"Gençlerimiz arasında işbirliği güçlendirilmeli"

Pakistanlı Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve Gazeteci Musawar Tanoli, "Pakistan, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki gençlik işbirliğini geliştirilerek, asırlık bağlarımızın daha da güçlendirilmesi gerekiyor" dedi

Pakistanlı Uluslararası İlişkiler ve Dış ilişkiler Analisti Gazeteci Musawar Tanoli, gençlik diplomasisi forumunun başkanlığı ve Pakistan, Azerbaycan, Türkiye gençlik forumunun kuruculuğunu da yaptı. "Pakistan ve Türkiye, günden güne güçlenen ve ekonomik ve ticari işbirliğine doğru ilerleyen güçlü kültürel, askeri ve tarihi ilişkilere sahiptir" diyen Tanoli, "Her iki ülke arasındaki çok boyutlu ilişkiler, özellikle de kardeşlik ruhu, Hintli Müslümanlar ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki asırlık bağlara hakim olmuştur. Her iki ülke arasındaki ikili ilişkiler, İngiliz Hindistan dönemine kadar uzanabilir. 1877 Rus-Türk savaşı sırasında Kalküta camilerinde dini hizmetler yapıldı ve Türk yaralıları için abonelikler toplandı. Balkan Savaşı sırasında İngiliz Hindistan Alt Kıtası Müslümanları Türkiye'ye bir tıbbi heyet gönderdiler. Pakistan İslam Cumhuriyeti'nin kurucu babası Muhammed Ali Cinnah, Modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e büyük bir takdir gösterdi. Türkiye, Pakistan'ı tanıyan ilk ülkelerden biriydi. Türkiye ve Pakistan da 1955'te güvenlik ve savunma üyeleri arasındaki işbirliği için Bağdat Paktı'nın bir parçasıydı" dedi.

İLİŞKİLERİMİZ HER ALANDA GELİŞTİRİLMELİ

Pakistan, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki gençlik bağının güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Tanoli, şunları söyledi: "Pakistan, Azerbaycan, Türkiye gençlik forumunun kurucusu olarak başta Türk gençliği olmak üzere Türk halkına en iyi dileklerimi iletmek istiyorum. Bu girişimi başlatmanın amacı Pakistan, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki gençlik işbirliğini güçlendirmek ve geliştirmekti. Bu Pakistan, Azerbaycan ve Türkiye'den 9 binden fazla üyeye sahip olduğumuz sanal bir platformdur. Bu ülkelerin milli günleri, önemli günlerini sosyal medya hesaplarımızdan kutluyoruz. Temel amaçlardan biri, bu üç ülke arasındaki kültürel işbirliğini geliştirmektir. Geçenlerde 30 Ağustos'ta Türk Zafer Bayramı vesilesi vardı. Sosyal hesabımızda anıp paylaştık.

Gençlik Diplomasisi Forumu başkanı olarak, Türk gençlik kuruluşu “Uluslararası Çalıştay Platformu” ile işbirliği yapıyoruz ve “Gençlik Diplomasisi Forumu” ile “Uluslararası çalıştay platformu” arasındaki olası ortak işbirliği alanlarını tartışıyoruz. Temel amaç, her iki ülkenin gençlerini kültürü, gelenekleri, normları ve değerleri anlamaya dahil etmektir. Ayrıca, Pakistan ve Türkiye arasındaki gençlik işbirliğini geliştirin. Amacımız, gençlik işbirliğini daha da geliştirmek için Pakistan ve Türkiye arasında özellikle Gençlik Diplomasi Forumu ve Uluslararası çalıştay platformu arasında bir değişim programı düzenlemek. Bu amaçla Pakistan ve Türk hükümetinin yanı sıra Türkiye'nin İslamabad Büyükelçiliği ve Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliği'nin desteğine ihtiyacımız var. Son olarak Türkiye'ye, Türk halkına desteğimi genişletmek ve iki ülke arasındaki sosyal, siyasi, ekonomik, askeri ve özellikle gençlik işbirliğini güçlendirmeyi umut ediyorum. Ayrıca son zamanlarda meydana gelen orman yangınları ve kasırgalar nedeniyle hayatını kaybeden değerli canlar için taziyelerimi iletiyor ve yaralılar için dua ediyorum. Yaşasın “Pakistan-Azerbaycan-Türkiye” Kardeşliği ve Dostluğu."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri