Gıda güveliği şart

İklim Değişikliğinin Gıda Güvenliği ve Doğal Kaynak Yönetimine Etkileri Uluslararası Çalıştayı açılışında konuşan Doç. Dr. Masum Burak, iklim değişikliği, nüfusun hızla artması(...)
İklim Değişikliğinin Gıda Güvenliği ve Doğal Kaynak Yönetimine Etkileri Uluslararası Çalıştayı açılışında konuşan Doç. Dr. Masum Burak, iklim değişikliği, nüfusun hızla artması ve üretim tüketime göre azalması  gıda güvenliğinin önemini arttırdığını söyledi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Uluslararası Kurak Alanlar Tarımsal Araştırma Merkezi (ICARDA), Japonya Tottori Üniversitesi ve Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BDUTAE) birlikteliği ile Konya Ticaret Borsası (KTB)'de "İklim Değişikliğinin Gıda Güvenliği ve Doğal Kaynak Yönetimine Etkileri Uluslararası Çalıştayı" yapılmaya başlandı. Uluslararası çalıştayın açılışına; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Japonya Tottori Üniversitesi Kurak Alanlar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Atsushi Tsunekawa, ICARDA Genel Müdürü Dr. Mahmud Sohl, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, KOP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, KTB Başkanı M. Uğur İbrahim Kaleli ve çok sayıda yurtiçi ve yurtdışından bilim insanı katıldı. Çalıştay açılışında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, dünyadaki hızlı nüfus artışının ve iklim değişikliğinin gıda güvenliğini artırdığını söyledi. Gıda güvenliğinin sağlanması için sürdürülebilir tarım politikalarının gerektiğini belirten Kutbettin Arzu, uluslararası bu çalıştayın sürdürülebilir tarıma katık vereceğini ve  çalıştayın tarımın merkezi olan Konya'da yapılması çok anlamlı olduğunu aktardı. Arzu, "Hükümetimiz  ve bakanlığımız tarım konusunda yapılması gereken politikaları yapıyor. Yapılan çalışmalar ve icraatların sonuçları ortada. Sadece tarımı baz alırsak, ülkemiz dünyada 11. sıradan 7. sıraya yükseldi. Sürdürülebilir tarım konusunda da hükümetimiz kuraklığa karışı durmakta. Tarımda yanlış uygulanan yöntemleri değiştiriyor. Özellikle sulama konusunda çalışmalarımız var. Hibe destekleriyle tarımın genişlemesini ve üretimin çoğalmasını sağlıyoruz. Yine tarım için yeni politikalar ve kanunlar çıkartarak arazilerimizin bölünmesini önleyeceğiz. Bu anlamda Hükümetimiz ve bakanlığımız Konya'ya hak ettiği değeri de veriyor. Burada gerçekleştirilecek olan çalıştayın dünya ve ülkemiz için en yüksek katkının sağlanmasını arzu ediyorum" dedi.
ORTAK SORUNA BİRLİKTE ÇÖZÜM ARANMALI
İnsanoğlu bir sorunu teşhis ettiyse bu sorunu çözmek için çalışması gerektiğini anımsatan Vali Aydın Nezih Doğan ise, "Küresel ısınma sorunu tüm dünyanın ortak sorunu ve bu sorun teşhis edilmiş durumda. Bu sorunu çözmek için tüm ülkelerin bir araya gelerek çözüm için çalışması gerekiyor. İnsanoğlu dünyaya olağan dışı müdahaleler ediyor. Bu müdahaleler gelecekte sorun oluşturacaktır. Bu sorun büyümeden çözüm üretilmelidir" diye konuştu.
AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. İlhan Yerlikaya da çalıştayın Konya'da gerçekleştirilmesinin önemine değinerek, insanoğlunun dünyayı hem mamur hem de mağdur ettiğini söyledi. Tarım konusunda dengenin bozulmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, tarım konusunda üretim ile tüketim dengesi bozulursa dünya yaşanmaz bir duruma dönüşeceğini açıkladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise kaynakların etkili kullanılmasında etkili yolun tasarruf olduğunu bildirerek, "Kuraklığa karşı ne kadar baraj veya diğer proje yaparsak yapalım eğer tasarruf yapılmıyorsa bu yollar çözüm olmayacaktır. İnsanoğlu öncelikle tasarruf yapması gerekiyor" şeklinde konuştu.
GIDA GÜVENLİĞİ ÖNEM ARZ EDİYOR
Gıda güvenliğinin dünyanın en önemli meselesi olduğunu dile getiren Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak da, dünya genelinde insanların üretici konumundan tüketici durumuna geldiğini anımsatarak, "Tarım üretimi gün geçtikçe insanlara yetmemeye başlıyor. Bu da gıda güvenliğini gerektiriyor. Küresel iklim değişikliği, ekonomik krizler, şehirleşmenin artması, kaynakların yanlış kullanılması gibi sebepler ise gıda güvenliğini tehdit ediyor. Bu soruna karşı tüm ülkeler üstüne düşeni yapması gerekiyor. Bu anlamda ülkemiz kuraklığa karşı dünyanın en büyük test merkezlerinden birin Konya'ya kurdu. Burada kuraklığa karşı en etkili yöntemler bulunarak uygulanacak" ifadelerini kullandı.
Çalıştay açılış konuşmalarından sonra; Aydın Nezih Doğan Kutbettin Arzu'ya, Tahir Akyürek Dr. Mahmud Sohl'e ve Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu ise Prof. Dr. Atsushi Tsunekawa'ya tablo takdim etti.
ULUSLARARASI KURAKLIK ÇALIŞTAYINDA 40 BİLDİRİ SUNULACAK
9 Aralık'a kadar sürecek olan uluslararası çalıştaya uluslararası kuruluşlarının yanı sıra; Japonya, Çin, Özbekistan, İtalya, Suriye, Ürdün, Mısır, Sudan, Etiyopya ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu 12 ülkeden 60 uzman katılıyor. Çalıştayda; iklim değişikliğinin gıdı güvenliği, doğal kaynak yönetimi, biyolojik çeşitlilik ve kurak alanları etkileri konularında 24'ü sözlü ve 16'sı poster olmak üzere toplam 40 bildiri sunulacak.
MUSTAFA AKÇA
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri