Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Konya Şube Başkan Yardımcısı Celal Demir, Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Demir, “2023-2024 eğitim öğretim döneminin sonu itibarıyla üç aylık yaz dönemi başlıyor olması hasebiyle orta ve lise hatta üniversite çağındaki gençlerimiz zamanlarını kafelerde veya kısa da olsa uzun süreli de olsa tatil mekânlarında boş zaman harcıyor” dedi. Bütün gençler için bunu söylemediğini dile getiren Demir, “Belki maddi imkânları vardır. Belki yapabileceği bir imkânları da olmayabilir. Hatta son yılların hastalığı olan trafikte drift yapma, maganda terörü gibi yanlış yollarda boş vakit harcamaları da gençliğin verdiği enerjiye bağlıyorum” şeklinde konuştu.
ZORUNLU EĞİTİM SİSTEMİ İŞSİZLİĞİ ARTIRDI!
Köylü veya çiftçi kesimi olsun, sanayici kesimi olsun aile ekonomisine katkıda bulunan gençlerin de varlığına işaret eden Demir, son 15-20 yıldır sanayilerde, diğer meslek gruplarında ve tarımsal alanda çırak, kalfa ve ustanın yetişmediğini ifade etti. Türkiye'de yanlış eğitim politikası üretildiğinin altını çizen ESDER Konya Şube Başkan Yardımcısı Celal Demir, gençlerin büyük çoğunluğunun işşiz veya haklı olarak iş beğenmemezlik olgusu içinde olduğunu belirtti. Demir, daha sonra şunları kaydetti: “Peki bu neden kaynaklanıyor? Zorunlu eğitimin 5 yıldan 8 yıla, ardından da 12 yıla çıkarılmasıyla bütün gençlerin lise mezunu olup üniversite okumayı zorunlu kılması meydana geliyor. 25-30 yaşlarında hem işsiz, hem ailesiz hem mesleği olmayan vasıfsız bir insan haline geliyor gençlerimiz. Parasız insan hırsızlık yapar, işsiz insan gayri ahlaki yollara yönelir, boş insan kendisini psikolojik baskı altında görür ve çevresine zarar verir. Çözüm var mı? Var. İmkân var mı? Var.”
ELİNE TORNAVİDA ALMAMIŞ GENÇLER VAR!
“Bir genç, sanayide, hizmet ve gıda sektöründe, tarımsal alanda, hayvancılıkta, inşaat, tesisat, tamir, onarım, bakım, pazarlama, sekreterya gibi bilişim, teknoloji ve araştırma geliştirme alanında çalışmasıyla para kazanır” diyen Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ayrıca meslek sahibi olur. İşsiz kalmaz. Ülke ve aile ekonomisine katkıda bulunur. Birikim yapar ve maddi ihtiyaçlarını karşılar. Yıllar önce bir Ağabeyim bana 'Herkes memur olacak da sanayilerde kim çalışacak' demişti. Üniversiteyi kazanamadın, KPSS'yi kazanamadın peki ne olacaksın? İşsizler topluluğunun bir üyesi olup işsiz, aşsız, evsiz ve çocuksuz bir neslin ortaya çıkmasına neden olacaksın. Bir insan hayvancılığı ve çiftçiliği bilmeli. Elektrik, çeşme tesisat iş becerisi olmalı. Müzik, örgü, işleme gibi işleri de bilmesi manidar değildir. Eli kürek tutmayan, eline tornavida almamış erkek gençler var. Yemek yapamayan, örgü öremeyen, bir düğme dahi dikemeyen genç kızlarımız var. Aileler çocuklarına zarar veriyor. Gençler kendi kendinize zarar veriyor.”
EN KISA SÜREDE MESLEK SAHİBİ OLUN
Askere gitmeyene önceden kız vermediklerini hatırlatan ESDER Konya Şube Başkan Yardımcısı Celal Demir, gençliğin halini merak ettiğini dile getirdi. İktidara seslenen Demir, “Bu neslin bitmesi için daha hangi kâbusları ortaya çıkaracaksınız” sorusunu sordu. Gençlere tavsiyelerde bulunan Demir, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: “Lütfen kendinize gelin. En kısa sürede iş, meslek sahibi olmak için yani insan gibi yaşamak için kolunuza altın bileziği takınız. 3 aylık yaz tatilini fırsat bilin ve meslek öğrenin.”
MESUT TURAN