"Gebe İneğin Kesildiği Video İnternete 5 Yıl Önce Konuldu"

Sosyal medyada yer alan Bursa’daki kesimhanede gebe bir ineğin kesimi ve sonrasında yaşanan olumsuzluklarla ilgili İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü açıklama yaptı. İl müdürlüğü, 21 Ağustos 2009’da internet sosyal ağ paylaşım...

Sosyal medyada yer alan Bursa’daki kesimhanede gebe bir ineğin kesimi ve sonrasında yaşanan olumsuzluklarla ilgili İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü açıklama yaptı. İl müdürlüğü, 21 Ağustos 2009’da internet sosyal ağ paylaşım sitesine düşen gebe ineğin zorunlu kesimi ile ilgili videonun yeni bir olaymış gibi gündeme getirildiğini, 2009’da internete düşen görüntülerle ilgili, müdürlük hayvan sağlığı, yetiştiriciliği ve su ürünleri şube müdürü ve elemanları ile gıda ve yem şube müdürlüğü elemanlarınca ilgili et entegre tesislerinde konuyla ilgili inceleme yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada; “Yapılan kesimin 2,5 ay önce gece 23.30’da ileri gebe, leğen kemiği ayrılmış ve bir ayağı kırık olan bir sığırın zorunlu kesim amacıyla işletmeye getirildiği, olay anında sorumlu yöneticinin işletmede olmadığı ve genel hijyen kurallarına uygun olmayan şartlarda hayvan sağılığı ve zabıtası yönetmeliği gereği mecburi kesim yapıldığı belirlenmiştir.” denildi.

Yapılan incelemede Bursam Et Entegre Tesisleri'nde gerçeklesen kesimde sorumlu hekimin yerinde olmaması, işletmeye alınmaması gereken şahısların kesim alanına girmesi ve genel hijyen kurallarına aykırı davranışlar sebebi ile işletmeye gerekli cezai müeyyidenin uygulandığı belirtildi.

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ilgili işletme ve kişilere şu yaptırımların uygulandığı kaydedildi:“İsletme sahibine; 5 bin 600 TL idari para cezası, İşletmeye; raporsuz ve belgesiz hayvan aldığından dolayı 5 bin 600 TL idari para cezası. İşletmenin sorumlu yöneticisine 336 TL idari para cezası ve hayvan sahibine ise işletmeye belgesiz ve raporsuz hayvan sevk ettiğinden dolayı 840 TL idari para cezası kesildi. Ayrıca İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne konu intikal ettirilerek işletmeye Hayvanları Koruma Kanunu'na göre 672 TL, 13. maddesine göre 1680 TL, 11. maddesine göre 336 TL olmak üzere toplam 2 bin 688 TL idari para cezası kesilmiştir.” şeklinde bilgi verildi.

Bursa’da toplam 19 kesimhane bulunduğu belirtilen açıklamada; bu işletmelerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan, yönetmelik hükümlerine göre denetlendiği kaydedildi.

Olaylardan sonra kesimhane yöneticileri ile toplantılar düzenlediği aktarılırken, en son yapılan 2014 yılı Temmuz ayındaki toplantıda ise kesimhanelerin 24 saat kamera sistemi ile izlenmesi için müşterek bir karar alındığı belirtildi.

Olaydan sonra Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Kurulu'ndan bir müfettişinde araştırma yaptığı aktarılırken, “Bu olayın internet ortamına düştüğü andan sonra firma dava açarak 18 tane yayın yapan sitede bu görüntülerin tedbiren durdurulmasına yönelik mahkeme kararı çıkartmıştır. Beş yıl önce vuku bulmuş bir olayın, yeni bir olaymış gibi sosyal medyada servis edilmesinin amacı anlaşılamamıştır.” şeklinde açıklamada bulunuldu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri