Gıda fiyatlarında zam üstüne zam!

Ramazan ayını sayılı günler kala gıda fiyatlarında yaşanan rekor artış vatandaşın bütçesini de zorlamaya başladı. Etin kilosu 280 TL’ye dayanırken, yumurtanın kolisi 80 TL’ye kadar çıktı

Ramazan ayını sayılı günler kala gıda fiyatlarında rekor artışlar yaşanıyor. Vatandaşın temel gıda ürünlerinin başında gelen et, yumurta, peynir gibi ürünlerin yanı sıra patates ve soğan fiyatları da rekor kırıyor. Kasaplarda Etin kilosu 280 TL’ye dayanırken, yumurtanın kolisi 80 TL’ye kadar çıktı. Soğanın kilosu 20 TL’den patatesin kilosu ise 10 TL’den satılıyor. Zam furyasından Ramazan ayında dağıtılan erzak kolileri de nasibini aldı. Depremin vurduğu hayvancılık sektöründe ramazan öncesi ‘maliyet artışı’ kaynaklı zamlar devreye girince et fiyatları son bir ayda yüzde 30 arttı. Başlayan şap salgınının artışı tetiklemesinden endişe ediliyor. Tarım Bakanlığı’nın fiyatları dengelemek için ithalat için harekete geçti.

RAMAZAN KOLİLERİ YÜZDE 131 ORANINDA ARTTI

Zincir marketler, farklı büyüklükte ve farklı sayıda ürün içeren kolileri satışa sundu. Gıda fiyatlarında yaşanan yükseliş, Ramazan kolilerine de yansıdı. Bu yıl en küçük Ramazan kolisindeki fiyata artışı, yıllık yüzde 131 oldu. Geçen yıl en küçük ‘klasik’ Ramazan kolisinin fiyatı 99,90 liradan satılırken, bu yıl 229,90 liradan satışa sunuldu. En büyük ‘lüks’ Ramazan kolisinin fiyatı 289,90 lira iken, bu yıl yüzde 89,6 artış ile 549,90 liradan satışa sunuldu. Diğer yandan bu yıl bazı zincir marketler Ramazan kolisini düzenlerken, içine koydukları ürünleri sayısını da azalttılar. Kolilerde geçen yıl ortalama 33 ürün yer alırken, bu yıl ürün sayısı ortalama 30’a indi. Kolilerdeki ürün sayısının azaltılması, fiyata da yansıyor. -Kolinin içinde bulunan temel gıda ürünleri salça, tuz, ayçiçeği yağı, un, kuru fasulye, çay, reçel, hazır çorba, küp şeker, makarna ve gazlı içecek olarak sıralanıyor.

FIRSATÇILAR VE ENFLASYON FİYATLARI UÇURDU

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, her sene Ramazan ayı öncesi aynı durumun yaşandığına dikkat çekerek, yaşanan zamların sadece fırsatçılıkla ilgisinin olmadığını, enflasyonun da fiyatların artmasında etkili olduğunu söyledi. Vatandaşlara karşı manipülasyon yapıldığını ve bu tuzağa düşülmemesi gerektiğine dikkat çeken Dinç, “Vatandaşlarımız alışveriş yaparken dikkatli olmalıdır. Denetimler noktasında daha ciddi çalışmalar yapılarak, sebze ve meyve tedariki yapan firmalar tek tek araştırmalıdır. Araştırılması neticesinde belirli bir fiyat üzerinde sabitleme yapılabilir. Şu an sebze ve meyve fiyatları çok yüksek” dedi.

DEVLET MEKANİZMASI HAREKETE GEÇMELİ

Fiyatlara karşı toplumsal refleks gösterilmesi gerektiğini kaydeden Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, “Kışın domatesler pahalıydı. Şu an da hala pahalılığını devam ettiriyor. Havaların daha iyi noktalara gelmesi nedeniyle mutlaka ucuzlayacaktır. Kışın bile yaz sebzesiymiş gibi almaya devam ettiğimiz için pahalı. Bazı vatandaşlar markette koli olarak, yağ, şeker, süt almaya kalkıyor. Stokçulara da devlet mekanizması harekete geçmelidir. Her Ramazan ayı fiyatların artması gerçekten kabul edilemez bir durum değil. Burada devletin de denetimlerini sıklaştırması gerekiyor. Bu konuda fırsatçılık yapanlara en ufak bir müsamaha gösterilmemelidir” diye konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri