Gezgin Gurmelere Öneriler

Ülkemiz, tarihi ve doğasıyla ne kadar nadide bir coğrafyaysa, bir o kadar da kıymetli bir mutfak kültürüne sahiptir.

Ülkemiz, tarihi ve doğasıyla ne kadar nadide bir coğrafyaysa, bir o kadar da kıymetli bir mutfak kültürüne sahiptir. Hele de Osmanlı mutfağının izlerini, her şehrimizde ayrı bir yönüyle görebiliriz. Bazı şehirlerin sembolikleşmiş tatları vardır ülkemiz de. Örneğin; Bursa’nın lezzetleri denildiğinde hemen İskender Kebap gelir akıllara ya da meşhur Pideli Köfte. Hem gezmeyi hem de yemeyi sevenler için, ikisinin buluştuğu istisna noktaları derledik. Gezgin ruhunuza gem vurmadan, yeni lezzetler tadacağınız ya da bildiğiniz lezzetlerin en iyisini tadabileceğiniz gezi rotaları bunlar.

1.Van

Van, ilginç lezzetlere ev sahipliği yapan bir kenttir. Coğrafyasının da sağladığı imkânları değerlendirmektedir. Van denilince hemen otlu peynir, inci kefali ve de Van kahvaltısı akla gelir. Van’ın meşhur otlu peyniri, geleneksel bir lezzettir. İlkbahar aylarında, hem sütün hem de otların bol olduğu zamanlarda, çoğunlukla da koyun sütünden yapılmaktadır. Bazen koyun sütüne, inek ve keçi sütü de karıştırılmaktadır. Salamura usulü elde edilen bu lezzet, Van ile birlikte anılmaktadır.

Van’a gitmişseniz, meşhur Van kahvaltısını yapmadan dönmemelisiniz. İnanılmaz bir çeşitlilik ile karşılaşırsınız, Van kahvaltısında. Saatlerce sürebilir ayrıca bu keyifli kahvaltı. Sofrada göreceğiniz her lezzet, apayrı ve özel bir tattır. Saatlerce süren keyifli bir kahvaltının ardından şehir turuna çıkabilirsiniz ya da Van gölü üzerindeki turlardan birine katılabilirsiniz.

Van denilince akla gelen İnci Kefalinden bahsetmeden olmaz. Van gölünden çıkarılan bu lezzetli balık, Van balığı olarak da adlandırılır. Havyar yönünden oldukça zengin, az kılçıklı ve lezzetli bir balıktır. Bu balığın en lezzetli hali de yine Van’da yenilebilmektedir. Bir öğle ya da akşam yemeğinizi de Van balığına ayırmalısınız.

Daha pek çok lezzetin anavatanı olan Satın alacağınız ile Van’a ulaşım ise zahmetsiz ve zaman bakımından en fazla 2 saat kadar süregelmektedir. Şehrin havalimanı olan, Ferit Melen Havalimanı, uluslararası uçuşlara dahi açık kapsamlı bir tesistir. Çok sayıda sefer düzenlenmektedir. Bu durumda Türkiye’nin her yerinden hızlı ve de konforlu bir şekilde Van’a ulaşarak, şehrin ve de lezzetlerinin tadını çıkarabilirsiniz. Van kahvaltısı başta olmak üzere, Van’ın tüm lezzetleri sadece bir uçak bileti uzağınızdadır. Ayrıca gezinizi daha hesaplı hale getirmek için, bu amaçla kurulmuş güvenilir ve ucuz uçak bileti satın alabileceğiniz gibi siteleri ziyaret edebilirsiniz.

2. Bursa

Bursa, Osmanlı’ya başkentlik yapmış, tarihi geçmişi oldukça eskilere dayanan bir şehir. Dolayısıyla kültürel anlamda hem büyük bir çeşitlilik barındırıyor, hem de bunları uyumlu bir şekilde harmanlayabiliyor. Geçmişine dair izleri bugün pek çok alanda nasıl da güzel kullanabildiğini görüyoruz. En önemlisi de mutfakta.

Bursa’nın en meşhur lezzeti, şüphesiz ki İskender Kebap’tır ya da İskender Döner diye bilinir. Dönerin aslı İskender Kebap’tan gelir. 1850’li yıllarda Bursa’da hizmet veren Mehmet Efendi Lokantası, tandır ve kuzu çevirme yaparken, bir yenilik isteği ile yatay olan şişi dikey şekilde kullanmıştır. İşin sırrı sadece bunda da değil elbette. Yere paralel şekilde çevrilen şiş, dikey bir mangala tutturulduktan sonra kullanılan ette de değişiklikler yapılmıştır. Uludağ kekiği ile beslenen özel koçların etinden yapılması ve de üzerine dökülen tereyağ, domates sosudur İskender Kebap’ın sırrı. Yanında yoğurt, altında ise pide ile birlikte servis edilir. Kullanılan et, sinirlerinden ayırılmış, az yağlı ve de Uludağ kekiğinin lezzetini aldığı için lezzeti çok farklıdır. Bugün Bursa’yı ziyaret edenler, İskender Kebap’ı yerinde yemek için uzun kuyruklar oluşturuyor zaman zaman.

Pideli Köfte ise, yine benzer şekilde hazırlanan ama bu sefer pidelerin üzerinde köftelerin bulunduğu bir yemektir. Üzerinde domates sosu ve tereyağı, altında pideleri, yanında ise yoğurt ile birlikte servis edilir. Bursa’da pek çok tarihi mekânda bu lezzeti tatmak mümkündür. Bursa’ya geldiğinizde tarihte çıkacağınız yolculuğunuzda, Bursa’nın lezzet durakları da sizi bambaşka yerlere sürükleyecek. Erken rezervasyon ile satın alacağınız ile seyahatinizi ucuza getirebilirsiniz.

3. Bolu

Tarihimizin en meşhur aşçılarının memleketi olan Bolu’nun önemli lezzetlere ev sahipliği yapmaması mümkün değildir. Özellikle Bolu – Mengen ‘de aşçılık ata mesleğidir. Osmanlı Saray aşçılarının oldukça büyük bir bölümü Boluluyken, Atatürk’ün aşçısı da Boluludur. Özellikle de Bolu’nun Mengen ilçesi, aşçılar diyarı olarak biliniyor. Bunu destekleyen bir gelişme de, 1985 yılında Bolu – Mengen’de Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi’nin açılmış olması ve her yıl eylül ayında şehirde “Aşçılık Festivali” düzenleniyor olmasıdır. Bu konuda Türkiye’de tek olma niteliği taşıyor şehir. Yani mutfak konusunda kendini yüzyıllardır kanıtlamış bir şehirden bahsediyoruz. Öyle ki, mutfak kültürünün günlük yaşamdaki önemi, şehrin mimarisinde de fark yaratıyor. Bolu’da mutfakların geniş olmasına çok önem gösterilmektedir. Evin en önemli kısmıdır adeta mutfaklar. Hem yemek hazırlamak, hem yemek yemek, hem de oturmak amacına hizmet eden, geniş ve kullanışlı alanlardır.

Bolu’nun ünlü lezzetlerine gelecek olursak, Kedi Batmazı, Yayla Çorbası, Çiğ Börek, Paşa Pilavı, Kabaklı Gözleme, Ekmek Aşı ve Orman Kebabı, sadece küçük bir bölümüdür şehrin lezzetlerinin. Bolu’ya yolunuz düşerse –ki bu sizin elinizde- kesinlikle farklı duraklarda farklı lezzetleri tatmalısınız. Bolu’nun dört bir yanında sizi bekleyen, uzun bir geçmişe sahip olan lezzetler dikkat çeker.

4. Trabzon

Karadeniz’in her kıyısı ayrı güzel ve de özeldir ama Trabzon’un yeri çok ayrıdır. Trabzon, görülmeye değer tarihi eserlere ve doğal güzelliklere sahiptir. Bunun yanında gezinizi daha keyifli hale getirecek pek çok lezzete sahiptir. Dinlenme molası verdiğinizde tadacağınız lezzetler, tüm yorgunluğunuzu alacaktır.

Trabzon hamsi ile özdeşleşmiş bir şehirdir. Öyle ki hamsi ile yapılan sayısız yemek çeşidi mevcuttur bu şehirde. Bir köfte çeşidi olan hamsi kuşu, bunun yanında hamsi pilaki, hamsili pide, hamsili pilav ve hamsi çıtlaması, hamsi ile yapılan yemeklerin sadece birkaç tanesidir. Bölgenin meşhur peyniri minzi ise hemen hemen her öğün, ana yemekler ile birlikte tüketilen bir peynir çeşididir. Trabzon mutfağında kullanılan temel malzemeler, hamsi, mısır unu ve de karalahanadır. Etli lahana sarması ve lahana kavurması da çok sevilen yemeklerdendir.

Trabzon’a gittiğinde denemeniz gereken yemek sayısı oldukça fazladır. Çünkü belli temel malzemeler ile şekillenmiş, çok çeşitli bir yemek yelpazesine sahiptir Trabzon. Trabzon geziniz sırasında, her öğününüz ayrı bir lezzet ile keyiflenecektir. Bir de Trabzon’un peynir, su ve mısır unu ile yapılan lezzeti kuymak var ki, şehre özel apayrı bir tattır. Şehrin en meşhur lezzetlerinden biri de budur.

Trabzon’a yolculuğunuz ise çok kısa ve de keyifli geçecektir, çünkü şehrin kapsamlı bir havalimanı mevcut. Bu sayede hızlı ve konforlu bir şekilde şehre ulaşmanız için sadece Trabzon uçak bileti ihtiyacınız olacaktır.

Trabzon’un meşhur yaylalarını gezerken de, harika lezzetleri tatma fırsatı bulabilirsiniz. Şehrin yemeklerinin bir özelliği de oldukça doğal olmalarıdır. Doğal alanları, büyüleyici ormanları ve yaylaları ile ünlü bir kentte de aksi beklenemezdi. Hamsinin de en kalitelisini bu şehrin kıyılarından çıkar, yoğurdun sütün en alası da bu şehirde bulunur, ısır ununun en kalitelisinin de burada öğütüldüğünü görürsünüz. Bu durumda iştah açıcı doğal yemekler ile karşılaşmanız çok olasıdır. Bu doğal lezzetlerin, fizyolojinin üzerindeki etkilerini de çok kolay hissedebilirsiniz.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri