Karaman’da yaşayan ve 3 kez kalp krizi geçiren 29 yaşındaki Mümtaz Dinç, Konya’da Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi’nde bypass olarak hayata tutundu. Ölümden dönen ve yaşadığına hala inanamayan Dinç, “35 yaşın altında kalp krizi geçiren hastaların yüzde 95’inin yaşama şansı yokmuş. 3 kez kalp krizi geçirdim. Şuan yaşamam inanılmaz. Günde 1.5 paket içtiğim sigaraya da artık son verdim” dedi.
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi ve Kardiyoloji Anabilim Dalı doktorları tarafından bir konseyle hastayı değerlendirdiklerini ve tedavi yöntemine ortak karar verdiklerini belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Öç, “Bu şekilde hastamız için en uygun tedavi yöntemini belirlemiş olduk. Bypass ameliyatını çoğunlukla 50 ve üzeri yaşlarda yapıyoruz. Ancak bu hastamızda da olduğu gibi artık 30’lu yaşların altında da yapmaya başladık. Özellikle sigara nedeniyle bypass ameliyatları 30’lı yaşların altına düştü. Hastamızın kalbindeki ana damar tıkalıydı. Yaşı genç olduğu için yan damarları yoktu. Göğsünden aldığımız bir damarla tıkanıklığı giderdik” dedi.
“GENÇ YAŞTAKİ KRİZLERDE ÖLÜM ORANI DAHA YÜKSEK”
Gençlerde kalp hastalığının genellikle hiçbir şikayet olmadan kalp krizi şeklinde ortaya çıktığını vurgulayan Doç. Dr. Öç, “Bu gençlerde hastalığın sonuçları ileri yaştaki kalp hastalarına göre daha kötü seyredebiliyor. Genç yaşlardaki krizlerde hasta ölümleri daha fazla görülüyor. Belli bir yaştan sonra şeker hastalığı, tansiyon, kolesterol ve kan yağları düzeylerini, ailesel risk faktörlerini, kilo faktörünü, sigara kullanımına dikkat edilmesi gerekiyor. Gençlerin bu nedenle genel sağlık kontrollerinin yapılması büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.
Koroner arter hastalığına yol açan risk faktörlerinin bilinerek koruyucu önlemlerin alınmasının hastalığın tedavisi kadar önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Öç, “Kişiler, koroner arter hastalığında özellikle sigaradan uzak durmalıdır. Düzenli yürüyüşler yapılmalı ve fazla kilolardan kaçınılmalı, ayrıca stresli yaşantıdan da uzak durulmalıdır. Bu önlemler aynı zamanda ameliyatın uzun dönem sonuçlarını iyileştirir ve başarısını artırmaktadır” dedi.
“ÜÇ KEZ KALP KRİZİ GEÇİRDİM, ÖLÜMLERDEN DÖNDÜM”
Karaman’da bir hastanede çalışan Mümtaz Dinç ise, “3 kez kalp krizi geçirdim. Ölümlerden döndüm. Yaşamam inanılmaz. 2 çocuğum ve eşime söz verdim artık sigara içmeyeceğim. Pek çok hastaneye gittim ancak buradaki ilgiyi hiçbirinde görmedim. Beni yeniden hayata bağlayan doktorlarıma özellikle Doç. Dr. Mehmet Öç’e çok teşekkür ederim” dedi.
Oğlunun geçirdiği ilk kalp krizini fark edemediklerini, hastaneye gittikten sonra öğrendiklerini ifade eden anne Ayşe Dinç, “Birçok hastaneye gittik. En son buraya geldik. Sonunda ameliyata karar verildi. Bu süreçte çok acı çektik. Oğlumu kaybedip geri buldum. Allah onu bize bağışladı. Onun hayatta olması bizi çok mutlu etti. Bütün doktorlara teşekkür ederim. İlgilerinden son derece memnun olduk” şeklinde konuştu.
Genç yaşta 3 kez kalp krizi gerçirdi
Karaman’da yaşayan ve 3 kez kalp krizi geçiren 29 yaşındaki Mümtaz Dinç, Konya’da Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi’nde bypass olarak hayata tutundu