"Gemuhluoğlu çok iyi hizmetler yaptı"

Türkiye Yazarlar Birliğinin düzenlediği Konferansta Fethi Gemuhluoğlu anlatıldı. TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, Türkiye’nin bir döneminde büyük tesirleri olan Fethi Gemuhluoğlu’nu anlamanın önemine değindi.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nin düzenlediği “100 yaşında Fethi Gemuhluoğlu” konulu program Tantavi Kültür Merkezi’nde yapıldı. Dr. Mehmet Ali Gemuhluoğlu, Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz ve yazar Sadık Yalsızuçanlar’ın konuşmacı olarak katıldığı programın açılışında TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, Türkiye’nin bir döneminde büyük tesirleri olan Fethi Gemuhluoğlu’nu en yetkin kişilerden dinleyerek öğrenmek için bu programı tertip ettiklerini söyledi.

YÜZLERCE GENCE BURS VERDİ

Yazar Duran Çetin’in sunduğu program Sadık Yalsızuçanlar’ın anlatımıyla devam etti. Fethi Gemuhluoğlu’nun bilge bir derviş olduğunu söyleyen Yalsızuçanlar, “Fethi Bey dünyayı 1922 yılında teşrif etti, 54 yıl yaşadı. Muazzam hizmetler gördü. Modern dönemde Türkiye ve İslam dünyası tarihi, hatta bütün dünya açısından çok kıymetli hizmetler yaptı, fikirler verdi. Hem bir düşünme insanı irfan ve tefekkür insanıydı hem de bir eylem insanıydı. Bendeniz, TPV’den (Türk Petrol Vakfı) burslu öğrenim gördüm; nasiplendim. Türk Petrol Vakfı’nın, genel sekreterliğini yürüttüğü kısacık dönemde yüzlerce insana burs verdi. Fethi Gemuhluoğlu hâlâ yaşıyor, işliyor, konuşuyor, çalışıyor.

İNANILMAZ BİR TARİH ŞUURU VAR

Yalsızuçanlar’dan sonra söz alan Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz, kendisinin Fethi Beyin vefatından sonra dünyaya geldiğine vurgu yaparak “Fethi Beyin çok seveni olmuş, çok insanın kalbine girmiş. 1918-1922 yılları arası İstanbul’un bir işgal süreci söz konusudur ve Fethi Bey de o tarihler arasında doğmuş. İstanbul’a bir karanlık çökmüştür ve ne yazık ki şehirde yabancılara karşı bir tek kurşun atılmamıştır. Böyle bir zamanda dünyaya gelmek, şehirlerinizin, eyaletlerinizin kaybolduğu bir Türkiye’de doğmak adeta omuzunuzda, sırtınızda çok büyük bir yükle dünyaya gelmek gibidir “dedi.

GENÇLİĞE ÖNDER OLDU

Babası Fethi beyin dünyaya geldiği yıllarda İstanbul elitleri ile kurulan yeni Cumhuriyet arasında bir takım kültürel problemler bulunduğuna dikkat çekerek konuşmasına başlayan Dr. Mehmet Ali Gemuhluoğlu şunları söyledi: “1950 seçimlerinden hemen önce Mareşal Fevzi Çakmak vefat ediyor. Fevzi Çakmak o dönem ki hükümet olan Cumhuriyet Halk Partisi tarafından çok fazla önemsenmiyor. Fethi Gemuhluoğlu da o dönem Cumhuriyet Halk Partisi hükümetine karşıdır. Ve o hükümetten korkmadan üniversite gençliğini hareketlendiriyor. “Mareşal’in cenazesini biz bir milli kahraman olarak defnetmeliyiz” diyor. Kimler bu öğrenciler? İstanbul Teknik Üniversitesi’nde okuyan rahmetli Erbakan, rahmetli Özal, rahmetli Demirel’de o öğrencilerin arasındadır. Fethi Bey “Biz yeni bir medeniyet kurmak durumundayız, buna zorunluyuz. İslâm medeniyetinin rönesansını, yeniden doğuşunu yapacak başat ülkesi Türkiye’dir. Çünkü birçok İslam ülkesi Batı tarafından sömürgeleştirildi ve bu ülkelerin bir öncüye ihtiyacı var. Dolayısıyla bizim bu öncülük rolünü oynamamız lâzım” diyor. Gençlere yüksek miktarda burs veriyor. Ve kendisinin elinden 800’e yakın profesör geçiyor. Öğrencilerinin doktoralarını ve lisanslarını tamamlamasını istiyor ve bunun için çabalıyor. Ve en sonunda onları evlendiriyor. Hiçbir öğrencisi işsiz kalmıyor.”

PLAKET TÖRENİ

İzleyicilerden gelen soruların cevaplanmasıyla tamamlanan programın ardından TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu Dr. Ali Gemuhluoğlu’na, Dr. Mustafa Çıpan yazar Sadık Yalsızuçanlar’a ve düzenleyici Duran Çetin’de Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz’a özel tasarlanmış Mevlevi destar minyatürü ile TYB’nin 2020 ve 2021 kitaplarını takdim etti. Düzenleyici Duran Çetin’e de hediyesini TYB üyesi yazar Raşit Keskin verdi.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri