Geliştirdikleri makineyi dünyaya pazarlıyorlar

Konya'da tarım sektöründe faaliyet gösteren bir firma, kendi geliştirdiği, girdi maliyetlerini önemli oranda düşüren doğrudan ekim makinesini birçok ülkeye ihraç ediyor.

Konya'da kurulu Özdöken Tarım Makinaları Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Duman yaptığı açıklamada, 1975 yılında kardeşiyle birlikte yaklaşık 50 metre karelik bir imalathane kiralayarak, tarım aletleri üretmeye başladıklarını söyledi.

Aradan geçen zaman içinde işlerini geliştirerek büyük bir fabrika satın aldıklarını ifade eden Duman, ''1981 yılından bu yana kendi fabrikamızda tarım makineleri üretiyoruz. Sektörde uzun yıllar faaliyet göstermenin verdiği tecrübeyle ürünlerimizde bazı yenilikler yaptık'' dedi.
Duman, yaklaşık 5 yıllık araştırma ve geliştirme çalışmaları sayesinde ülke topraklarına uygun ekim yapabilecek doğrudan ekim makinesini geliştirdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''2005 yılında patentini aldığımız bu makine, toprağı bir miktar açıp, uygun başlığı sayesinde tohumu içine bırakıp, açtığı çukuru kanatlarıyla yeniden kapatıyor. Tüm bu işlemler tarla bir kez sürülerek yapılabiliyor. Ancak geleneksel tarımda, bir tarla 4-5 kez sürülüyordu. Bu da çiftçinin girdi maliyetlerini yükseltiyordu. Bizim makinemiz sayesinde iş gücü, yakıt ve zamandan yüzde 70 civarında tasarruf sağlanmış oluyor. Türk çiftçisi de bu ürünü çok sevdi. Ülke genelinde artık birçok çiftçi ürünümüzü kullanıyor.''
PATENTİNİ ALDIĞI MAKİNEYİ İHRAÇ EDİYOR
Ürettiği makinenin kısa süre içinde çiftçiler arasında kullanımının yaygınlaştığını, yabancı müşterilerinin de ''Made In Turkey'' damgalı bu makineye ilgi göstermeye başladığını anlatan Duman, bugün Fransa, Irak, Bulgaristan, Azerbaycan, İran gibi birçok ülkeye kendilerinin geliştirdiği bu makineyi ihraç ettiklerini bildirdi.
Firma olarak tarım sektöründe kullanılan 30'a yakın çeşitte tarım makinesi ürettiklerini anlatan Duman, şu bilgileri verdi:
''50 metre kare alanda faaliyete başladığımız sektörde bugün 20 bin metre karelik fabrikada 100 işçi ile faaliyet gösteriyoruz. Küresel krize rağmen üretimde hiç hız kesmedik. Şu anda Fransa'dan bir firma ile bağlantı kurduk. Siparişleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin ihracatından ülkemize yılda yaklaşık 8 milyon dolarlık döviz girdisi sağlıyoruz. Hedefimiz, kısa vadede ihracatımızı 10-15 milyon dolara çıkarmak.''
Duman, sektörde Türkiye'nin adını dünyaya duyurmak istediklerini, bu doğrultuda çeşitli ülkelerdeki firma yetkilileriyle de bağlantılar kurduklarını sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri