Gençlere istihdam sağlanmalı

Gençler için insana yakışır bir iş verilmesini ve bu konuda çalışmaların yapılmasını isteyen Türk-İş 2. Bölge Temsilcisi Necati Kökat, Türkiyedeki dört kişiden biri 15 yaşının altındadır.

Gençler için insana yakışır bir iş verilmesini ve bu konuda çalışmaların yapılmasını isteyen Türk-İş 2. Bölge Temsilcisi Necati Kökat, “Türkiye’deki dört kişiden biri 15 yaşının altındadır. Her on yurttaşımızdan sadece üçü istihdam edilebilmektedir” dedi.

İstihdam edilenlerin de zaten dörtte biri tarım kesiminde ve önemli bir bölümünün ücretsiz aile işçisi olduğunu ifade eden Kökat, “İşgücü piyasasındaki yapısal sorunlarımız gençler söz konusu olduğunda, çarpan etkisiyle artmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de genç işsizliğinin iki temel özelliği vardır.  Birincisi, genç işsizlik oranları yetişkin işsizlik oranlarından her zaman daha yüksektir.  İkincisi, genç işsizliğinin ekonomik şartlara daha duyarlı olmasıdır. Ekonominin yavaşladığı, durgunluk dönemi en fazla gençleri vurmaktadır. Gençlik kavramı birçok alt kategoriyi kapsamaktadır. Çalışan veya çalışmayan ayırımı yapılabildiği gibi, kayıt dışı çalışan, iş arayan veya iş bulma ümidi kalmayan, özürlü, öğrenci, kırsal veya kentsel alanda olan veya ebeveynleriyle yaşayan gibi milyonları ifade eden bir yaş grubundan söz ediyoruz. İşgücüne katılım oranı eğitim seviyelerine göre farklılık arz etmektedir. Eğitim seviyesi arttıkça işgücüne katılım oranı da artmaktadır. Ama biliyoruz ki, binlerce yetişmiş üniversite mezunumuz,  mesleki eğitim almış gencimiz de işsizdir. Ancak çağın gereklerine uygun eğitim alamayan, istihdam edilemeyen, gerekli sosyal koruma imkânlarına sahip bulunmayan milyonlarca genç nüfus, ülkemiz açısından önemli bir sorundur” dedi. “Çocuk işçiliği meselesi gelişmekte olan her ülke için olduğu gibi, Türkiye için de önem taşıyan bir konudur” diyen Kökat, şunları kaydetti: “Gençlerin istihdam sorunları değerlendirilirken tek ve en kötü sorunun işsizlik olmadığı da açıktır. Gençlerin eksik ve kayıt dışı istihdam, güvencesiz istihdam, düşük gelir, yoksulluk, ayrımcılık gibi birçok sorunla karşı karşıya kaldığı bir gerçektir. Bu ve benzeri sorunların, gençlerin ve ülkemizin geleceği açısından bir an önce çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Bu sorunlar ülke gündeminin üst sıralarına taşınmalıdır. Türkiye’nin geleceği olan gençlerimiz, giderek artan bir gelecek kaygısı içinde “günü tüketmek” durumunda kalmamalıdır. Yaşanan yoğun işsizlik nedeniyle gençler, ailelerine bağımlı yaşamaya devam etmekte, yetişkin bireyler olarak kendi ailelerini kurma planlarını, belirsiz bir tarihe ertelemek zorunda kalmaktadırlar. Bu belirsizliğin yarattığı güvensizlik sosyal huzursuzluklara dönüşebilmektedir.”

 “Gençler İçin İnsana Yakışır İş” doğrultusundaki çalışmaların gençler için önemli olduğunu dile getiren Kökat, “Bu sorun, ekonomik, sosyal ve psikolojik sonuçlarıyla birlikte, bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Bu çalışmalarda sosyal tarafların da işbirliği önemlidir. İşsizliği önlemeye elverişli bir ekonomik ortam yaratmak için gerekli tedbirleri almak, devletin vazgeçilmez ve devredilemez görevidir. Bu konuda, devletimizin de tarafı olduğu uluslar arası sözleşmelerin gereği yerine getirilmelidir.  Günümüzde en doğru yatırım insana yapılandır. Gençler geleceğe olan umudumuzun kaynağıdır. Hükümetler, toplumun tüm bireyleri için olduğu gibi, gençlere de insan onuruna yaraşır iş olanakları sağlamak görev ve sorumluluğundadır” dedi.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri