Gitti elmanın yarısı!

Talebin azalması Apple’ın değerini eritti

iPad ve iPhone’a olan talebin azalması, Apple’ın değerini eritti. Şirketin hisseleri 400 doların altını gördü ve ‘en değerli şirket’ unvanını ExxonMobil’e kaptırdı.

iPad ve iPhone cihazlara olan talepte düşüş yaşandığına ilişkin endişenin artması Apple’ı vurdu. ABD’li teknoloji devinin hisseleri 2011 yılının Aralık ayından bu yana ilk kez 400 doların altına geriledi ve ‘dünyanın en değerli şirketi’ unvanını ExxonMobil’e kaptırdı.

Apple’in hisselerindeki keskin inişte, iPad ve iPhone’lara özel çip üreten Cirrus Logic’in cirosunda düşüş beklediğini açıklaması etkili oldu.

Talepte düşüş yaşanıyor

iPhone ve iPad’e olan talepte azalma yaşandığı söylentilerinin ardından Apple hisseleri, Çarşamba günkü seansı yüzde 5.5 düşüşle 402.90 dolardan kapattı. Hisselerin gün içerisinde 398.11 dolara kadar gerilediği görüldü.

25 Ocak 2012’de hisselerinin değeri 449 dolara yükseldiğinde, 414 dolardan işlem gören ExxonMobil’in ayağını kaydırmayı başaran Apple, piyasa değeri açısından dünyanın en büyük şirketi unvanını da kapmıştı.

Eylül 2012’de 702 $’ı gördü

Eylül 2012’de hisselerinin değeri 702 dolara kadar fırlayan Apple’ın piyasa değeri 663 milyar dolara ulaşmıştı. Ancak, o günden bu yana hisseleri gerileyen Apple’ın piyasa değeri, Çarşamba günü yediği vurgunun ardından yüzde 57 eriyerek, 378.25 milyar dolara indi. ABD’li enerji devi ExxonMobil’in piyasa değeri ise 385.68 milyar dolar.

Teknoloji devinin hisseleri, 16 Şubat 2012’den bu yana 500 doların altını ilk kez 14 Ocak 2013 tarihinde görmüştü.

30 milyar $’lık tedarik zinciri tehlikeye girdi

Apple cihazlarında kullanılmak üzere parça üreten tedarikçiler, siparişlerdeki düşüşten şikayetçi. Tablet bilgisayar ve akıllı cep telefonu satışlarında yaşanan azalma nedeniyle teknoloji devinden bekledikleri 30 milyar dolarlık siparişi alamayan Apple tedarikçilerinin en önemlilerinden biri olan Hon Hai Precision Industry Co., diğer adıyla Foxconn, cirosunun son 13 yılın en büyük düşüşünü yaşadığını açıkladı. Şirketin cirosu, yılın ilk 3 ayında 26.96 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl bu rakam 33 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Foxconn’un yıllık verilerine bakıldığında siparişlerdeki düşüşün şirketin 316.4 milyon dolarına mal olduğu görülüyor. Bu, 2005 yılında 317.9 milyon dolar zarar açıklayan Foxconn’un tarihten bu yana verdiği en büyük kayıp. Daha önce pek çok kez fabrikalarındaki zorlu çalışma koşulları, işçi isyanları ve hatta intiharlarıyla gündeme gelen şirket, 2011’de 72.1 milyon dolar kâr elde etmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri