Geleneksel çocuk oyunları yaşatılıyor

Meram Atatürk İlkokulu 3-E ve 3-G sınıfı öğretmenleri Şengül Özkan ve Özer Özkan, sınıflarında Geleneksel çocuk oyunlarını hatırlatmak ve yaşatmak amacıyla bir etkinliğe imza attı

Geçmişte yaygın olan birçok geleneksel çocuk oyununu öğrencilerine tanıtan Şengül Özkan ve Özer Özkan, son olarak “Çivili Tahta” veya “ Tik Tak “ olarak bilinen oyununu da öğrencilerine tanıttı. Yaygın olduğu dönemde bugünün Playstation’ı diyebileceğimiz bu futbol oyunu için ihtiyaç olan çivili tahtalar öğrenci velileri ve öğrenciler tarafından hazırlandı. Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği bu oyun ile ilgili Sınıf Öğretmenleri’nin sınıflarında düzenlediği turnuva da oldukça ilginç anlara sahne oldu.Açılış maçını Meram Atatürk İlkokulu Müdürü İbrahim Baştuğ’un, bir öğrenciyle yaptığı “Tik Tak” oyununu büyük bir çekişmeye sahne oldu ve izleyenlerden büyük alkış aldı. Bütün öğrencilerin turnuva boyunca çok eğlendiği turnuva ile ilgili olarak görüşlerini bildiren Okul Müdürü İbrahim Baştuğ; Bu tür kültürel etkinliklerin yapılmasının çok önemli olduğunu, haftalık ders müfredatında yer alan oyun ve fiziki etkinlikler dersinde bu tür oyun ve yarışmaların bolca yapılmasının çocukların gelişiminde önemli rol oynayacağını ifade etti. Baştuğ ayrıca “Sınıf öğretmenlerimiz bildiğimiz veya unuttuğumuz kültürümüze ait birçok geleneksel çocuk oyununu sınıflarında öğreterek ve oynatarak, geçmiş ile günümüz arasında oyunlar sayesinde köprü olmaya çalıştılar” dedi.

ÇOCUKLAR OYUNLA SOSYALLEŞİR

Meram Atatürk İlkokulu 3-E Sınıfı Öğretmeni Özer Özkan ise; Geçmişi çok eskilere kadar gidebilen “Geleneksel Çocuk Oyunları” konusunda Türk kültürünün zengin bir hazineye sahip olduğunu belirterek günümüzde çocuk oyunlarının kültürel değerlerimizin yaşatılması açısından yararlı olduğunu söyledi. Konunun önemini kavratmak, geleneği yaşatmak ve yaymak gerektiğini ifade eden Özer Özkan; “Çocuk için yemek, içmek, nefes almak kadar elzem olan bu oyunlar, çocuğu eğlendirir, sosyalleşmesine imkân sağlar ve onları geleceğe hazırlar. Aynı zamanda çocuğun ruhsal, bedensel, zihinsel, kültürel gelişimlerine de yardımcı olur ve çocuğa öz güven kazandırır. Çocuk oyunda; işbirliği, sorumluluk alma, başkasının hakkına saygılı olma, yardımlaşma gibi kavramlarla birlikte yenmenin güzelliğini, yenilginin üzüntüsünü yaşayarak öğrenir” dedi. Alman eğitimci F. W. Froebel’in “Çocuk oyunları, hayatın çekirdeği gibidir, bütün insanlar orada gelişir, orada meydana çıkar” sözünü hatırlatan Özkan şöyle devam etti: “Günümüzde bazı bilim dallarının konusu olan “Geleneksel Çocuk Oyunları”  ile ilgili yapılan araştırma ve projelerin devlet, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenerek uygulamaya konulması gerekmektedir. Günümüz şartlarına uygun hale getirilen oyunların okul öncesinden başlanarak ilköğretim müfredatına alınmasının çocuklarımızın sağlığı ve kültürel değerlerimizin yaşatılması açısından yararlı olacağına inanıyorum.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri