Gençler bizim gözbebeğimiz

Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik: Artık Türkiye’nin katılımcı yaklaşımlarla oluşturulmuş bir ulusal gençlik ve spor politikası var ve bu politikaların izlenmesi için gerekli oluşturulmuş kurumları var

Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik'i ne kadar tanıyorsunuz bilmiyorum, ama ucundan kıyısından bildiğim kadarı ile bir kere acayip donanımlı, işine düşkün  ve bir o kadar da  çalışkan bir bürokrat. Faruk Özçelik, Konya Hadim'den çıktığı uzun yolculuğunu, öğrenim durumunu, işini ve özel hayatına dair bilinmeyenleri Merhaba'ya anlattı.

RÇ: Sayın Müsteşarım;  bizler sizi tanıyoruz, ama tanımayanlar için kendinizi tanıtır mısınız?

Faruk Özçelik kimdir?

1968 yılında Konya ili Hadim ilçesi’nde doğdum. Hadim'in Sarnıç köyünden Süleyman ve Zahide Özçelik'in oğluyum.  İlk ve orta öğrenimimi Çumra'da lise birinciliği derecesi ile tamamladım. Yüksek öğrenimimi Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümünde yaptım.  Daha sonra Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisans yaptım. Ayrıca Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi ile Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü’nü bitirdim. Meslek hayatına Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde müfettiş olarak başladım. Daha sonra Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünde Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür görevlerinde bulundum. Çeşitli kurumlarda Yönetim Kurulu üyeliği yaptım. 26 Ocak 2014 tarihinden itibaren nacizane Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı olarak görevimi sürdürmekteyim.

RÇ:Hükümetin, dahası Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın spora verdiği destek ile önümüzdeki dönemlerde gerçekleştirilecek olan yatırımlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Spor sağlıklı bir toplum olmanın ve sosyalleşmenin önemli bir aracıdır.  Toplumumuzda spor yapma kültürünü yerleştirmeyi, spor hizmetlerinin kalitesi ve çeşitliliğinin artırılarak sporu geniş kitlelere yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu çerçevede, başta gençlerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızı kapsayacak kişisel, sosyal ve sportif alanlarda destekleyici politikaları hayata geçirdik. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı spor tesis yatırımı devam etmektedir. Tamamlanan tesislerin yanı sıra inşaatı devam edenlerin bitirilmesi ile birlikte başlangıçtan beri 2002 yılına kadar sahip olunan tesis sayısı kadar yeni spor alanı kazanılmış olacaktır. Sadece 2014 ve 2015 yıllarında spor salonu, futbol sahası, havuz, stadyum, atletizm pisti, sporcu kamp eğitim merkezi, gençlik merkezi ve diğer spor tesisleri olmak üzere 332 tesisi hizmete sunduk. Yine aynı nitelikte 459 tesisin yapımı hızla devam etmektedir. Hiç bir ayırım gözetmeksizin tüm il ve ilçelerimizde spor tesisi ihtiyacını karşılamış olacağız. Gençlerimizi, sporcularımızı, spor severlerimizi her türlü tesise kavuşturacağız inşallah. Başlatılan bu yatırım hamlesi tamamlandığında spor tesisi bakımından dünya'da sayılı ülkeler arasında yer almış olacağız.

RÇ:Türkiye’deki genç nüfus potansiyelini hangi alanlarda gelişime açık görüyorsunuz? Neleri fazla, neleri eksik gençliğimizin?

Şüphesiz gençlik toplumsal değişimin en önemli aktörü ve ulusal mirasımızı geleceğimize taşıyacak çok kıymetli bir hazinedir. Şunun altını özellikle çiziyorum; gençler bizim gözbebeğimiz. Dolayısıyla ülkemizin geleceği açısından, gelişme potansiyelinin en güçlü unsurunu oluşturan ülke gençliğinin üretken ve nitelikli olması çok önemlidir. Dünya tarihi fiziken ve ruhen sağlıklı ve iyi yetiştirilmiş gençlerin toplum ve devletlerin hayatında büyük değişimlere yol açtıklarına şahit olmuştur. Gençler iyi yetiştirildikleri takdirde, çağ kapatıp, çağ açan bir potansiyeli kendilerinde barındırmaktadırlar. Şu anda ülkemizin sahip olduğu genç nüfus, 15-29 yaş aralığını aldığımızda toplam nüfusumuzun %24,5'nu oluşturmaktadır. Gençlerimizin hayalleri, emelleri, vizyonu ve bunları gerçekleştirebilecek yetenekleri ve enerjisi var. 

Bizler, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak, gençlere kendi potansiyellerini gerçekleştirebilecekleri fırsatları sunuyoruz. Bunu yaparken de gençleri sorunun bir parçası olarak değil, çözümün ve gelişimin en aktif unsuru olarak görüyoruz. Artık Türkiye’nin katılımcı yaklaşımlarla oluşturulmuş bir ulusal gençlik ve spor politikası var ve bu politikaların izlenmesi için gerekli oluşturulmuş kurumları var. Türkiye’de gençlik çalışmaları değerlendirildiğinde açıkça görülecektir ki, ülkemiz son yıllarda gerçekleştirilmesi zor yüzlerce proje ve faaliyete imza atmıştır. 2011 yılına kadar, Gençlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı adı altında sınırlı bir personelle ve mali kaynakla faaliyetlerini yürüten birim Türkiye’nin en genç ve dinamik bakanlığına dönüştürülmüştür. Son iki yılda ise çalışmalara daha da hız kazandırılmış; geleceği seyreden değil, geleceği kuran bir gençliğin oluşması yolunda önemli adımlar atılmıştır.

 Türkiye son yıllarda toplumun tüm kesimleri tarafından hissedilen bir ekonomik kalkınma hamlesini başarı ile gerçekleştirmiş ve tüm dünyada takdir toplamıştır. Ülkemiz artık sadece komşularının değil, tüm dünyanın sorunlarına kalıcı çözümler üretmesi açısından söz sahibi olan bir ülke haline gelmiştir. Ülkemizde son zamanlarda bilişim teknolojisi alanında gerçekleşen gelişmeler, gençlerimizin fikirlerini ifade etmeleri ve dünyanın dört bir yanındaki gençlerle ilişki kurmaları açısından yepyeni fırsatlar oluşturmuştur. 

Ancak gençlerimizin de bazı sorunları olduğu bilinen bir gerçektir. Yapılan araştırmalarda gençlerimizin en önemli sorunlarının; eğitim, istihdam, zararlı alışkanlıklar ve üniversite öğrencilerinin barınma problemleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ama sosyolojik olarak da gençliğimize baktığımızda biraz önce bahsedilenlerin yanında ahlaki ve toplumsal değerler açısından zayıflıkları olduğu gözlemlenmekte,  daha çok sanal olarak düşünen, hayatını yaşayan veya konuşan, kitap okumayan,  yaşadığı ortama duyarsızlaşan bir gençlik karşımıza çıkmaktadır.

RÇ: 1 Kasım seçimlerinde AK Parti yüzde 49.5 oy alarak tek başına iktidar oldu. Bakanlığın bundan sonraki projeleri nelerdir? Özellikle doğu ve güneydoğu’daki gençlerin enerjilerini sokaklarda değil de, salonlarda ve statlarda spor yaparak ya da yaptırarak harcama adına neler yapılacak?

Milli irade, 1 Kasım seçimlerinde hükümetimizin 12 yıldır yaptıklarını göz önüne alarak  geçmişte olduğu gibi, gelecekte de hizmeti ve istikrarı istediğini bir kez daha net bir şekilde göstermiştir.

Bakanlığımız 2011 yılında kurulan genç bir bakanlıktır. Bakanlığımız üç başlık altında çalışmalarını yürütmektedir.  Bunlardan birincisi gençlik alanıdır. Bakanlığımız gençlik alanında çalışmalar yapmakta, projeler üretmekte veya bu alanda yapılana projeleri desteklemektedir. İkinci alan Bakanlığımızın bağlı kuruluşu olan Spor Genel Müdürlüğünce yürütülen spor hizmetleri ve üçüncü alan ise de yüksek öğrenim öğrencilerimize verilen kredi ve yurt hizmetleridir.

Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak daha önce belirttiğim spor tesisi yatırımlarında gerçekleştirilen ciddi artışlarla birlikte; Bakanlığımızın gençlik alanında yaptığı çalışmaların başında gençlik kampları ve gençlik merkezleri gelmektedir. Gençlerimize çeşitli alanlarda çalışmalar yapabilecekleri, kendilerini geliştirebilecekleri gençlik merkezi ve gençlik kamplarımızla hizmet sunmaktayız. 

Halen 206 gençlik merkezimiz ülke genelinde faaliyette bulunmaktadır. Doğu ve güneydoğu illerimizde 52 adet gençlik merkezi bulunmaktadır. 136 gençlik merkezinin yapımına devam edilmekte bu yılın sonu veya 2016'nın ilk çeyreğinde gençlik merkezi sayısı 270' leri bulacaktır. 2016 yılı sonunda ise 366 gençlik merkezimiz hizmete hazır hale getirilmiş olacaktır.   Örneğin, bilgisayarların bu kadar hayatımıza girdiği günümüzde gençlerin eski nesiller gibi yazmadığını gördük ve “gençlerden ecdada mektup” yarışmasını başlattık. 522 bin gencimiz ecdadına vefa sergileyerek bu konuda mektuplarını Bakanlığımıza ilettiler. Spor alanına bakıldığında, Doğu ve Güneydoğudaki gençlerimizin yararlanacağı spor tesisleri ile ilgili olarak da tüm şehirlerimiz ve ilçelerimizde olduğu gibi doğu ve güneydoğu bölgelerimizde de stadyum, sentetik futbol sahası, spor salonu, yüzme havuzu, gençlik merkezi, çok amaçlı salonlar, atletizm sahaları, kayak pistleri, halı saha gibi yatırımlar devam etmekte olup inşaatı bitenler birer birer hizmete alınmaktadır. Gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüklerimiz tarafından düzenlenen etkinlik ve faaliyetler ile gençlerimiz spor alanlarına çekilmekte, yaz kış aylarına uygun faaliyetler düzenlenerek enerjilerini spor ve gençlik faaliyetlerine yönlendirmeleri sağlanmaktadır.

RÇ: Sosyal medyayı en aktif kullanan bürokratlarımızdan birisiniz. Gençler, öğrenciler ve sporcular ile diğer vatandaşlar sizinle direkt facebook ve twitter üzerinden iletişime geçebiliyor.

Sosyal medya ile yakından ilgiliyim ve gençlerin de sosyal medya ile ne kadar sıkı bir ilişki içinde olduğunu görüyorum. Sosyal medya araçlarından Facebook ve twitter' ı kullanıyorum. Gençlerle iletişime geçmek ve onlarla sürekli bir diyalog halinde bulunmak istiyorum. Bunun için özellikle twitteri kullanıyorum. Gençler sosyal medya üzerinden rahatlıkla ulaşabiliyorlar. Ancak zaman fakiri olduğumdan bazı arkadaşlarıma gece vakti dönebiliyorum, bazen de zamanında cevap veremediğim oluyor.  Kusura bakmasınlar ancak bu şekilde olabiliyor. Bakanlığımızın en küçük ilçeye varan bir hizmet ağı bulunduğundan, taşra teşkilatımızda yürütülen faaliyetlerden, organizasyonlardan sosyal medya sayesinde anında haberim oluyor. Aynı zamanda buralarda yürütülmekte olan hizmetlerdeki aksaklıklardan, yanlış tutumlardan,  kişisel durumlardan, ihtiyaç sahiplerinin taleplerinden, personel ve faaliyetlerle ilgili yapılan övgülerden ve şikâyet edilen hususlardan da anında haberim oluyor. Bu açıdan sosyal medya üzerinden gençlerle iletişim kurabilmekten ben son derece memnunum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri