Gıybet detaylı bir konu olduğu için çareleri de bi o kadar geniş oluyor. Geçtiğimiz yazıda gıybetin detaylı çarelerinden bir kısmına değinmiştik. Bu yazıda da devamı olacak.
4. Övünmek için yapılan gıybet
Bazıları başkasını kötüleyip gıybetini yaparak kendi nefsini över, temize çıkarır. Bunun ilâcı şudur: Şunu bil ki kendine ait anlattığın meziyetlerle insanların zihninde iyi insan izlenimi bıraksan bile, böyle yapmakla Allah (c.c) katındaki faziletini yitirmiş olursun. İnsanlar senin başkasını ayıplayan ve karalayan biri olduğunu bildiklerinde sana hiç güvenleri kalmaz. İnsanlar yanında elde edeceğin şahta itibara karşılık Allah Teâlâ’nın sana sunacağı rahmeti kesin olarak kaçırmış olursun. Eğer insanlar senin faziletli biri olduğuna inansalar bile bu, Cenâb-ı Hak katında sana hiçbir yarar sağlamaz.
5. Haset ve kıskançlıkla yapılan gıybetin tedavisi
Haset ve kıskançlık sebebiyle yapılan gıybette iki türlü azap vardır.
Birincisi, kul başkasını dünya varlığı yüzünden kıskanır, elindekine kanaat etmeyip kıskançlığıyla dünyada üzüntü duyarak bir çeşit azap görür.
İkincisi de, dünyadaki bu azap yanında âhirette göreceği gıybetin azabıdır. Böylece kul hem bu dünyada hem de âhirette kendini hüsrana uğratarak iki cezayı birden çekmiş olur. Gıybet ederek kıskandığı kişiyi zarara uğratacakken kendi nefsine zarar verir, sevaplarını da ona hediye eder. O zaman kendisine düşmanlık, ona arkadaşlık yapmış olur.
Ey başkasının gıybetini eden kişi, şunu bilmek gerekir ki senin gıybetin ona değil, sana zarar verir. Senin sevapların ona nakledilerek ya da onun günahları sana yüklenerek fayda vermiş olursun. Bundan sana hiçbir fayda olmaz. Böyle yapmakla haset ve cehaleti bir arada toplamış olursun. Ona beslediğin kıskançlık ve kötülük, onun değerini artırır.
“Allah (c.c) bir kulunun bilinmeyen faziletini ortaya çıkarmak istediği zaman haset eden birini ona musallat eder; o, bu kimsenin güzel hallerini anlatıp durur.” demiş bir şair…
Tüm kötü davranışlardan kurtulmak ümidiyle, bereketli günler…