Geleceğinizi karartmayın!

Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Başhekimi Dr. Kutsi Öncü, ilköğretim öğrencilerine sigaranın zararlarını anlattı
Öncü, konuşmasının sonunda anne ve babalara seslenerek “geleceğinizi karartmayın” dedi
Karatay İstiklal İlköğretim Okulu tarafından Yeşilay Haftası nedeniyle ‘Sigara ve Sağlıklı Yaşam’ konulu seminer düzenlendi. Alaeddin Keykubat Konferans Salonu’nda yapılan seminerde Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Başhekimi Dr. Kutsi Öncü sigaranın zararlarını anlattı.
Programın açış konuşmasını yapan Karatay İstiklal İlköğretim Okulu Müdürü Muhammed Acıyan, sağlıklı bir toplum için sağlıklı bireylere ihtiyaç olduğunu ifade ederek, sigara başta olmak üzere tüm bağımlılık yapan maddelerin toplumdan uzak tutulması gerektiğini bildirdi. Bunun sadece eğitim yoluyla gerçekleşebileceğini söyleyen Acıyan, bu nedenle Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi’nin destekleri ile Yeşilay Haftası’nda öğrencilere sigaranın zararlarını anlatmak istediklerini ifade etti.
Açış konuşmasının ardından sigaranın zararlarını anlatan Sigara’nın Kimliği adlı sinevizyon gösterisi izlendi.
Ardından kürsüye gelen Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Başhekimi Dr. Kutsi Öncü, sigaranın zararlarını anlattı. Öğrencilerden, programda öğrendiklerini ailelerine ve çevresindekilere anlatmalarını isteyen Kutsi Öncü, “Amacımız, sağlıklı gençlik, sağlıklı toplum, sağlıklı millet, kalkınmış müreffeh bir ülke olmak; sigaranın ne olduğunu, nerelerimizi kaybettirdiğini anlamak, sigarasız bir hayatı gençlimize ve milletimize kazandırmaktır. Bu kapsamda öncelikle sağlığın ne demek olduğunu bilmek gerekir. Sağlık bireylerin bedenen, ruhen ve sosyal olarak iyilik içinde bulunması halidir” dedi. Sağlıklı olmanın da belirli temel ilkeleri olduğunu kaydeden Öncü, “Sağlıklı yaşamın temel ilkeleri temiz hava, temiz çevre, temiz su, dengeli beslenme, aşılama ve bağışıklama ve sosyal barıştır. Bu kapsamda sigara içmek çok büyük bir tehlike oluşturmaktadır. 1943 yılında dünya yetişkin nüfusunun yüzde 60-70’i sigara içer hale gelmişti” dedi.
İnsan vücudunda her gün 1 trilyon hücrenin doğup, 1 trilyon hücrenin öldüğünü söyleyen Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Başhekimi Dr. Kutsi Öncü, vücutta beyin ve sinir hücreleri, kalp kası hücresi, akciğer hava keseleri, böbreklerdeki süzgeçler ve kadınların yumurtalarının yenilenmediğine işaret ederek, sigaranın zararlarının da vücutta bahsi geçen bölgelere olduğunu vurguladı. Sigaranın kanser oluşumundaki en büyük etken olduğunu dile getiren Öncü, “Sigara kandaki oksijen seviyesini düşürür ve hipoksiye neden olur. Karbondioksit, karbonmonoksit, hidrojen sülfir, butan gazı hipoksi hücreyi zedeleyerek kaner oluşumunu hızlandırır. Akciğer kanserleri yüzde 95 sigara içenlerde görülür. Mesane kanserleri yüzde 78 sigara içenlerde görülür. Sigara içen anne ve babaların çocukları sigara ile savaşan genden yoksun doğdukları için gelecekte kanser adayıdırlar. Sigara içenle annelerin çocuklarının zeka seviyelerinin düşük olduğu da tespit edilmiştir” dedi.
SADECE 5 SİGARA BAĞIMLILIK İÇİN YETERLİ
Sigaranın içindeki nikotinin mutluluk hormonu olan endofrini yok ettiğini, organizmanın bunun yerine nikotini kabul ederek nikotine bağlandığını söyleyen Öncü, “Sadece 5 sigara bağımlılık için yeterlidir. Bütün bağımlılıkların başlangıcını sigara oluşturur. Bütün uyuşturucuların öncesi sigarayla başlar. Dünya sağlık örgütü verilerine göre dünyada yılda 5 milyon insan sigara nedeniyle ölüyor. Dünyada her 6,5 saniyede bir kişi sigaradan ölüyor. Dünyada sigara içenlerin yüzde 12’sini kadınlar oluşturuyor. Türkiye’de ise 18 milyon kişi sigara içiyor. Türkiye’de sigaraya yıllık 6,5 milyar dolar ödeniyor. Her yıl 50 bin akciğer kanseri vakası tespit ediliyor. Türkiye’de her yıl sigaradan 130 bin kişi ölüyor. 16 bin çocuk da sigaradan etkilenerek ölüyor. Türkiye’de sağlık harcamalarının yüzde 70’i sigaranın oluşturduğu 10 hastalığa yapılıyor” diye konuştu. Kutsi Öncü, konuşmasının sonunda anne ve babalara seslenerek, “Geleceğinizi karartmayın” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri