Gebelikte astımdan korunun

Hamile kadınların yaklaşık yüzde 7’sini etkileyen astımın kontrol altında olmadığı zaman bebek için ölü doğuma sebep olabildiği bildirildi.

Medicana Konya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Narin Türkmen, gebelikte astımdan korunmak gerektiğini söyledi. Astımın kontrol altına alınmadığı takdirde, erken doğum riski, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riski ve ölü doğuma sebep olabildiğini kaydeden Op. Dr. Türkmen, iyi takip edildiği zaman astım ve alerjik hastalıkların kontrol edilebildiğini, anne ve bebek için riskin son derece düşük olduğunu ifade etti.

Türkmen, astımın belirtilerini anlatarak, “Astım varsa, göğsünüzde sıkışma hissi, öksürük, hırıltı, nefes darlığı yaşayabilirsiniz. Bu semptomlar akciğerlere hava akışının daralmasından kaynaklanır. Hava yolları ödemlidir ve aşırı mukus tarafından tıkanmış olabilir. Egzersiz, enfeksiyonlar, stres, polen, küf, hayvan tüyü, ev tozu akarları ve hamam böceği gibi alerjenler tarafından astım ve alerjik reaksiyonlar tetiklenebilir” dedi.

Astım ya da astım nöbetlerinin daha çok hamileliğin 24 ila 36. haftalarında görüldüğünü belirten Türkmen, “Hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler burun, sinüsler ve akciğerlerde tıkanıklık ve nefes darlığına neden olabilir. Doğumdan sonra üç ay içinde astım muhtemelen hamilelik öncesi haline döner. Astımın sizin ve bebeğinizin sağlığı üzerindeki etkisini izlemek ve değerlendirmek için gebelik boyunca çeşitli testler yapılır. Ultrason ile bebeğin gelişimi takip edilir. NST ile bebeğin kalp atışları takip edilir. Kötü giden bir astım varsa kontrol sıklığı artırılır. Hastalara bebeğin hareketlerinde azalma olursa doktorlarına başvurması önerilir” diye konuştu.

ASTIMDAN KORUNMANIN YOLLARI
Sigara dumanı, boya ve kimyasal dumanlar, ağır koku, çevresel kirleticiler ve bazı ilaçların astımı tetiklediğini, bunlardan kaçınmak gerektiğini dile getiren Op. Dr. Türkmen uyarılarına şöyle devam etti: “Evde alerjiye neden evcil hayvan beslemekten kaçının. Özel tozu ve akarı geçirmeyen kılıflar içeren yastık ve yataklar kullanın. Haftalık yastık ve yatak kılıflarını değiştirin. Elektrik süpürgelerinde toz kontrol etmek için ‘filtre vakum torbaları’ kullanın. Pencereleri kapatıp, klima kullanın. Bu dönemde açık hava etkinliklerinden kaçının. Bugün astım ve alerji tedavisi için birçok mükemmel ilaç vardır. Hiçbir ilaç gebelik sırasında kullanım için tamamen güvenliği kanıtlanmış olmamasına rağmen, doktor kontrolünde ilaçlarla sıkıntılarınız giderilebilir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri