Gıybetten Kurtulmanın Çaresi-4

Sinan Şen

Hastalığın şifası için hastalığın belirlenmesi, tahlil edilmesi gerekir. Bir şeyin çaresi olmak için sorunu bilmek ve iyi tanımak gereklidir. Aksi takdirde boş bir tedavi süreci geçirilmiş olur.

Gıybet hastalığının nedenini de iyi tahlil etmek gerekir. Çok konuşan birisinin dil açısından tehlikede olduğunu söyleyebiliriz. En azından ne konuştuğunu ve kimleri nasıl etkilediğini düşündüğünde, kendi muhasebesi uzun sürecektir.

Geçmiş yazılardaki gibi gıybetin detaylı çarelerine devam edeceğiz.

6. Eğlenmek için yapılan gıybetin tedavisi

Başkasıyla eğlenmek deyince, bundaki maksat başkasını insanların yanında küçük düşürerek onunla alay etmektir. Bu şekilde sen Yüce Allah’ın, meleklerin ve peygamberlerin katında kendini küçük düşürmüş olursun. Şayet kıyamet gününde karşılaşacağın üzüntüyü, suçu, utancı, rezilliği, alay ettiğinin günahlarının sana yüklenmesini ve bu yüzden cehenneme sevkedilmeni düşünseydin, sonuçtan korkar, arkadaşını küçük düşürmekten vazgeçerdin. Eğer bilirsen, asıl gülünecek durumda olan sensin. Sen alay ettiğin kimseyi dünyada küçük bir topluluk içerisinde küçük düşürürsün; halbuki kıyamet günü kendini kendi elinle bütün insanların önünde rezil edersin. Ayrıca onun günahlarını da yüklenirsin; sonra boynundan çekilerek ateşe sürüklenirsin. O gün seninle alay edilir, senin perişanlığına gülünür, böylece Allah senden o alay ettiğin kişinin intikamını alır. O mutlu olurken sen perişan bir halde ortada kalırsın.

Bütün bunları düşünerek gıybeti terk edebilirsin.

7. Acıma adına yapılan gıybetin tedavisi

Aslında kardeşinin işlediği günahtan dolayı ona acıman güzel bir duygudur. Ancak senin bu durumunu şeytan kıskanır ve seni haktan saptırır. Seni onun hakkında konuşturarak, acıdığından çok daha fazla sevabın ona nakledilir. Onun günahlarını da yüklenirsin. Böylece o, acınacak durumdan çıkar, bu defa sen acınacak duruma düşersin. Hayrın silinmiş, sevapların eksilmiş olur.

Bunları düşün, gıybetten sakın.

8. Allah için kızarak yapılan gıybetin tedavisi

Allah (c.c) için kızmak da güzel bir şeydir; ancak bu, gıybet etmeyi gerektirmez. Bu durumda şeytan, Allah (c.c) için kızmanla elde ettiğin sevabı heba etmek için gıybeti sana tatlandırır. Böylece gıybet ederek, Allah Teâlâ’nın gazabına uğramış olursun.

9. Hayret ve Şaşkınlık için yapılan gıybetin tedavisi

Bir kusur işleyen kimsenin durumuna hayret ve şaşkınlığını ifade ederek gıybet yaptığında, aslında durumuna hayret etmelisin. Başkasının dini veya dünyası adına kendini ve âhiretini niye helal ediyorsun? Halbuki sen de dünyada sonunun ne olacağından emin değilsin. Hayret ederek kardeşinin gizli durumunu açığa çıkardığın gibi Allah da senin ayıbını ortaya çıkarır.

Bütün bu saydıklarımızın çaresi, işin aslını iyi bilmek ve bunların zararlarını idrak edebilmektir. Bu da imanın bir parçasıdır.

Bütün bu hususlarda imanı kuvvetli olan kimse, dilini gıybetten korur.

Gününüz hayr olsun.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.