Gece Sulaması İle Yüzde 25 Tasarruf Yaptılar Verim De Yüzde 30 Arttı

Harran Üniversitesi’nin 5 bin dekarlık 6. ve 7.’inci sınıf tarım arazisinde yaptığı gece sulamasında olumlu sonuçlar çıktı. Projede gece sulaması yapılan pamuk tarlasında yüzde 25 su tasarrufu sağlanmasına karşın verimin yüzde 30...

Harran Üniversitesi’nin 5 bin dekarlık 6. ve 7.’inci sınıf tarım arazisinde yaptığı gece sulamasında olumlu sonuçlar çıktı. Projede gece sulaması yapılan pamuk tarlasında yüzde 25 su tasarrufu sağlanmasına karşın verimin yüzde 30 oranında arttığı gözlendi.

Japon İnsanlık ve Doğa İçin Araştırma Enstitüsü (RIHN) ile Harran, Adıyaman ve Çukurova Üniversitesi ortaklığıyla su tasarrufu kapsamında yaptığı çalıştay sonrası harekete geçen Harran Üniversitesi gece sulaması üzerinde çalışma başlattı. 6. ve 7.’inci sınıf 5 bin dekar tarım arazisi üzerinde yapılan proje kapsamında topraktaki nemi ölçmek için toprak tansiyonunu ölçen cihazlar belli bölgelere monte edildi. Böylece topraktaki nem tespit edilerek ihtiyaç ölçüsünde su verildi. Bir yıl süren proje sonucunda gece sulaması yapılan pamuk tarlasında gündüz sulaması yapılan pamuk tarlasına göre yüzde 25 oranında su tasarrufu sağlandı. Verimde de yüzde 30 oranında artış sağlandı.

'DAHA AZ SU KULLANARAK DAHA FAZLA ÜRÜN ALINDI'

Projenin sonuçlarını açıklamak için pamuk tarlasına giden Harran Üniversitesi Rektörü Halil Mutlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Salih Aydemir, proje yürütücüsü Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Ali Çulcu ve yöre çiftçisi sonuçtan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Rektör Mutlu, projenin sudan tasarruf sağladığını buna bağlı olarak erozyonu önlediğini ifade ederek, projenin etkilerinin daha net görülebilmesi için taşlık ve toprağı verimsiz tarlaların seçildiğini aktardı. Proje sayesinde az sulanan araziden daha fazla verim elde edildiğini vurgulayan Mutlu, "Gece sulamasıyla 5 bin dekarlık bir alanda çiftçilerimiz daha az su kullanarak daha fazla ürün aldılar. Örneğin bu arazide 300 kilo alınan yerde 450 kilo ürün almışlar. Hem suyun az kullanımı hem de verim adına önemli proje, emeği geçenlere teşekkür ederim" dedi.

KARLILIK 2 KAT ARTTI

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Aydemir ise projenin bir ilk olmasına rağmen oldukça başarılı tamamlandığını söyledi. Projenin en iyi tarafının çiftçiyle beraber çalışmak olduğunu anlatan Aydemir, amaçlarının çiftçilerin refah seviyesini, ürünlerin ise verimliliğini artırmak olduğunu kaydetti. Aydemir, uygulama ile yüzde 30 daha fazla verim aldıklarını söyledi.

Proje uygulayıcısı Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Ali Çulcu da tüm çiftçilerin sulamayı bu yöntemle yapması gerektiğini belirterek önümüzdeki yıllarda suya duyulabilecek ihtiyaca dikkat çekti. Su kaynaklarının hızla yok olduğuna vurgu yapan Çulcu, gece sulamasında sağlanan su ve verim artışı dikkate alındığında karlılığın 2 kat arttığını aktardı. Çulcu projenin yürütüldüğü arazilerde çiftçilerin teşvik edilerek gece sulaması yapıldığını anlattı.

Çiftçilerden Abdussamet Turan ise iki tarlasını proje dahilinde suladığını ve ürün veriminin arttığını kaydetti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri