Anne olmak çok güzel bir duygudur. Her kadın bu duyguyu tatmak ister. Anne adayları bu süreçte çok heyecanlanır ve çok meraklanır. Henüz embriyo iken bile bebeği için endişelenir ve kaygılanır. Bebeğin gelişiminin her anı hem doğduktan sonra hem de anne karnında oldukça kıymetlidir. Anne adayı isterse bebeğini hafta hafta gelişimini isterse de ayda bir kontrollerle ay ay gelişimini takip edebilir. Gebelik hesaplama önceleri ay ay yapılırken şimdilerde uzmanlar hafta hafta hesaplama yapabiliyorlar. Böylece anne adayı ne zaman hamile kaldığını ve bebeğini ne zaman kucağına alacağını aşağı yukarı bilir.
Gebelik hesaplama nasıl olur?
Gebelik hesaplamanın pratik bir yolu vardır. Anne adayının son adet tarihinden 3 ay öncesine 7 gün ilave edilerek yapılır. Bu tarihin bir kaç gün öncesi veya bir kaç gün sonrası da olabilir. Ayrıca sat diye isimlendirilen son adet tarihinin unutulmaması oldukça önemlidir. Uzmanlar son adet tarihini gebeliğin ilk haftası olarak sayarak yaklaşık 41 haftayı gözlemlerler. Ay olarak hesabı ise 9 ay 10 gündür. Buna göre gebeliğin hangi haftaları kaçıncı aydır ve bebek de gözlemlenen genel gelişim nasıldır? Bunlar için gerekli bilgileri verelim. Anne adaylarının merakını giderelim.
Hafta hafta ve ay ay gebelik
- Gebelikte 1. Ve 4. Haftalar 1. Ay: bu ay anne adayı kendisinin gebe olduğunu hissedemez. Beklentisi olsa bile anne adayının son adet tarihinin üzerinden tam bir adet süresi geçmeli ve geciken adet döneminin de 10 günü bulması sonucunda yapılan idrar testi veya kan testi ile gebelik teşhisi konur. Henüz çok vakit geçmediğinden çok belirti olmaz ilk ay gebelik belirtileri adet öncesi belirtileri yakın belirtilerdir bu nedenle çok belirleyici olmaz.
- Gebelikte 5. Ve 8 haftalar 2. Ay: bu ay aşerme başlar gebelik belirtileri oluşur. Mide bulantısı kusmalar baş dönmesi en belirgin belirtilerdir. Bebeğin kafası oluşmaya başlar. Fetüs embriyo görünümündedir.
- Gebelikte 9. Ve 13. Haftalar 3. Ay: bu ay bebeğin tüm organları oluşmaya başlamıştır.
- Gebelikte 14. Ve 17. Haftalar 4. Ay: bu ay bebeğin organları yavaş yavaş hareket etmeye başlar. Hafif tekme atmaya kollarını kaldırmaya hatta elini ağzına götürmeye başlar.
- Gebelikte 18. Ve 21. Haftalar 5. Ay: bu ay bebeğin bütün organları çalışmaya başlar. Artık kuvvetli tekmeler atmaya başlar.
- Gebelikte 22. Ve 26. Haftalar 6. Ay: bu ay bebeğin iç organları gelişmeye başlar.
- Gebelikte 27. Ve 31. Haftalar 7. Ay: bu ay bebeğin vücudunda tüycükler oluşmaya başlar.
- Gebelikte 32. Ve 36. Haftalar 8. Ay: bu ay bebeğiniz artık iyice büyüdü. Doğuma çok az kaldı.
- Gebelikte 37. Ve 40. Haftalar 9. Ay: bu ay bebeğiniz artık doğuma hazırdır. Bu ay içinde herhangi bir gün doğum gerçekleşebilir. Bu nedenle anne adayı hazırlıkları tamamlamalıdır.
kaynak: http://jinekoloji.com