Geçmişten Geleceğe Bir Kış Hazırlığı Olan 'Erişte' Sokak Aralarında Yerini Aldı

Kars'ta son baharın yüzünü göstermesiyle kuşaktan kuşağa süregelen bir gelenek olan erişte yapımı için bayanlar bir araya gelmeye başladı. Sokak aralarında, geleneklerin yaşatıldığı bu zaman diliminde iplere çamaşır değil erişteler...

Kars'ta son baharın yüzünü göstermesiyle kuşaktan kuşağa süregelen bir gelenek olan erişte yapımı için bayanlar bir araya gelmeye başladı. Sokak aralarında, geleneklerin yaşatıldığı bu zaman diliminde iplere çamaşır değil erişteler diziliyor.

Kars yöresine özgü, asırlık bir gelenek olan erişte sert geçen kış aylarında sofraların vazgeçilmezi konumunda. "Erişte bizlerin kış azığı" diyen Hanife Aydın, "Yöremize özgü bir lezzettir. Taa annelerimizden, babaannelerimizden ve ninelerimizden gördüğümüz erişte bugünde bizlerin çocuklarımıza öğrettiği bir geleneğin eseridir." dedi.

Bölgede kış yiyeceği denilince akla kaz kurusu ve erişte geldiğini anlatan bir başka Karslı bayan Hazal Bilici, çok eskilere dayanan geçmişiyle bir gelenek olan kış öncesi erişte yapımı için komşularıyla bir araya geldiklerini ve imece usulüyle her evin eriştesini hazırladıklarını ifade ediyor. Eriştenin yardımlaşma ile yapılan bir yiyecek olduğunu aktaran Bilici, "Babaannelerimizin, anneannelerimizin elle yaptığı erişteyi şimdilerde bizler teknolojinin yardımıyla elle hazırlayıp makineden çekiyoruz. Bunu tek bir bayanın yapması biraz zordur. Komşular bir araya gelerek beraber yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Eriştenin yapımına günler önceden başladıkları aktaran Bilici, önce hava şartlarını gözlemlediklerini ve bir gün önceden hazırlıklara başladıklarını ifade ederek yapım sürecini şöyle anlattı: "Hamuru ilk önce tuz ve su ile ekmeğin hamurundan biraz katı hale gelinceye kadar elde yoğuruyoruz. Ardından naylonların içinde etrafına bez sararak yayıp çevirerek, eziyor ve merdaneden geçiriyoruz. Daha sonra küntler halinde leğenlere akşamdan koyuyoruz. Sabah erkenden, saat 6 gibi kalkıp kesime hazırlıyoruz. Tabi burada yardımlaşma önemli; bir arkadaşımız merdane ile açıyor, sonra oklavalarla açılıyor ve makinede çekiliyor. Çekilen erişteleri diğer arkadaşlarımız alıp iplere diziyor. Bu işlemler sonrası ipte kuruması için beklenen eriştemiz iplerden toplanıp fırınlanarak sofralara hazır hale getiriliyor."

Hazırladıkları erişteleri yurt içi ve yurt dışındaki akrabalarına gönderdiklerini dile getiren Binici, 10 kilo eriştenin 3 -5 kişilik bir aileye bir kış boyu yettiğini kaydetti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri