‘gezi Fenomeni’ Yazarına 11 Ay Ceza

Gezi olayları nedeniyle yazdığı ‘Gezi fenomeni’ kitabında, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan sanığa, 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı....

Gezi olayları nedeniyle yazdığı ‘Gezi fenomeni’ kitabında, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan sanığa, 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Gezi eylemleriyle ilgili yazdığı ‘Gezi fenomeni’ adlı kitapta Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında kamu davası açılan Abdurrahman Erol Özkoray’ın yargılanmasına devam edildi. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık ve avukatı katılmazken Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız salonda hazır bulundu.

Hakim, sanık avukatının sağlık raporu göndererek mazeret bildirdiğini açıkladı. Avukat Yıldız, raporun kabul edilmemesini, amacın dosyayı sürüncemede bırakmak olduğunu savundu. Duruşma savcısı da sağlık raporunda belirtilen rahatsızlığın duruşmaya katılmaya engel bir rahatsızlık olmadığını belirtti. Sanık avukatının daha önce de mütalaaya karşı savunma için süre istediğini hatırlatan savcı, rahatsızlık gerekçesiyle savunmasını hazırlayamadığını bildirdiğini söyledi. Dosyanın sürüncemede bırakıldığını kaydeden savcı, mazeretin reddine karar verilmesini istedi.

Mahkeme de bu gerekçelerle mazeretin reddine karar verdi ve hükmünü açıkladı. Mahkeme, basın yoluyla hakaret suçunun işlendiğinin anlaşıldığını belirtti. Sanığa 1 yıl ceza veren mahkeme, suçun aleni işlenmesi nedeniyle bu cezayı 1 yıl 2 aya çıkardı. Sanığın iyi hali nedeniyle ceza 11 ay 20 güne indirildi. Mahkeme hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

İddianamede, Özkoray’ın hazırladığı kitabın bir bölümünde Gezi olayları sırasında slogan, pankart ve duvar yazıları olduğu savunması yapılan ifadelerin basın özgürlüğü ve eleştiri sınırları içerisinde değerlendirilemeyeceği belirtildi. Bu ifadelerin küfür ve aşağılayıcı nitelikte olduğu, Erdoğan’ın kamu önünde onur ve şerefini küçültücü nitelikte olduğu kaydedildi. Sanığın, TCK 125. maddesi uyarınca kamu görevlisine karşı görevinden dolayı, (Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.) 1 yıldan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri