Gıdadaki fiyat artışı bütçeyi zorluyor

Gıda sektöründe zam oranları artmaya devam ediyor. Özellikle meyve sebze fiyatlarındaki görecelilik akıllara soru işareti getiriyor. Alım gücünün düşüklüğü ve artan pahalılık ise vatandaşın belini bükmeye devam ediyor

Meyve ve sebze türlerinde ürün kalitesinin eskisi kadar yüksek olmadığını buna karşın fiyatların ise artmaya devam ettiğini ifade eden Kadınlar Pazarı esnaflarından Cihan Barıştıran ise “Vatandaş artık eskiye nazaran dilediği gibi alışveriş yapamıyor” dedi.  

FİYATLAR SÜREKLİ DEĞİŞİM HALİNDE

Yılbaşının özel olarak meyve ve sebzelerin fiyatlarına etkisinin olmayacağını belirten Cihan Barıştıran, “Biz sattığımız ürünü halden alırız. Hallerde ise sabit fiyatlar yoktur. Bugün 3 liradan aldığımız bir domates yarın 5 lira olabilir. Bundan dolayı fiyatlarda sürekli değişimler olur. Yeni yılla birlikte genel fiyat değişimleri kendini korusa da meyve ve sebzelerde özel artışlar olacağını zannetmiyorum” ifadelerini kullandı. Meyvelerden en çok turunçgillerin tercih edildiğini söyleyen Cihan Barıştıran, “İnsanlar bağışıklıklarını korumak için C vitaminine ihtiyaç duyuyor haliyle mandalina, portakal gibi meyveleri daha çok satıyoruz. Ortalama 5 liradan alıcıya sunduğumuz bu meyveler gerçekten satılıyor. Ama fiyatlar da düşük değil. Bugün yerli muzu 14 liradan satıyoruz” dedi.  

FİYATLAR ALICIYA HİTAP ETMİYOR

Vatandaşların sadece tadımlık olarak meyve alabildiğine dikkat çeken Barıştıran, sözlerine şu şekilde devam etti: “Asgari ücrete gelen zam da alım gücünü artırmayacak. Bu zamla birlikte doğalgaza, elektriğe de zam gelecek. Vatandaş yine geçim derdi yaşayacak. Yeni yılda da insanlar bugün olduğu gibi ceplerini kısacak. Biz sattığımız ürünleri meyve sebze halinden temin ederiz. Fiyatlara çok bindirme yapılıyor. Tarladan alınan fiyat tezgahlarımıza gelene kadar artıyor. Nakliyecisi koyuyor, toptancısı koyuyor derken fiyatlar alıcıya hitap etmiyor. Bizim de kâr elde etmemiz lazım bundan dolayı müşterimize istediği fiyatı söyleyemiyoruz.”

EYYÜB KARAKUZU

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri