Konya'da yaşayan çift, tüp bebek tedavisinde uygulanan ve kaliteli embriyoların tespit edilmesi sayesinde başarı şansını artıran genetik tanı yöntemi ile 5 yıl arayla iki evlat sahibi oldu.
Bundan 18 yıl önce hayatlarını birleştiren Mehrika (38) ile Ümmet Öksüzoğlu (40) çifti, iki yıl boyunca çocuk sahibi olamayınca çeşitli tedavilere başvurdu.
İki bebeğini anne karnında kaybeden çifte, 7 yıl önce başvurdukları merkezde tüp bebek tedavisinde başvurulan ve başarı şansını artıran embriyolara genetik tanı uygulanması yöntemi önerildi. Embriyolardan alınan hücreler üzerinde yapılan genetik tarama sonrası kusurlu olanlar ayıklandı.
Çift, bu yöntem sayesinde şimdi 6 yaşında olan oğulları Mürsel'i kucaklarına aldı.
İlk çocuklarının doğumundan beş yıl sonra yeniden çocuk sahibi olmak isteyen çiftin yine genetik taramadan geçirilerek dondurulan embriyolarına başvuruldu. Dondurulan sağlıklı embriyonun transfer edilmesi sonrası Mehrika Öksüzoğlu tekrar hamile kaldı. Çift, ikinci çocukları Mert'i 6 ay önce kucaklarına alarak tekrar büyük bir sevinç yaşadı.
- Çocuklarının kokusu acılarını unutturdu
Mehrika Öksüzoğlu, yıllarca çocuk hasretiyle yanıp tutuştuklarını, günlerce ağladığını ifade etti.
Tedavilerin hep sonuçsuz kalmasından dolayı acısının katlandığını aktaran Öksüzoğlu, genetik tanıya başvurulan tüp bebek tedavisiyle hamile kaldığı ikizlerinden birini düşürdüğünü dile getirdi.
Yine aynı şeyleri yaşayacağı düşüncesiyle korkuları artsa da 6 yıl önce oğlu Mürsel ile ilk annelik tecrübesini yaşadığını belirten Öksüzoğlu, "İkinci oğlumu kucağıma aldığımda mutluluğumuz katlandı. Onlarla gülüp onlarla ağlıyorum. Annelik bambaşka bir duyguymuş. Çocuklarım olmadan önce hayat benim için bomboşmuş. Yavrularımı kucağıma aldığımda çok ağladım. Onların kokusunu, kendisini hissedince tüm acılarım son buldu." diye konuştu.
- Dondurulan embriyo ile 5 yıl sonra ikinci gebelik
Tüp bebek merkezinin medikal direktörü, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Opr. Dr. Fuat Ali, uygulanan tedavilere rağmen çocuk sahibi olamayan çiftin genetik yapılarının normal olduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Çiftin elde edilen embriyolarının kromozomlarının genetik taramasının yapıldığını belirten Ali, şunları kaydetti:
"Genetik kusuru bulunan, düşük ve sakat doğma ihtimali olan bebekler ana rahmine yerleştirilmeden belirlendi. Uygulanan genetik tüp bebek tedavisi sayesinde çift, çocuklarına kavuştu. Bu yöntemle çocukların kaybedilmesinin önüne geçildi. Aile ilk evlatlarını kucaklarına aldıktan sonra kaliteli embriyoları dondurmuştuk. Çift, yeniden çocuk sahibi olmak isteyince dondurulmuş embriyoyu çözdük. Aynı anda alınan ve aynı özellikte olan embriyoyu 5 yıl sonra annenin rahmine yerleştirdik. Aynı günde embriyo oldular ama Mert, kardeşinden 5 yıl sonra doğdu."