun bir çuvalı ise 10 liradan satışa sunuluyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri