Bozkurt, “İlçemiz bir başka küçük ilçenin uzun yıllarda elde edemeyeceği başarıyı kısa sürede yakaladı. 1995 yılına kadar sadece tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan ilçemiz o tarihten sonra büyük bir değişim yaşadı. Tarım ve hayvancılık belirli bir seviyede iken bu gün inanılmaz boyutlara ulaştı. Sanayiye olan ilginin artması ile ilk olarak 1996 yılında 100 hektar alan üzerine 62 parselden oluşan 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB)yi kurduk. 1. OSB’de Süt ve süt mamulleri, Pak-Pen, oto yedek parça, gıda firmalarının yanı sıra beyaz kiraz alan iki İtalyan firma var. OSB ilçemizin kalkınmasında eh büyük rolü oynadı” dedi.
2005 yılından itibaren 1 OSB’de tüm parsellerin satılmasının ardından hemen yanında yer alan 130 hektarlık alan üzerine 2 OSB kurduklarını da dile getiren Bozkurt, “ 2. OSB’nin parselleri satış aşamasına geldi. Konya biliyorsunuz 2009 yılı sonuna kadar teşvik kapsamı dışında idi. Şimdi Ereğli’de teşvik bölgesi içerisine girdi. Bundan sonra sanayiciler daha çok yatırım yapmak için gelmeye başladı. Biz 1. OSB’yi devletten hiçbir şekilde kredi almadan kurduk. Sanayicilerimiz tamamen kendi öz kaynakları ve yatırımları ile 1. OSB’yi kurdu. Belki de bu alanda Ereğli sanayisi bir örnek. Hiçbir şekilde devlete borcu olmayan, kredi kullanılmayan bir yatırım. Sanayicilerin kendi katkıları ile bu aşamaya getirildi. Alt yapı, su elektrik, PTT, doğalgaz hizmetleri hazır ve borcu yok” diye konuştu.
2. Organize Sanayi Bölgesini de birincisinin devamı olarak aynı yöntem ile hayata geçireceklerini de belirten Bozkurt, “2. OSB’yi de devletten kredi kullanmadan sanayicinin kendi imkanları ile yapmaya çalışacağız. Çünkü Ereğli sanayi yönünden çok gelişti. Ereğli son yıllarda süt ve süt mamulleri ile adından söz ettirmeyi başardı. Günlük 650 700 ton süt toplanır ve işlenir. Bunun büyük bölümü teneke beyaz peynir yapılıyor. Türkiye de tüketilen peynirin yüzde 26 ile 28 ini Ereğli üretiyor. Sütte bölgede birinciyiz. Bunun yanı sıra ilçemizin önemli üretimlerinden birisi de et ve et ürünleri. Büyük entegre tesisleri tam kadro çalışıyor. Et ve et ürünleri üretimi süt kadar önemli bir yatırım. Bunun dışında resmi olarak Şeker Fabrikası, meyve ile ilgili muhtelif fabrikalar var. Önümüzdeki yıllarda süt gibi Ereğli’de meyvelerinde fiyatının belirleneceği bir konuma geleceğiz” dedi.
Konuşmasının sonunda Ereğli’ye özgü beyaz kiraz ile siyah havuç üretimine de dikkat çeken Bozkurt, “Bu iki ürün simgemiz haline geldi. Yıllık 12 ile 15 bin ton arası beyaz kiraz üretiliyor. Bunun 10 bin tonunu iki İtalya firması var burada onlar alıyor işliyor ve yurt dışına gönderiyor. Siyah havuç sadece Ereğli yöresine mahsus bu toprakla ilgili. Türkiye’nin hiçbir yerinde bu kadar verimli ve rengini tam olarak veren havuç yok. Havuç eskisi gibi sadece gıdada kullanılmıyor. Boya ve değişik alanlarda kullanıyor. Gıda olarak üreten şalgam fabrikalarımız var. Bunun dışında Ereğli sanayisi kuvvetli bir atılıma girdi. Ekonomi olarak dünyayı saran küresel kriz bizi de etkiledi. Ancak Ereğli 2010 yılının mart ayından itibaren krizi atlatmaya başladık. Şu anda esnafımız çok iyi değil ama çok sıkıntılı da değil. İnşallah bu yılın sonuna doğru krizi atlatmayı tahmin ediyoruz” diyerek konuşmasını bitirdi.
Gelişen sanayisi ile örnek bir ilçe
Ereğli Ticaret Odası Başkanı Enver Bozkurt, Ereğli sanayisinin kısa sürede büyük bir başarı yakaladığını söyledi.