Giden de gelen de memnun

Konyalılar artık dünyanın dört bir köşesine aileleriyle birlikte gezmeye giderken, dünyanın her köşesinden de Konyaya gezmek için turistler geliyor
Konya’da turizm sektörü son yıllarda hareketlendi. Konyalı vatandaşlar boş zamanlarını seyahat ederek geçiriyor. Tatil amaçlı yapılan seyahatin yanı sıra vatandaşlar dini bir vecibe olan umre ziyaretini ihmal etmiyor. Konya’dan umre seyahatine büyük bir ilginin olduğunu söyleyen Van Der Zee Seyahat Konya Şubesi yetkilisi Eyüp Kamil Gaysı, “İnsanlarımız genellikle Haziran ayında ve Ramazan Ayı’nda umre yapmak istiyor, bu ayları daha çok tercih ediyor. Ramazan Ayı’nda da çok güzel bir yoğunluk oluyor. Peygamberimizin hadisinde söylediği gibi ‘Ramazan Ayı’nda umre yapanlar, benimle hac yapmış gibi olurlar’ dediği için, hacca gidemeyenler, Ramazan Ayı’nda umre yapmak istiyor” dedi. İnsanların umre konusunda daha bilinçli olduğunu söyleyen Gaysı, “Artık umreye veya hacca gidecek olan insanımız her firma ile gitmiyor. Çünkü o mübarek topraklara gidenler orada yapılması gereken kuralları en iyi şekilde yaparak geri topraklarına dönmek istiyorlar. Vatandaş o kutsal topraklara gittiği zaman en az 15–20 gün kalmak istiyor. Kendisini orada rahat ettirmek, kendi işi olarak sadece ibadet yapmayı düşünüyor. Konya’dan umreye gidenlerin sayısının artmasında hem oraya gitme hevesi, orada ibadet yapma hevesi var hem de artık çoğu firma Konya’dan uçakla direk olarak umreye gidiyor, bu da ayrı bir rahatlık sunuyor ve tercih sebepleri arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.
HACCA YOĞUN İSTEK VAR
Arabistan Hükümeti’nin de güzel politikalar yaptığını söyleyen Gaysı, “Bu sene hac vazifesi için 1 milyon, 300 bin kişi başvuru yapmış. Ama bunlardan 100 bine yakını gidebilecek. Bu kayıt yaptıranların sayısının fazlalığı bizim için gurur kaynağıdır” diye konuştu.
İNSANLAR GEZMEYİ SEVİYORLAR
Konya’da Turizm sektöründe önemli yere sahip firmalardan birisi olan Rıza Turizm Genel Müdürü Mustafa Ulu Konyalı vatandaşların gezmeyi sevdiklerini söyleyerek, “Biz Konya’dan gruplar halinde, Çanakkale, İstanbul, Edirne, Şanlı Urfa, Gaziantep, Diyarbakır ve Adıyaman tarafına turlar düzenliyoruz. Karadeniz’in yayla turları da müşterilerimizin vazgeçilmezleri arasında. Karadeniz tarafına özellikle kültür turu gezileri düzenliyoruz. Akdeniz ve Ege kıyılarına da seminer ve konferans için 3–4 günlüğüne götürüyoruz. Aşağı yukarı her hafta sonu geziler ve turlar düzenlemeye çalışıyoruz. Bu geziler esnasında, aynı mahalleden olan veya bir dernek etrafında birleşen kadın müşterilerimiz geliyor, okullar özellikle Çanakkale ve Bursa taraflarına öğrencilerine yönelik geziler düzenliyor. Yurt dışına gitmeyi ihmal etmeyen vatandaşlarımız da var. Bunlar da genellikle Dubai, Bosna Hersek, Fas, İran, Suriye gibi yerlere gidiyor. Bu gittikleri yerlerde bizim kültürümüze uygun yerler olduğu için oralarda yabancılık çekmiyorlar. Ayrıca gittikleri yerlerde bol bol fotoğraf çektirmeyi ihmal etmiyorlar” diye konuştu.
TESETTÜRLÜ OTELLER TERCİH EDİLİYOR
Yapılan gezilerde çeşitli sosyal faaliyetlerin de olduğunu söyleyen Ulu, “Turlar genellikle Akdeniz kıyılarına giden müşterilerinize ulaşımlı ve ulaşımsız olarak hizmet veriyor. Ulaşımlı yapılan turlarda müşterilere deniz sporu, yat gezisi gibi sosyal faaliyetler yapılmasına imkânlar sunuluyor. Antalya tarafına yönelik yapılan tatil gezilerinde tesettür olarak nitelendirilen aile otelleri tercih ediliyor. Burada kadınlar ve erkeklerin havuzları ayrı, eğlence mekânları aile ortamlarına daha uygun tam bir aile yeri olarak nitelendiriliyor. Ailesi ile değil de kendi başlarına tatile giden gençler ise genellikle 4–5 yıldızlı her şey dâhil olan tatil mekânlarını tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı.
KONYA’YA GELENLERDE MEMNUN
Konya’nın da büyük bir turist çekme potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Ulu, “Hızlı trenle Konya’ya 3 ay içinde 6 bin kişiyi getirmeyi planlıyoruz. Konya’ya gelenler genellikle Ankara gibi yakın illerden geliyor. Onlarda günü birlik kalıp gidiyor. 2–3 gün gibi uzun süreli kalanlarda Kültür Bakanlığı sertifikalı tur rehberleri ile ziyaretlerini gerçekleştiriyorlar. Konya şehircilik alanında diğer illere göre ilerde olduğu için buraya geziye gelenler şehrin ilk girişinde kendilerini buranın büyüsüne kaptırıyor. Daha sonra Hz. Mevlana, Meram’ın eşsiz güzellikleri, Sille’nin tarihi yerleri gelenleri adeta mest ediyor. Ama bunların yanında diğer tarihi eserlerin ve güzelliklerinde ön plana çıkarılması gerekiyor ki Konya’nın tanıtımı daha güzel yapılabilsin” dedi.
MUSTAFA ÖZÇELİK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri