Gezi'ye Vurgu Yapan Öğrenciye Soruşturma Açılması Protesto Edildi

İzmit’te, Gazi Anadolu Lisesi’ni birincilikle bitiren ve mezuniyet töreninde Gezi olaylarına vurgu yapan Işıtan Önder hakkında okul idaresince soruşturma açılması protesto edildi. Kent merkezindeki Gazi Anadolu Lisesi'nden bu dönem mezun olan...

İzmit’te, Gazi Anadolu Lisesi’ni birincilikle bitiren ve mezuniyet töreninde Gezi olaylarına vurgu yapan Işıtan Önder hakkında okul idaresince soruşturma açılması protesto edildi. Kent merkezindeki Gazi Anadolu Lisesi'nden bu dönem mezun olan 170 öğrenci için 12 Haziran'da mezuniyet töreni gerçekleştirildi. Yüzlerce öğrencinin ve velilerin önünde yapılan tören sırasında, ders notları son derece yüksek olan ve okulu birincilikle bitiren Işıtan Önder yaş kütüğüne plaket çakıp konuşma yaptı.

Işıtan Önder, konuşmasında Gezi olaylarına da vurgu yaparak, bu olaylarda yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz ve Berkin Elvan’ı unutmadıklarını kaydetti. Önder, “Onların yaşama hakkını ellerinden aldılar. Kimsenin aklına Berkin Elvan ya da Ali İsmail Korkmaz’ın gelmemesi mümkün değil. Biliniz ki Ali İsmail Korkmazlar, Berkin Elvanlar bu sıralarda hep oturuyor olacaktır.” dedi. Bu konuşma nedeniyle Önder, hakkında soruşturma açıldı. Önder’in soruşturmada disiplin cezası alması durumunda okul birinciliği tehlikeye düşeceği ifade edildi. Mezuniyet töreninde öğrenci Işıtan Önder'e birincilik plaketini veren Okul Müdürü Ahmet Kemal Saral'ın, Milli Eğitim Müdürlüğü'ne istifa dilekçesini verdiği ve istifasının kabul edildiği kaydedildi.

Bir grup vatandaş da Gazi Anadolu Lisesi önüne gelerek, açılan soruşturmayı protesto etti. Grup adına açıklama yapan Evrim Öztürk, “İzmit Gazi Anadolu Lisesi’nin 12 Haziran’da gerçekleştirdiği mezuniyet töreninde okul birincisi olarak konuşma yapan Işıtan arkadaşımız, Berkin Elvan ve Ali İsmail Korkmaz’ı unutmayan bir konuşma yapmıştı. Işıtan’ın yaptığı bu konuşmadan rahatsız olan okul yönetimi ve valilik Işıtan Önder hakkında soruşturma başlattı. Bugün de öğretmenler kurulu kararı ile arkadaşımıza kınama cezası verilerek birinciliği elinden alınmıştır.”dedi.

Protestoya katılan Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Suca Omurca da yaptığı konuşmada, soruşturmayı eleştirdi. Omurca, şunları kaydetti: “Niye bizim istediğimiz gibi bir konuşma yapmadın diye öğrencimizi yasa dışı bir şekilde yönetmeliklere aykırı bir şekilde cezalandırmışlardır. Bugün de disiplin cezasını velisine tebliğ ederek, öğrencimizin birinciliğini elinden alıp üniversitede istediği yere gelmemesini sağlamak istiyorlar. Ama şunu biliyorlar ki Eğitim-Sen, öğrenci arkadaşlarımız, kamuoyu, bu öğrencimizin haklı olduğunu bilmekte ve yanlış bir uygulama ile birinciliği elinden alınmak istenmektedir. Bu işleyiş her zaman bizim açımızdan yasa dışıdır, yönetmeliklere aykırıdır. Biz Eğitim-Sen olarak bunun takipçisi olacağız.”

Grup, ‘Berkin ve İsmail Korkmaz’ı anmak suçsa, hepimiz suçluyuz. AKP faşizmine direniyoruz! Işıtan Önder yalnız değildir.’ pankartı ve ‘Berkin’i anmak suç değildir’, ‘Demokratik lise istiyoruz’ dövizleri açtı. Grup, protesto sırasında, ‘Işıtan Önder yalnız değildir’ sloganı attı. Bu arada, grubun protestosu öncesinde lise önündeki MOBESE kamerasının üzerindeki tozları silindi. Polis eylem sırasında güvenlik önlemi aldı. Grup, protestosunu bitirdikten sonra olaysız şekilde dağıldı.

Öte yandan, baba Mustafa Önder, telefonda Cihan Haber Ajansı'na (CİHAN) yaptığı açıklamada, "Şuanda ben valilikteyim. Her şey açıklanmadı. Biz yazıyı aldık. Şuanda net birşey yok. Bu konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığı'nın bile haberi var. Şuanda bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Bu konu soru önergesiyle Meclis'te görüşülecek. Alelacele bir karar alındı, bir uygulama yapıldı. Bir yağlı ip yok, yağlı ip olsa çocuğumu asacaklar." dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri