Gıdada hile bitmiyor!

GMO Konya Şube Başkanı M. Hulisi Ada, “Tüm gıda ürünlerinde hile yapılıyor. Hilenin karışmadığı bir ürün neredeyse yok. Daha çok kazanç elde etmek isteyenler hileye başvuruyor. Denetimler artmalı” dedi

Birçok firma ve kişi gıda ürünlerinde sahtecilik yapıyor. Gıda ürünlerindeki hile halk sağlığını tehdit ediyor. Vatandaş farkında olmadan sağlıksız gıdalar tüketiyor. Art niyetli şahıslar daha çok kazanç elde etmek için insan sağlığıyla oynuyor. Et, süt, bal ve diğer birçok üründe kar marjını artırmak için bir dizi katkı maddesi kullanılıyor. Birçok üründe kanserojen madde bulunuyor. Bu durumda halk sağlığına zarar veriyor. Gıda noktasında yeterli denetim de yapılmıyor. Hijyenik olmayan ve hileli üretim yapan birçok işyeri var. Merdiven altı üretim yapan iş yeri sayısı hayli fazla. Cezalar da caydırıcı değil. Vatandaşı dikkatli olmaları konusunda uyaran gıda mühendisleri ise ambalajlı ürünlerin tüketilmesini tavsiye ediyor.

İŞVEREN BASKISI ETKİN

Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Konya Şube Başkanı M. Hulusi Ada, gıdada yapılan hileler ve denetimler noktasında bilgi verdi. Ada, "Tüm gıda ürünlerinde hileler yapılıyor. Esnaf kazanacağı miktarı artırmak için hilelere başvuruyor. Kaliteli bir ham madde yerine kalitesiz ham madde kullanabiliyor. Bunlar sadece ürünün kalitesini ve maliyetini düşürüyor. Tulum peynirin içerisine bitkisel yağlar katıyorlar. Bu kesinlikle süt ürünleri tebliğine göre yasak. Bu gibi olaylarla karşılaşmamak için daha çok denetim yapılmalı. Cezaların ağırlaştırılması lazım. Şu anda Konya'da yapılan denetimler yetersiz. Denetim elemanı az. 10 kişiyle bin firma denetlenmiyor. 3 ayda 1 firmalar denetlenmeli. Daha çok gıda denetçisi alınmalı. Gıda denetcilerinin yapacağı işi zabıtalar yapıyor. Bu kişilerin herhangi bir uzmanlığı yok. Konya'da odamıza kayıtlı 500 gıda mühendisi var. Çoğu gıda mühendisi işveren baskısından dolayı işini tam yapamıyor. Tarafsız ve etkin olamıyor. Devlet ve tarım il müdürlükleri etkin görev yaparsa gıda mühendisleri de işlerini iyi yapar. Halkta böylece en iyi gıdayı tüketir" şeklinde konuştu.

AMBALAJLI ÜRÜNLER TERCİH EDİLMELİ

"İnternetten teşhir edilen ürünlere baktığımızda en çok hile yapılan çeşit süt ve süt ürünleri. Balda ve et ürünlerinde hileler var. Bakanlığın teşhir etmesi işletme sahiplerinin gözünü korkuttu" diyen Ada şöyle konuştu: "Şu anda etin fiyatı 32 TL. Kargas etin kilosu 23-24 TL. Kasaba maliyeti ve karı ortaya koyduğumuz zaman etin kilosunun 32 TL olması normal. 30 TL aşağısına satılan et yüzde 100 dana eti değildir. O etin içine mutlaka tavuk ya da sakatat karıştırılmıştır. Kaliteli et tüketmek istiyorsak fiyatlarına bakmalıyız. Şu anda kıymayı açıktan satmak yasak. Yapılan yeni yasalara göre kasap müşterinin yanında kıymayı çekmek zorunda. Vatandaş bir ürünü alırken öncelikle son tüketim tarihine dikkat etmeli. Son tüketim tarihi geçen ve son tüketim tarihi olmayan ürünü almamalı. Bir ürünün üzerinde bakanlık tarafından alınan izinin belge numarası yer almalı. Açıkta olan ürünler almamalı. Peynir, yoğurt açık alınmamalı. 0- 4 derece arasında saklanması gereken ürünleri vatandaş açıkta almamalı. Tüketici ambalajlı ürünleri tercih etmeli."

KONTROLSÜZ BİR ÜRETİM VAR

Oda üyelerinin yetkinliğini artırmak için çalışmalar yaptığını kaydeden Ada, "Oda üyelerimizin yetkinliğini artırmak için yıl içerisinde seminerler düzenliyoruz. Üyelerimizin bilincini artırıyoruz onlarda çalıştıkları firmaların bilincini artırıyorlar" şeklinde konuştu. 10 ve üstü işçi çalıştıran bir gıda işletmesinde mühendis çalıştırma zorunluluğu var. Diğer gıda işletmelerinde gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğu yok. Gıda sektöründe bu çok büyük bir sıkıntı. Bu  işletmeler kontrolsüz üretim yapıyor. Bir gıda boyası kullanacak usta bunun limitini bilmediği için göz kararınca katıyor. Bu da insanlar için büyük tehlike arz ediyor" dedi. Ada konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: " Bir gıda mühendisi olsa gıda boyasını formülüne göre uygular. Oda olarak bakanlığa ve milletvekillerine 'Gıda Danışmanlığı' projesi sunduk. Onlarda bizi olumlu karşıladılar ve bize hak verdiler. Bütün gıda işletmelerinde gıda mühendisi zorunluluğu olmalı. 30 beygirin altındaki  10 veya 20 tane gıda işletmesine bir tane gıda mühendisi bakmalı. Gıda işletmeleri bu tahsilli deneyimli kişilere her zaman her sıkıntısında danışabilmeli."

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri