İnfertilite yani kısırlık çağımızda en sık rastlanan sorunların başında geliyor. Gün geçtikçe daha çok sayıda çifti etkileyen kısırlık bir çok nedene bağlı olabiliyor. Genetik faktörlerin dışında, çevresel etkenler, alkol, sigara, ilaç ve bazı kimyasalların etkisiyle erkeklerde kısırlık oranının arttığı belirlendi. NBŞ'li gıdaların da kısırlığı tetiklediği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, geçmişte mililitrede 100-120 milyon olarak belirtilen sperm sayıları, günümüzde 15 milyona kadar düştü. Şu anda her yüz çiftten 17'si, kısırlık problemi ile karşı karşıya kalıyor. S Bilimsel verilere göre, Türkiye'de de yaklaşık 2,6 milyon kişi kısırlık sorunu yaşıyor. Bilimsel veriler, erkeklerde kısırlık oranının 30 yıl önce yüzde 20-25 iken, şimdi yüzde 45'e çıktığını ortaya koyuyor. Bu durumda artık kadın ve erkekte kısırlık oranı eşitlendi. Bebek sahibi olmakta güçlük çeken ailelerin yüzde 45'inde sorun erkek kaynaklı olurken, yüzde 45'inde kadın kaynaklı olarak gösteriliyor. Kalan yüzde 10'unun ise nedeni açıklanamıyor. Türkiye'de ise yaklaşık 3 milyona yakın kişi kısırlık sorunu yaşıyor. Türkiye'de son 15-20 yılda kısırlık oranında rekor bir artış yaşandı.
NBŞ'Lİ GIDALAR KISIRLIĞI ARTIRIYOR
Kamuoyunda NBŞ olarak bilinen nişasta bazlı şekerler (glukoz fruktoz vb.) son dönemlerde bilinçsiz olarak yaygınlaşmaya başladı. Bu da tartışmaları beraberinde getirdi. Özellikle şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karar verimesinin ardından NBŞ'li gıdalar yeniden gündeme geldi. NBŞ'li ürünlerin yaygınlaşması birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Bunlardan biri de son yıllarda artan kısırlık oranı. Bu durum bilimsel olarak da ispat edildi. Günümüzde satışa sunulan hemen her tatlı yiyecek ve içeceğin içinde tatlandırıcı olarak normal şeker yerine mısır şurubu kullanılıyor. Utah Üniversitesi, doğal şeker olan pancar yerine mısırdan elde edilen nişasta bazlı şeker kullanılmasının (NBŞ) yaşam süresini kısalttığını tespit etti. Aynı araştırmada NBŞ’nin kısırlığı artırdığı da görüldü. Dişi fareler üzerinde yapılan denemelere göre, mısır şurupları ile beslenen farelerin sofra şekeri (sakaroz) ile beslenen farelere göre yaşam sürelerinin 1,87 kat kısaldığı ve üretkenliklerinin azaldığı belirlendi.
GDO'LU ÜRÜNLER ETKİSİ GÖZLEMLENDİ
Çocuk sahibi olmak isteyen ailelerin son zamanlarda en sık rastladığı sorunun başında açıklanamayan infertilite (kısırlık) olduğunu belirten Farabi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Bardakçı, Evli çiftlerin korunmasız düzenli olarak cinsel birlikteliği olmasına rağmen çocuk sahini olamamasıdır. kısırlık sebebi erkeğe yada kadına bağlı olabilir.günümüzde erkeğe bağlı kısırlık sebebi geçmiş yıllara oranla artış göstermiştir. Kadına ve erkeğe bağlı kısırlık oranını hemen hemen aynı düzeydedir. Stres, şehir hayatı, hormonlu gıdalar herm erkek hemde kadında kısırlık üzerine etkilidir. GDO'lu ürünlerin insanlar üzerinde kısırlıkla ilgili şuana kadar bilimsel bir çalışma yapılmadı. Yapılan hayvan çalışmalarında GDO'lu ürünlerin hayvanlarda allerjik hastaların artmasına ve kısırlık gibi problemlere neden olduğu gözlemlenmiştir" dedi. Opr. Dr. Bardakçı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Son yıllarda 20-30 yaşlarındaki bireylerde bile erken menopoza girme oranı arttı. Sperm kaliteleri hem sayı hem yapı olarak bozuldu. İlerleyen teknolojiyle beraber hücreler zarar görebiliyor. Toksik ya da kimyasal maddeler ile durum ortaya çıkabiliyor. Bu maddeler spermlere, yumurtalıklara zarar verebiliyor. Bütün dünyada bu böyle. Buna karşılık erken yaşta ergenlik dönemi başlıyor, üreme hücrelerinde bozulma görülünce insanlık kendini korumaya alıyor. Burada da sağlıklı yaşam önem kazanıyor. İnsanlar kimyasal maddelerden, radyasyondan, GDO’lu ürünlerden kendini arındırmalıdır. Doğal yaşama ve stresi iyi yönetmeye dikkat edilmelidir."
İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com