Sigarayla mücadelede dünyada adından söz ettiren Türkiye'de, sigara kullanımı her geçen gün azalıyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 5 yıldır yürütülen çalışmalar sonucunda da öğrencilerin sigara içme oranlarında önemli azalmalar sağlandığı belirlendi.
Yapılan araştırma dünyanın en önemli kanser derneklerinden biri olan Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği (ESMO) tarafından ''Bir Başarı'' hikayesi olarak basına duyurulacak.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikri İçli, tıp öğrencilerinin sigara, içme durumunun belirlemek amacıyla bir çalışma yaptıklarını belirterek, ''geleceğin doktorları''nın sigara içmemelerinin önemli olduğunu söyledi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde 2007 yılında yaptıkları araştırmada, tıp öğrencilerinin sigara içme oranlarının çok yüksek çıktığını ifade eden İçli, ''2007'de yaptığımız araştırmada öğrencilerin yüzde 25'i sigara içiyordu. Son sınıf öğrencilerinde ise bu oran yüzde 35'di. Sigara içenlerinde yüzde 60'ı fakültede sigaraya başlıyorlardı'' diye konuştu.
Yaklaşık 40 yıldır kanser tedavileriyle uğraşan biri olarak bu durumun kendisini ve diğer arkadaşlarını çok rahatsız ettiğini ifade eden İçli, bu kapsamda fakülte bünyesinde bu işe gönül vermiş öğretim üyelerinin de desteğiyle Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Sigara ile Savaş Grubu'nu (AÜTF-SİSAG), kurduklarını söyledi.
Bütün bu çalışmaların olumlu sonuçlarını 2009 ve 2012'de yaptıkları anketlerde gördüklerini ifade eden bu yıl içerisinde yaptıkları ve bin 737 öğrencinin ankette tıp öğrencilerinin 2007'de yüzde 25 olan sigara içme oranlarının yüzde 11'e indiğini, son sınıflarda ise 2007'de yüzde 35 olan sigara içme oranı yüzde 9'a indiğini kaydetti.
Geleceğin doktorları artık sigara içmiyor
Yapılan bir araştırma, tıp fakültesi öğrencilerinin de artık sigara içmediğini ortaya koydu.