Gökoğuzlar Mihail Çakır'ı Andı

Moldova’ya bağlı Gökoğuz Özerk Bölgesi (Gagavuz Özerk Bölgesi) Milli yazar, şair, eğitimci ve Ortodoks Papazı olan Mihail Çakır’ı 152.

Moldova’ya bağlı Gökoğuz Özerk Bölgesi (Gagavuz Özerk Bölgesi) Milli yazar, şair, eğitimci ve Ortodoks Papazı olan Mihail Çakır’ı 152. yaş gününde andı.

Yaş Günü'nün anısına Çadır Lunga şehrinde Mihail Çakır’ı Okumak adlı konferans düzenlendi. Rus, Bulgar, Romen ve Türkiye’den katılımın gerçekleştiği program, sosyal problemlere Çakır’ın dünyasından çözüm yolları aradı.

Türkiye'nin Kişinev Büyükelçisi Mehmet Selim Kartal konferans açılış konuşmasında kardeş halk Gagauzlar ile ilişkilerin Cumhuriyetin ilk dönemlerine dayandığını anlattı.
Kartal, "Mustafa Kemal Atatürk'ün emri ile 1931'de Bükreş Büyükelçisi Hamdullah Suphi Tanrıöver vasıtasıyla bölgeye 30 Türkçe öğretmeni gönderildi. Gagauzya’dan ise 300 genç üniversite okumak üzere Türkiye getirildi." diyerek ikili ilişkilerdeki tarihi adımlara vurgu yaptı.

Konferans kapsamında, bölgenin kalkınması, evrensel değerler, yeni neslin modernizmin getirdiği sorumsuzluğa karşı korunması ve Çakır'ın eserlerinin günümüze bakan yönleri ele alındı.

Mihail Çakır, İncil'i Gagauzcaya çeviren ilk kişi olarak tanınıyor. Gagauzların Tarihi ve Etnografik Özellikleri adlı eser ise Çakır'ın önemli çalışmaları arasında yer alıyor.

Konferans Çakır'ın büstüne karanfil bırakılması, sonuç bildirgesinin okunması ve şarkılarla son buldu.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri