Gelin ve Kayınvalide Probleminin Çözümleri -6

Özcan Dalgıç

Kayınvalideler gençlerin evliliğinde önemli bir fonksiyon icra ederler. Bu fonksiyonu akil insan rolüyle yaparsa, evliliğe yapıcı katkıları olur, oğlunu evliliğe adapte eder, gelinine de hanımlığı, ev işlerini öğretebilir. Gelin ve kaynana birbirlerine önyargısız yaklaşabilmeli, ikisi de birbirini sevmek zorunda olmadıklarını ama saygı duymaları gerektiğini bilerek hareket etmeliler. Birbirlerinin alanlarına saygı duydukça, sınırları bildikçe, pozitif yaklaştıkça zaten zamanla da sevgi oluşacaktır.

Gelinini gelin olarak değil kendi kızı gibi görebilmeli, sevebilmeli, ona yumuşak davranmalıdır. Kendi kızına söylemediği şeyleri gelinine söylememelidir. Kendi kızına el kapısında nasıl davranılmasını isterse, evine gelin gelmiş bir kız çocuğuna da aynı şekilde hareket etmesi problemleri azaltacak veya büyümemesine sebebiyet verecektir. Kendisi gibi anne olan başka bir annenin evladını kendisine emanet ettiği düşüncesi ile hareket etmeli.

Kayınvalide gelinini daha başlangıçta rahatlatmalı, evliliklerine karışmayacağını, gelinine elinden geldiğince iyi niyetle yaklaşacağını, her zaman destek olacağını ifade ederek olası önyargıların önüne geçmeli. Kendi örf ve adetlerini, kültürlerini yanlış anlaşılmalar olmaması adına başlangıçta belirtmeli. Kırgınlıklar oluştuğu zaman nasıl çözebileceklerini, olası problemlerde kendi içine atmadan ifade edebileceğini söyleyebilmeli.

Ancak bazı kadınlar eşlerinden sevgi, ilgi ve alaka göremediklerinde, bu açlıklarını bastırmak için erkek evladına bağlanırlar. Erkek evladına aşırı bağlanan ve çocuğunu da kendisine bağımlı hale getiren kayınvalide bunun farkına varıp çocuğunun kendinden ayrışmasını sağlayıp, kendi yuvasını kurabilmesini sağlamalı.

Kayınvalide ise nişanlılık döneminden başlayarak birçok olumsuz düşünce ile gelin adayını kendine rakip olarak görmektedir. Oğlunu elin kızına kaptırmamak için savaş baltalarını hazırlamış ve kıskançlık damarları kabarmış bir şekilde, hareket edebilmektedir. Evladını sorumsuz, şımarık yetiştiren anneler başarısız/mutsuz bir evliliğin temeline böylece dinamit koymuş olmaktadırlar. Bunun farkına varıp, bir kız çocuğunun hayatını karartacak şekilde hareket etmemeli, onun hayallerini sükuta uğratmamalı.

Kayınvalide oğlunu kendi yaşamının garantisi görüp onu kaybetmemek adına gelini rakip olarak görüyorsa, evladımı ben büyüttüm, onun bana her zaman ihtiyacı var, onu korumalıyım diyerek kontrolu elinde tutmaya çalışıyorsa, oğluna eş değil de hizmetçi aldığını düşünüyorsa, tabii ki bu evlilik sıkıntılara gebedir. Bu düşüncenin yanlışlığını idrak etmeli, onunda bir ailesi olduğunu kabul ederek kendi duygu ve düşüncelerini akıl ve iradeyle bastırabilmelidir.

Kayınvalide dizginleri elinde tutmak adına her işe olumsuz yaklaşırsa, oğluna gelinini devamlı şikâyet ederse, nişanlılık sürecinden itibaren problemler çıkarırsa gençlerin en mutlu olmaları gereken zaman dilimleri bu problemlerle boğuşarak geçirecekler. Bazı kayınvalideler kendisi çektiği sıkıntıları, zorlukları farklı saiklerle gelinin de çekmesini istiyorsa, mayınvalide burada kendini kontrol etmeli, kendine yaşatılanları başkasına yaşatmamak adına dikkatli olmalıdır. Eğer geçmişin sancılarını çok fazla yaşıyorsa, yaşadığı travmalar, acılar, zorluklar nedeniyle problemlerin oluşmasına sebebiyet veriyorsa muhakkak psikolojik destek almalıdır.

Kayınvalide oğlunun iplerini elinde bulundurmak adına gençlerin her alanına karışmamalı. Bir zamanlar gelin olduğunuzu unutmadan hareket etmeli, gelinine yardımcı olmalı, evliliğe alışmasına, yeni evine alışmasına, yeni akrabalara alışmasına fırsat vermelidir. Kendi alıştığı ortamdan, kültürden yeni bir hayata, o ortama ve kültüre alışmasına yardımcı olmalıdır. Her işlerine karışmanın, her şeyi eleştirmenin kim olursa olsun sıkıntı olacağını bilerek hareket etmeli. Eleştiriden daha ziyade, kızım şöyle yaparsan daha iyi olur, böyle yaparsan daha iyi olur diye fikir vermelidir. Kayınvalide, oğlunun, gelininin ve onların evliliğinin üzerine iktidar olmaya çalışmamalıdır. Onlara karı koca olmalarına, kendi kararlarını alabilmelerine fırsat tanımalıdır. Onların özel bir yaşantılarının olduğu bilinci ile hareket etmelidir. Hele aynı evde yaşıyorsanız ona 2. sınıf insan muamelesi yapmamalı, o evde sığıntı gibi yaşamamalıdır.

Gelininizin kendi annelerini ve akrabalarını ziyaret etmesine veya onları misafir etmesine karışmamalı, engel olmamalıdır. Ailesi ile görüşmesini istemediğimiz gelinimizin yerine kendi kızımızı koyarak, kızımızla nasıl görüşmek istersek bizde aynı şekilde görüşmelerini istemeliyiz. Dünürlerinizle, düğün öncesinde ve sonrasında sağlıklı ilişkiler kurmaya çalışmalı, daha yolun başındayken küçük meseleleri büyütmemedir. Sorun olabilecek her şeyi (mehiri, çeyizi, nişanı, düğünü, vs..) her şeyi başta konuşmalı, her iki tarafta birbirine yardımcı olmaya çalışmalıdır. Aileler, israfa kaçacak, maddi külfetleri çoğaltacak, gençlerin cicim aylarında borçlarla boğuşmasına neden olacak harcamalardan kaçınmalıdır.

Ev işlerinde eksiklerini gidermesine yardım ederek, iyi bir eş, iyi bir ev hanımı olmasına yardımcı olduğu taktirde kendi evladının rahat edeceğinin bilincinde olmalıdır. Gelinin çocuk bakımına, büyütmesine yardımcı olmalı ama zamanın değiştiğinin farkına vararak kendi çocuğunu büyütürken kararlarına müsaade etmeli, anne olma hazzını yaşamasına izin vermeli.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.