"Gök vatanın koruyucuları"na NATO standartlarında bakım

MSB Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğüne bağlı 5'inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü, "gök vatanın koruyucuları" olan hava araçlarının bakım, onarım ve modernizasyonunu NATO standartlarında yaparak kesintisiz ve sorunsuz uçmalarını sağlıyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), yoğun olarak kullandığı genel maksat helikopterleri ile taarruz, keşif ve eğitim helikopterlerinin görev yaptıkları koşullar, maruz kaldıkları titreşim, korozyon ve kullanım ömürlerinin dolması gibi sebeplerle veya kaza kırım nedeniyle yenileştirme, bakım ve onarım gibi işlemlere tabi tutulması hayati önem taşıyor.

Bu amaç doğrultusunda faaliyetlerini yürüten 5'inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü, TSK envanterinde bulunan sabit kanat ve döner kanat hava araçlarının yanında diğer komutanlıklar ve özel kuruluşlara ait helikopter ve uçakların da bakım ve onarımını üstleniyor.

5'inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü'nde bu işlemlerin yanı sıra havacılık problemlerini çözmeye yönelik yenilikçi mühendislik yaklaşımları da yürütülüyor.

Fabrikanın yürüttüğü bu faaliyetler sayesinde yurt dışından temin edilen ürünlerin fabrika imkanlarıyla veya yurt içi piyasada imal edilebilmesine yönelik çalışmalar sürdürülerek, yerli sanayi de destekleniyor ve yurt dışına döviz çıkışı önemli ölçüde önleniyor.

Dünyadaki tek merkez
Fabrika Müdürlüğü, Sikorsky firması ile ABD dışında "yetkili bakım ve onarım sözleşmesi" imzalamış dünyadaki tek merkez olma özelliği taşıyor.

5'inci Ana Bakım Fabrika Müdürü, AA muhabirine verdiği bilgide, fabrikanın görevleri arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı tüm uçak ve helikopterlerle diğer kuvvet, kamu kurum ve kuruluşlarına ait helikopterlerin fabrika seviyesi bakım, onarım ve yenileştirmelerini, hava araçlarıyla ilgili iyileştirme ve geliştirme çalışmalarını yapmanın ve bu kapsamda gerekli görülen modifikasyon ve modernizasyonları uygulamanın olduğunu söyledi.

Fabrika Müdürü, bunların yanında fabrika seviyesinde ihtiyaç duyulan yedek parçaları imal etmek, kara havacılık birlikleriyle diğer kuvvet ve kuruluşlara gerektiğinde yerinde bakım, onarım desteği sağlamak, hava araçlarıyla ilgili üst komuta kademelerine ve ast birliklere teknik müşavirlik yapmak ve hava araçlarının teknik yönetim sorumluluğunu yürütmek gibi görevlerinin de bulunduğunu bildirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri