Her gün yeni bir teknoloji hayatımıza giriyor. Teknolojinin hızına yetişmek artık hiç kolay değil. Teknolojiyi üreten ülkeler gelişiyor, ekonomi politikaları değişiyor, dijital sektörde ihtiyaç duyulan iş gücüne talep artıyor. Dünya artık teknoloji üretebilen, tasarlayabilen ve kalıcı çözümler üretebilen meslek elemanlarına ihtiyaç duyuyor.
**
Türkiye’de sektörler de bu değişimden etkileniyor. Hemen, hemen bilgiler ve belgeler ve işlemler elektronik ortamlarda taşınıyor. Telefona yüklenen küçük bir uygulama sayesinde bütün hizmetlere erişim sağlanabiliyor.
**
Bakan Selçuk Cumhurbaşkanlığı programları doğrultusunda İşkurun geleceğin mesleklerine daha çok ağırlık vermeye başlayacağını vurguladı. Buna göre 2020 yılı sonuna kadar yeni teknolojik gelişmelere de ihtiyaç verecek bir şekilde kurslar yeniden tasarlanacağı müjdesini verdi.
**
Gelecek mesleklerin yetiştirilmesi için yeni "mesleki eğitim kursları" düzenlenecek. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan programlar doğrultusunda geleceğin mesleklerine yönelik eğitimler artacak. Bakan Selçuk hangi mesleklere yönelik alımların artacağını açıkladı. Açıklamada "Endüstriyel bilgisayar programcılığı, giyilebilir teknoloji tasarımcısı, endüstriyel kullanıcı ara yüzü tasarımcısı, bulut bilişim uzmanı, siber güvenlik uzmanı, veri analisti, erp uzmanı, sosyal medya uzmanı, yazılım geliştirme uzmanı, mobil yazılım uzmanı, oyun geliştirme uzmanı gibi mesleklerde işgücü talebinin artacağını öngörüyoruz" dedi.
**
Aslında bu meslek dallarını daha da artıra biliriz. Teknoloji ülkeleri arasına girebilmek için devletimizin bu bölümlere daha çok destek vermesi gereklidir. Bence siber saldırı ve hacker saldırılarına karşı siber güvenlik ve veri analisti gibi meslekler hem ülkemiz için hem de popüler meslek guruplarından biridir. Siber güvenlikten kısaca bahsedecek olursak:
Siber uzayda artan saldırılar ve tehditler nedeniyle sadece kurumların değil, kişisel verilerin güvenliği de ekstra önem kazanmıştır. Bu güvenliği sağlamakla yükümlü Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanının görevleridir..
**
Çalıştığı kişi veya kuruluşun ağ sistemindeki saldırı zaaflarını belirleme ve bu zaaflara karşı önlem alma, Olası saldırılar karşısında yaşanacak olan kayıpları asgari seviyeye indirme, Yeni yazılımlar oluşturarak siber saldırı ataklarına karşı en yüksek performansı gösterecek ürünleri planlama ve kullanmadır.
Teknoloji hiçbir şeydir. Asıl önemli olan insanların özünde iyi ve zeki olduklarına, onlara gerekli araçlar verildiği takdirde mükemmel işler başaracağına duyduğunuz inançtır. ( Elyssa Friedland )