Gizli alerjileri tanıyın!

Çocuk Alerji, Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Besin Alerjisi Derneği ve Alerji Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, gizli alerjilerin yaşam kalitesini bozan bir bilinçsizlik durumu olduğunu, gerekli önlemlerin alınması halinde atlatılabilir olduğunu sö

Çocuk Alerji, Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Besin Alerjisi Derneği ve Alerji Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, "Kozmetiklere bağlı alerjik reaksiyonlar cilt üzerinde leke, egzama, deri tahrişi, ışık hassasiyeti, kurdeşen ve benzeri olumsuz tepkimelere neden olabilmektedir. Kozmetikler içinde kimyasallar, metaller ve besin bileşenlerine karşı alerji gelişebilmektedir. Kozmetiklerin parfümlü olanları daha çok alerjiye neden olur. Kozmetiklere karşı alerji genellikle kan testlerinde ortaya çıkarılamaz. Kozmetik alerjileri temasa bağlı geliştiği için Yama testleri ile ortaya çıkarılabilmektedir. Bu sebeple kozmetik ürünlerin cilt üzerinde hassasiyet ve tahrişe sebep olacak maddeler içermeyenleri ve parfümsüz olanları tercih edilmelidir."

EGZERSİZ ALERJİ YAPABİLİR!

Prof. Dr. Ahmet Akçay; futbol, tenis, kayak, bisiklet, aerobik, jogging gibi egzersiz çeşitlerinin alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini belirtti. Bazı besinlerin tüketilmesinden sonra 2 saat içinde  egzersiz yapılması sonrası ciltte hafif kabartı ve kızarıklıklarla başlayabilir. Daha sonrasında ise mide krampları, bulantı, kusma, tansiyon düşüklüğü, nefes darlığı ve astım krizleri gibi farklı şekillerde kendini gösterebilmektedir. Bu durum egzersizin tetiklediği besin alerjisidir. Yaz aylarının gelmesiyle beraber açık hava sporlarının da popülerlik kazandığını söyleyen Prof. Dr. Ahmet Akçay: ‘Yaz mevsiminde ter alerjisi gündeme gelen başka bir konudur. Egzersiz yaptıktan sonra vücut ısısının yükselmesiyle meydana gelen bir kurdeşen türü olan ter alerjisi, tipik olarak spor yapıldığında ya da vücut terlediğinde oluşur. Bazı şiddetli vakalarda ise Kolinerjik Ürtiker, egzersize bağlı anafilaksi ile ilişkilendirilebilir. Bireylerin böyle bir durum karşısında derhal bir alerji uzmanına danışmaları gerekmektedir'.

FARK ETMEDİĞİNİZ BİR TAKI ALERJİNİZ OLABİLİR!

Takı alerjisi ciltte kaşıntı, sulanma, kızarıklık ve benzeri reaksiyonlarla görünür olmaktadır. Prof. Dr. Ahmet Akçay, kişinin alerjenlerle temas sürecinde, cilt yüzeyinde daha evvelinde bulunan tahriş olmuş bölgelerin terlemesiyle; kulak memesi, göz kapakları gibi hassas cilt bölgelerinin kuruması ve soyulması gibi etmenlerden kaynaklı olarak alerjinin meydana geliş akışının etkilendiğini belirtmiştir. Spesifik olarak krom, deri ya da nikel içeren aksesuarlar, alerjik tepkimelere neden oluşturabilmektedir. Lateks alerjisi, kauçuk ağacının öz suyunun bir dizi kimyasal işlem görmesiyle elde edilir. Gündelik yaşantıda sıklıkla karşılaşılan yaklaşık 35 binden fazla maddenin lateks içerdiği belirtilmektedir. Prof. Dr. Akçay, günlük hayatta; oyuncak, bulaşık eldiveni, yapıştırıcı, ayakkabı, elektrik kablosu, boya, emzik ya da biberon gibi eşyalarla temas halinde lateks alerjisinin görülebileceğini ifade etti.

BESİN ALERJİSİ GİZLİ KALMASIN!

Prof. Dr. Akçay, "Çilek, pancar, muz, istiridye, kekik, bal, zencefil, rezene, çikolata ve deniz ürünleri vücutta alerjik reaksiyonlar oluşturma potansiyeline sahip yiyeceklerdir. Gizli besin alerjisi reaksiyonları kişinin vücudunun bazı bölgelerinde kızarıklık, kaşıntı, gözlerde sulanma, karın ağrısı ve kusma gibi semptomlarla kendini gösterir."

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri