Gençlik sivilcelerini hafife almayın

Bir hastalık olarak görülmüyor oysa...

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Cevdet Altınyazar, daha çok ergenlik dönemlerinde ortaya çıktığı için bir hastalık olarak görülmeyen aknenin (sivilce) zamanında tedavi ettirilmemesi halinde kalıcı izlere neden olabildiğini söyledi.
    
Altınyazar,  aknenin ergenlik döneminin en sık görülen hastalıklarından biri olduğunu ve ergenlerin yaklaşık yüzde 80'inin bundan etkilendiğini belirtti.
    
Akneden etkilenenlerin yüzde 40'ının tedaviye ihtiyaç duyduğunu ifade eden Altınyazar, ''Hastalık en sık 12-18 yaş arasında görülmesine karşın, 20'li, 30'lu yaşlarda da görülebiliyor'' dedi.
    
Altınyazar, gençlerin önemli sağlık problemlerinden aknenin ergenlik dönemlerinde stres kaynağı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
    
''Akne iki açıdan önemli bir hastalıktır. Birincisi, ergenlik dönemindeki gençte stres kaynağıdır. Genç, akneleri nedeniyle kendini toplumdan soyutlayıp, içine kapanabilir. İkincisi ise ileri akne formlarının oluşturduğu kalıcı izlerdir. Bu izlerin tedavisi oldukça zordur ve hasta bunları ömür boyu taşımak zorunda kalabilir. Akne tedavisi erken dönemde daha kolaydır ve tedavi işlemine iz oluşmadan başlanması gerekir. Akne için halk arasında 'ergenlik sonrasında zaten kendiliğinden düzelir' denilerek, tedavi edilmesine gerek olmadığına inanılmaktadır. Oysa akne de bir hastalıktır ve tedavi için mutlaka doktora başvurulması gerekir.''
    
     -Çevreden ve diğer hastalıklardan da etkilenir-
    
Aknenin çevresel faktörlerden ve diğer hastalıklardan da etkilendiğine dikkati çeken Altınyazar, özellikle stresin aknenin artmasında önemli etkiye sahip olduğunu, bayanlarda hormon bozuklukları, steroid içeren ilaçların kullanılması, sporcular tarafından aşırı dozajda kullanılan bazı kas geliştirici ilaçların da akne nedeni olabildiğini dile getirdi.
    
Yağlı kuru yemiş ve atıştırmalıkların akneyi artırdığı kanısının halk arasında yaygın olduğunu aktaran Altınyazar, şunları kaydetti:
    
''Akne oluşumunda rol alan 'cilt yağı' üretimi, genetik ve hormonal etki altındadır ve bunda yiyeceklerin direkt etkisi yoktur. Ara sıra yenen kuru yemişin bir zararı yoktur. Ancak beslenme sadece kuru yemiş tarzıyla olursa o zaman sorunlar başlayabilir. Hastalarımıza özel bir diyet vermemekteyiz, ancak sağlıklı beslenmeyi tüm hastalarımız gibi akneli hastalarımıza da önermekteyiz.''
    
Aknenin tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu, ancak tedavide kullanılan ilaçların etkilerinin haftalar sonra ortaya çıktığını vurgulayan Altınyazar, bunun da hemen sonuç bekleyen gençlerde sıkıntı oluşturduğunu, iyi bir hasta-hekim diyaloğu ve uygun bir tedavi ile gençlerin bu zor dönemi daha rahat atlatabileceğini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri