Gıdada hile bitmiyor!

Gıda ürünlerindeki hilelerin ardı arkası kesilmiyor. İnsan sağlığıyla oynayan gıda istismarcıları, gramajı yükselsin diye ete su enjekte ediyor, bozuk etleri yenileriyle karıştırıyor ve tavuğun sakatatını sucuk, salam gibi ürünlere katıyor

Üretim yöntemi ve kullanılacak hammaddenin yapısı itibariyle sucuk, salam ve sosis gibi et ürünleri hile yapmaya uygun ürünler arasında yer alıyor. Et ve Et ürünlerinin fiyatları arttıkça, merdiven altı üretimlerde, insan sağlığını hiçe sayarak birçok hile yapılıyor. Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Mehmet Hulusi Ada, et ve et ürünlerinde birçok hilenin yapıldığını dile getirdi. Gıda istismarcıların daha fazla para kazanmak için insan sağlığıyla oynadığına dikkat çeken Ada, “Salam, sucuk ve sosis gibi et ürünlerine domuz, at, eşek gibi tek tırnaklı etleri katıyor. Bunların yanı sıra çeşitli organ ve doku parçalarının temiz etlerle karıştırıyorlar. Gıda ürünlerinde kullanılması yasak olan bitkisel kökenli maddelere gıda ürünlerine katılıyor. Bu durum hem toplumsal inaçlar hem de ekonomik anlamda önem taşır” dedi.

SAKATATLARI SUCUKLA KARIŞTIRIYORLAR

Hileli üretilen ürünlerin halk sağlığını tehdit ettiğini, özellikle hamile, çocuk ve yaşlıların ölmelerine sebep olduğunu söyleyen Ada, “Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği kapsamında yer alan çiğ kanatlı eti, hindi kıyma ve hazırlanmış kanatlı eti karışımlarının üretiminde kemik, kıkırdak ve sakatat katılamaz. Sakatat sadece sakatat olarak piyasaya arz edilir. Ayrıca, hileli üretilen etlerin tüketici açısından ürünün, sağlık koşullarına uygunluğu ve ürün kalitesi büyük sosyal etik ve yasal açıdan büyük önem taşır. Yüksek kalitede üretim yapan firmalara karşı haksız rekabete neden olması da diğer bir husustur” dedi. Hayvanların kemikleri, kanatlı derileri, bağırsakları toplanarak, çöpe atılması gerekirken gıda teröristleri tarafından kıyma haline getirilip 'indirimli satış' adı altında tüketiciye yediriliyor. Bu konuya açıklık getiren Ada, “Laboratuvarlarda yapılan analizlerde 'Yüzde 100 et' ibaresiyle satılan ürünlerde dalak, işkembe, yürek, bağırsak, akciğer, meme gibi ete göre daha ucuz sakatatların yanısıra kemik, deri, kıkırdak ve kıl gibi maddeler de tespit edilmekte” ifadelerini kullandı.

ETE SU ENJEKTE EDEREK, GRAMINI ARTIRIYORLAR

Bazı yerlerde ise ete su enjekte edildiğini ve böylece etin gramajının yüksetilmek istendiğini belirten Ada, “Bütün olarak satılan ete marinasyon makinalarıyla su enjekte edilerek hem ağırlığı hem de kütlesi artırılmaktadır. Bütün ette hile yapılması daha zordur. Avrupa'da etin terbiye edilerek daha lezzetli olması için yapılan marinasyon işlemi Türkiye'de hile amaçlı kullanılmaktadır. Böylece etin ağırlığı yüzde 30'a kadar artmaktadır.Yaygın olarak yapılan hilelerden biri de, son kullanma tarihi geçmiş bozuk et ve et ürünlerinin kıyma makinesinden geçirilip tekrar homojenizasyon işlemi ile yeniden et ürünlerine karıştırılarak piyasaya sürülmesidir.Tekrar işlenerek piyasaya sürülen bu ürünler sağlığı ciddi şekilde tehdit etmektedir. Salam, sosis, hazır köfte ve hamburger gibi ürünlerin üretiminde bazı üreticiler mekanik olarak ayrılmış et kullanmaktadır. Mekanik olarak ayrılmış etlerin kullanımı 2012 yılında yayınlanan et ve et ürünleri tebliğine göre yasaklanmıştır. Mekanik et, kemiklerden ancak makineler aracılığıyla ayrıştırılabilen et olarak tanımlayabiliriz. Mekanik yolla ayrılan etler diğer etlere göre çok daha çabuk bozulmaktadır”diye konuştu.

TÜKETİCİLER BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Vatandaşların düşük et ve et ürünülerinin fiyatlarına aldanmamasını isteyen Ada, şunları söyledi: “Etin kilogram fiyatına göre salamın, sucuğun, sosisin fiyatı da dengeli olmalıdır. Tüketicilerin bu konuda bilinçli olması gerekmektedir. Ülkemizde sevilerek tüketilen, özellikle çocuklar tarafından çok sevilen sucuk, sosis, salam, hazır köftelerin üretimden tüketime kadar her aşamada ciddi ve düzenli olarak izlenmesi ve denetlenmesi gerekmektedir. Üretimin teknolojik ve hijyenik şartlarda, işin uzmanı Gıda Mühendisleri gibi yetkili kişilerin kontrolünde ve eğitimli çalışanlar tarafından yapılması, tüketicilerin bilinçlendirilmesi ile kaliteli ve güvenilir ürünlerin elde edilmesi halk sağlığı açısından çok önemlidir.”

ADEM DEMİREL merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri