Girdi maliyetleri arttı ekmek zamlandı

Konya Fırıncılar Pideciler Simitçiler Kadayıfçılar Ve Yufkacılar Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Başkanı Vedat Honça, “Biz Konya Fırıncılar Odası olarak teklifimizi 1 lira 85 kuruş olarak ilettik ancak kuruldan 1 lira 75 kuruş olarak karar çıktı” dedi.

Gıda ürünlerine gelen zamlar furyasına ekmek de dâhil oldu. Girdi maliyetlerinin artması birçok gıdaya zam olarak yansıyor. Bunun son örneği ekmek oldu. Konya'da ekmeğe 35 kuruş zam geldi. Zam ile birlikte Konya'da ekmek fiyatı 1 lira 75 kuruş oldu.

GİRDİ MALİYETLERİ YÜZDE 30 YÜZDE 40 ARTTI

Girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çeken Honça, şunları söyledi: “ Vatandaşlarımız ekmeğe yapılan fiyat değişikliğini zam olarak görmemeleri gerekir. Aratan girdi maliyetleri karşısında esnaf kardeşlerimizin çabası ile bu zamana kadar zam yapmadık ancak geçen sene yüz 10 liraya aldığımız un şu anda yüz 85 ila yüz 90 lira arasında satılıyor. Bu artışları fiyatlara yansıtmamız gerekiyordu. Hem israfı önlemek hem de kaliteyi artırmak için ekmek fiyatını 1 lira 75 kuruşa çıkardık.”

ZAM KARARI KURUL İLE ALINDI

Ekmeğe yaşanan fiyat artış kararının sadece Fırıncılar odası tarafından alınmadığını dile getirin Honça, sözlerine şöyle devam etti: “Geçen sene buğdayın taban fiyatı bin 650 liraydı bu yıl buğdayın taban fiyatı 2 bin 250 liraya yükseldi, maya fiyatları arttı. Doğalgaz ve elektrik faturaları arttı tüm bunların yanında işçi maliyetleri de var ekmek fırınlarında çalışan birçok kardeşimiz evini ekmek götürüyor. Bu saydığım giderler karşısında kazancımız gittikçe düşüyor. Bundan dolayı ekmek fiyatına zam kararı alındı ancak bu fiyatı sadece fırıncılar odası belirlemedi zam kararı için Ticaret İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesinden yetkili, Esnaf Odaları temsilcileri ve Fırıncılar Odası beşli bir kurul ile alındı bu karar. Biz Konya Fırıncılar Odası olarak teklifimizi 1 lira 85 kuruş olarak ilettik ancak kuruldan 1 lira 75 kuruş olarak karar çıktı. Salı gününden itibaren marketlerde 200 gram ekmek 1 lira 75 kuruş olarak satılacak.

“KONYA EN UCUZA EKMEK SATAN İLLER ARASINDA” 

Türkiye’nin en ucuz ekmek satan illeri arasında Konya'nın olduğunu belirten Honça, “Konya bulunduğu konum itibari ile Türkiye’nin buğday ambarı olarak anılıyor. Ancak son zamanlarda yaşanan kuraklık ve mevsimsel değişiklere bağlı olarak bu sene buğday hasadında yüzde 30’lara varan bir ürün kaybı yaşandı bunun yanında girdi maliyetleri de eklenince ekmeğin maliyeti arttı. Tüm bunlara rağmen ekmek fiyatlarında herhangi bir artışa gitmedik. Vatandaşlarımızın daha ucuza ekmek yiyebilmeleri için elimizden geleni yaptık ancak son geldiğimiz noktada böyle bir karar almak zorunda kaldık” şeklinde konuştu.

EN SON ZAM KASIM 2020’DE YAPILMIŞTI

Konya’da ekmeğe zam en son 24 Kasım 2020 de yapılmış, 200 gram ekmeğin fiyatı 1 lira 20 kuruştan 1 lira 40 kuruşa çıkarılmıştı.

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri