Kurum, ilk aşamada kendiyle anlaşmalı özel lerde görevli 24 bin hekimin en iyi uzmanlık alanlarını resmî internet sitesinde yayınlayacak. Vatandaş, hastaneye gitmeden doktorun ismini siteye girerek 'hangi tür ameliyatlarda daha iyi olduğunu, hangi konularda yaptığı çalışmalarla ön plana çıktığını' önceden öğrenecek. Aynı şekilde hastanelerin istatistikleri ve en çok yaptığı operasyonlar da sitede yer alacak. Düzenleme, uygun doktoru bulamadığı için zaman kaybeden ve tedavi olamayan hastalara yardım edecek. SGK'nın uygulama için ilk adım olarak düşündüğü özel hastaneler, yılda 90 milyon poliklinik hizmeti veriyor. İçinde büyük ve küçük operasyonların yer aldığı 2 milyona yakın ameliyat gerçekleştiriyor. SGK, yeni düzenlemeyle gereksiz faturaları da engelleyecek. Kapsam, kamu ve üniversite hastanelerindeki doktorların sisteme dahil edilmesiyle daha da genişleyecek. SGK, hekimlerin uzmanlık bilgilerini hastanelerin MEDULA sistemi üzerinden yaptığı işlem girişlerine göre belirliyor.
24 BİN DOKTORUN UZMANLIK BİLGİSİ İNTERNETTE
SGK, sanal âlemde vatandaşı bilgilendirmeye ilk önce özel sağlık kuruluşlarında yapılan işlemler karşılığında alınabilecek tüm fark ücretlerini yayınlamayla başlamıştı. İkinci aşamada ise doktorların uzmanlık bilgileri, fark ücretleri gibi kurumun ' .gov.tr' adresli internet sitesinden yayınlanacak. 'Hastaneni Seç Doktoruna Ulaş' başlığı ile hizmet verecek olan sitede doktor ya da hastaneler üzerinden arama yapılacak. Doktorun tüm bilgilerinin yer aldığı arama sonucunda 'uzmanlık bilgisi' alanı oluşturuldu. Bu alanda doktorun yaptığı en iyi işler ve uzmanlık alanları yer alacak. Doktorların geriye dönük yaptığı ameliyatların hangi alanlarla ilgili olduğu doküman olarak sunulacak. Örneğin bir ortopedi uzmanı diz cerrahisi konusunda daha çok ameliyat yapıyorsa uzmanlık alanına bu yazılacak. Vatandaş, diziyle alakalı bir sıkıntısı varsa bu doktoru seçebilecek. Eğer ayak cerrahisi üzerinde daha çok çalışan bir ortopedi uzmanı ise uzmanlık alanına bu yazılacak. Yine aynı şekilde bir çocuk psikiyatri uzmanı otizm konusunda uzmansa ve bu alanda daha çok çalışma yürütüyorsa vatandaş onu önceden bilebilecek. Okul çocuklarıyla ilgili çalışıyorsa bu bilgiler yazılacak. Diğer yandan hastaneler de aynı şekilde iyi ve çok yaptığı ameliyatlarla ön plana çıkacak. Örneğin bir hastane ayda 50, diğeri 10 by-bass yapıyorsa vatandaşa kıyaslama fırsatı doğacak. Doktor ve hastane bilgilerini yüklemeye başlayan SGK, bunun için MEDULA sistemi üzerinden kendine fatura edilen işlemleri dikkate alacak.
Gezme çilesi bitiyor
Doktor seçimi yapan ve uygun doktoru bulamadığı için hastane hastane gezen vatandaş için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), önemli bir düzenlemeye gidiyor