Konya'da, oğulları vücudunun birçok kısmını etkileyen ve ağır sakatlığa neden olan hastalıkla mücadele eden, doğacak diğer çocuklarının da aynı rahatsızlığı taşıma ihtimali bulunan çift, genetik analizi yapılan sağlıklı ikiz bebeklerini kucaklarına almanın mutluluğunu yaşıyor.
Teyze çocukları Arzu (29) ile Sedat Avcı (36), 10 yıl önce evlendi. Çiftin, adını Abdurrahman verdikleri 9 yaşındaki oğullarına "ataksi telenjiektazi" teşhisi konuldu. Hastalık nedeniyle bağışıklık sistemi güçsüz olan Abdurrahman'da solunum bozukluğu başladı. Kansere yakalanma riski de oldukça fazla olan çocukta kısa süre sonra dengesizlik ve konuşma bozukluğu görüldü. Yürüyemeyen, konuştuklarını annesinden başkasının anlayamadığı Abdurrahman'a, gün geçtikçe daha çok zayıflayan bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için ilaç verilmeye başlandı.
Vücudun birçok kısmını etkileyen ve ağır sakatlığa neden olan hastalığın genetik geçişli olduğu belirlendi. Kendileri taşıyıcı oldukları için dünyaya gelecek diğer çocuklarının da aynı hastalığı taşıma riski bulunan çift, oğulları Abdurrahman, kardeşi olmasını çok isteyince çocuk sahibi olmayı düşündü.
Bugüne kadar tüm sevgilerini çocuklarına veren Avcı çifti, genetik tüp bebek tedavisiyle riskin ortadan kalkacağını öğrenince Novafertil Tüp Bebek Merkezi'ne başvurdu.
Önce hasta olan Abdurrahman'ın genetik çözümlemesi yapıldı. Sonrasında genetiği ayıklanmış iki embriyo rahmine yerleştirilen Arzu Avcı, ikizlere hamile kaldı. Çiftin, 11 gün önce adını "Emir Kağan" ve "Eymen Taha" koydukları sağlıklı bebekleri dünyaya geldi. İkizlerin doğumuna en çok "hep yanında olmalarını" isteyen ağabey Abdurrahman sevindi.
- Sürekli "ağabeyim" diye seviyor
Arzu Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlu Abdurrahman'ın ellerinde titreme olduğunu, başını tutamadığını, yürüyemediğini, en önemlisi de denge sorunu yaşadığını söyledi.
Bağışıklık sistemi zayıf olduğu için sürekli oğlunun rahatsızlandığını, bir seferinde solunumunun bile durduğunu anlatan Avcı, "Kronik akciğer hastası. Oğlumun hastalığı için çaresiz kalışımız bizi çok üzüyor. Onun mutluluğu için elimizden geleni yaptık. Kardeşinin olmasını çok isteyince genetik tüp bebek tedavisine başvurduk. Abdurrahman, ikizlere hamile kaldığımda ve bebeklerimizin dünyaya geldiğini öğrendiğinde çok mutlu oldu" dedi.
Hastaneden taburcu edildiklerinde ikizleri gören oğullarının verdiği tepki karşısında çok duygulandıklarını dile getiren Avcı, Abdurrahman'ın ikizleri hep "ağabeyim" diye sevdiğini ifade etti.
- Rahme yerleştirilen embriyolardan biri 2 ay önce donduruldu
Merkezin kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Ali Sami Gürbüz ise çiftin kendilerine genetik danışmanlık almak ve genetik tüp bebek tedavisi yaptırmak için başvurduğunu belirtti.
Bir değerlendirme yaptıklarını, sonrasında tüp bebek işlemine geçtiklerini belirten Gürbüz, hasta olan çocuğun genetik çözümlemesini yaptıktan sonra embriyoların elde edildiğini bildirdi.
Daha sonra embriyoların incelenip hastalığı taşıyıp taşımadığının kontrol edildiğini ifade eden Gürbüz, şöyle devam etti:
"Hastalığı taşımayan embriyoların nakli gerçekleştiriliyor. İşlemler sonucunda 5 embriyo elde ettik ancak bu tür hastalıklarda daha iyi sonuç elde edebilmek için 6 ve üzeri önemliydi. Genetik inceleme yapılması ve maliyeti çok yüksek olduğu için işi şansa bırakma durumumuz yok. Bu nedenle elde edilen embriyoları dondurduk. 2 ay sonra ikinci denemeyi yaptık. Elde edilen kaliteli embriyonun genetik incelemesi yapıldı. Sadece 2 embriyo hastalığı taşımıyordu. Biri 2 ay önce dondurulan ikizleri aynı anda rahme yerleştirdik. Normal doğumla ikisi aynı anda dünyaya geldi. Arzu hanımın hamileliği riskli olduğu için sürekli kontrol altındaydı. Gebelik takibini iyi yaptık. Üstelik doğumu sezaryenle planladık ama doğum koşulları oluşunca normal doğum gerçekleşti."