Benzerlerinin yarı fiyatına satılan araç, en zorlu arazilerde bile kendini evinde hissediyor.
Otomobilin insan hayatındaki yeri tartışılmaz. İlk zamanlarda lüks bir tüketim aracı olarak ortaya çıkan otomobiller, günümüzde bir ihtiyaç hatta olmazsa olmazlardan biri haline geldi. Birçok marka, günlük hayatın şartlarını yerine getiren modeller geliştirse de bazıları, stres ve gürültüden uzaklaşıp hiçbir engele takılıp kalmadan keyifli anlar yaşamak isteyenler için özel araçlar geliştiriyor. Bu markaların en önemlilerinden biri kuşkusuz bir sınıfa ismini veren Jeep.
ABD'li üretici, 1941'de başlattığı arazi aracı akımını daha da ileri götürdü. Markanın ilk modeli olan ve zamanla ismi Wrangler olarak anılmaya başlanan bu 'saf' arazi aracı, bu hafta neler yapabildiğini bize kanıtlamak için fazla mesai yaptı.
Benzerlerine tepeden bakıyor
Yepyeni bir Wrangler'ı gürünce insanlarda 'Bu araç yeni mi' algısı oluşuyor. Bunun nedeni kuşkusuz markanın bundan yaklaşık 70 yıl önce yaptığı tasarımın çok fazla değişikliğe uğramaması. Yeni Wrangler, atasının aksine oldukça iri bir araç. Hatta onu ilk kez görenler tank benzetmesi yapıyor. Uzun motor kaputu ve kutu gibi olan kabin bu görüşü destekliyor. Şişkin ve araçtan ayrıymış gibi duran çamurluklar, 4.75 metrelik uzunluk ve tabii ki 1.86 metrelik yükseklik, trafikteki en büyük araçlardan birine baktığınızı haykırıyor.
Bu yükseklikteki bir çok aracın kapı eşiği olabildiğince alçak tutulduğundan bir başka değişle yere yakın olduğundan iç mekana ulaşmak sorunsuz oluyor. Fakat bu durum Wrangler'da tamamen farklı. Araç yerden o kadar yüksek ki koltuğa yerleşmek için adeta zıplamak gerekiyor. İç mekana ulaşmak için katlanılan bu uğraş, sürücü koltuğuna oturulduğunda yerini keyfe bırakıyor. Çok yüksek sürüş pozisyonu, benzer boyuttaki araçların bile 'küçük' görünmesini sağlıyor.
Aracın içi hortumla yıkanabiliyor
İç mekanda kullanılan malzemeler bilinçli olarak sert plastik ve su geçirmeyen yapıda seçilmiş. Aracın içini hortumla yıkayıp, tabandaki tıpalarla biriken suyu tahliye etmek mümkün. Öte yandan aracın tavanı çelik borularla çevrelenmiş. Bunun nedeni, aracın üstünün tamamen açılabilir olması. Standart donanımında hem hardtop (sert tavan) hem de softtop (yumuşak tavan) olan araç, istendiği takdirde tam bir cabriolet otomobile dönüşüyor. Kumaş branda ile aracın üstü kapatılabiliyor. Hatta sürücü ve ön yolcunun üzerindeki iki parça çıkartıldığında dev bir sunroof etkisi yaşanıyor.
Hem daha güçlü hem daha cimri
Türkiye'de artık Tofaş'ın temsil ettiği marka, Wrangler'de daha güçlü bir dizel kullanmaya başladı. 2.8 litrelik sıralı 4 silindirdi CRD motor, Chrysler raflarından alınmış. Daha önce 177 beygir güç üreten bu motor, artık 200 beygire ulaştı. 460 nm'lik tork ise fazlasıyla yeterli. 5 ileri otomatik şanzımanın vites geçişleri gayet başarılı. Güç artışına ağırlığı 50 kilogram azaltılan (2055 kilogram) araç, performans ve tüketim disiplinlerinde de oldukça yol kat etmiş. 0-100 km/s hızlanmasını 10.7 saniyede tamamlayan araç, saatte 172 kilometre sürate ulaşabiliyor. Fabrika verilerine göre ortalama tüketimi 8.8 litreye düşürülen (önceki model 9.9 litreydi) araç, bizim denemelerimizde 11 litreyi tutturdu. Yola tutunma konusunda yeterli kararlılığı gösteren aracı yine de fazla zorlamamak gerekiyor. Yerden yüksek yapı, virajlarda aracın yatmasına neden oluyor.
Konuğumuzda yer alan snorkel ve elektrikli vinç zaten aracın kabiliyetlerini gözler önüne seriyor. Araç istendiğinde arkadan itişli olarak da kullanılabiliyor. 4L konumu ise zorlu arazi sürüşlerinde harika bir iş çıkartıyor. Direksiyonun solunda yer alan iki tuştan ilki diferansiyel kilidi. Tru-Lok markalı ön ve arka diferansiyel kilidi ayrı ayrı kumanda edilebiliyor. Diğer tuş ise elektronik olarak devre dışı bırakılabilen ön viraj demirine ait. Bu tuşa basıldığında, ön tekerlekler bağımsız olarak engele göre tepki gösteriyor. Bu ayarlar ve aracın son derece başarılı olan çekiş sistemi, zorlu arazi şartlarında bile her yolun aşılmasını sağlıyor. Elektronik yokuş iniş desteği de standart.
Rakiplerin yarı fiyatına satılıyor
73 bin euroluk (yaklaşık 170 bin lira) etiketle satılan Jeep Wrangler, benzer boyuttaki tüm arazi araçlarının neredeyse yarı fiyatına satılıyor. Her ne kadar konfor donanımları fazla olmasa da düşük fiyat bunun görmezden gelinmesini sağlıyor. Üstelik Wrangler, 120-130 bin euroluk pek çok aracın bırakın çıkmayı altının sürteceği yerlerde bile yoluna devam edebiliyor.
Gerçek 'Jeep' arazide belli olur
Arazi araçlarına ismini veren marka Jeep, gücünü artırdığı Wrangler ile hiç olmadığı kadar rekabetçi hele geldi.