Blc Tıp Merkezi Kulak Burun ve Boğaz (KBB) Hastalıkları bölümü doktoru Op. Dr. Erkun Tuncer, son günlerde toplumda sıklıkla konuşulur hale gelen “Gergedan Virüsü” ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Op. Dr. Tuncer, bu virüsün adının “Gergedan” değil, “Rhinovirüs” olduğunu söyleyerek “Gergedan Virüsünün” medyatik bir adlandırmadan ibaret kalabileceğine vurgu yaptı.
HASTALIK GERGEDANLARDAN BULAŞIYOR ALGISI!
Tuncer, salgın gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığı vakalarının arttığına dikkat çekti. “Havaların soğuduğu bugünlerde salgınlar yapmaya başlayan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar yaşam kalitemizi önemli ölçüde etkiledi” diyen Tuncer, “Sağlık Bakanlığı'nın Kasım ayı bulaşıcı hastalık raporlarına atfedilerek, bu yıl en çok hastalık yapan ve hastalıklara neden olan Rhinovirüs ismi basında yanlış bir çeviriyle gergedan virüsü olarak duyuruldu” şeklinde konuştu. Tuncer, daha sonra şunları kaydetti: “Griple karıştırılabilen bir hastalığa neden olan Rhinovirüs, yıllardır bilinen bir hastalık etkenidir. Bu yıl salgınlara neden olan yeni bulunmuş bir virüs değildir. Geçmiş yıllarda kuşlar ve domuzlarda salgınlara neden olan gribal hastalıklara, kuş gribi ve domuz gribi isimleri verilmiştir. Rhino kelimesi burunla ilgili anlamına gelen bir kelime iken gergedan kelimesinin İngilizcesiyle olan benzerliği yanlış bir çeviriye neden olmuştur. Virüsün gergedan virüsü şeklinde isimlendirmesi hastalığın gergedanlardan bulaştığı çıkarımı ile gergedan gribi şeklinde isimlendirilme yanlışlarına neden olmuştur.”
SALGINLAR BU YIL ÇOK AĞIR GEÇİYOR
Gribin yüksek ateş, halsizlik, baş ve kas ağrıları ile seyreden bazen ölümcül olabilen bulaşıcı bir hastalık olduğunun altını çizen Op. Dr. Erkun Tuncer, Gergedan Gribi isimlendirmesinin zincirleme bir etkiyle vatandaşta ölümcül seyir endişesi taşıyan hastalık alarmını çağrıştırdığını söyledi. Rhinovirüsün neden olduğu nezlenin, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve hapşırık bulgularının ön planda olduğu daha hafif seyirli bir hastalık olduğunu hatırlatan Tuncer, “Klinik takiplerimizde, bu yıl salgınlar yapan hastalık şeklinin daha uzun süreli ve daha ağır seyirli olduğunu gözlemledik. Bu yıl gribal hastalıklardan korunmak adına alınacak tedbirlerde daha özenli olmamızı önerir sağlıklı günler dilerim” dedi.
EMRE ÖZGÜL