GDO’lu yiyeceklere etiket yapıştırılsın!

Artık çok sayıda GDO'lı ürün sofralarda yer alıyor. İnsan sağlığını düşüşen bazı duyarlı insanlar ise GDO'lu yiyeceklere etiket konulmasını istiyor

Genetik mühendisliğinin çeşitli teknikler kullanarak yaptığı müdahalelerle kalıtımsal değişikliğe uğrattığı organizmalar, genetiği değiştirilmiş organizmalar, GDO kısaltılmış adıyla ifade ediliyor. GDO'lu ürünlerin insan sağlığını bozduğunu ifade eden Fahriye Turgut, Change.org isimli internet sitesi üzerinden, "Sağlığınla oynamalarına dur de" sloganıyma bir imza kampanyası başlattı. GDO’lu yiyeceklere etiket konulmasını isteyen Turgut'un imza kampanyası ilgi görüyor. Kampanyaya şimdiye kadar 15 bine yakın kişi imza attı.

GDO’LU OLUP OLMADIĞI YAZILSIN

Turgut, kampanya hakkında şu açıklamayı yaptı: "Hemen hemen birçok yiyeceğimizin genetiğiyle oynandı. GDO’suzdur etiketi olmadığı sürece bilmeden alacağımız ürünler bizi hasta bir toplum haline getiriyor. Bu ürünlerin başlıcaları şunlar: Gofret, çikolata, kola, gazlı içecek, kahvaltı gevreği, hazır çorba, hazır kek, sucuk, salam, sosis, renkli yoğurt, çiklet, aromalı kahve, ketçap, mayonez, bisküvi, kraker, şekerleme, renkli içecek, ekmek üstüne sürülen ezme, cips ve benzeri paketli gıda ürünlerinde şu aşağıdaki listeden bir hammadde varsa GDO’lu olma ihtimali yüksektir: Mısır şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu (nişasta bazlı sıvı şeker-NBSŞ), mısır nişastası, mısır yağı, bitkisel yağ, margarin, soya unu, soya proteini, soya lesitini, soya yağı, dokulu bitkisel protein, dekstroz, maltodekstrin, fruktoz, sitrik asit, laktik asit, kanola yağı, pirinç ve pamuk yağı. Soya, sucuk, salam, sosis gibi kırmızı etin kullanıldığı yiyecekler, etsuyu tabletleri, fındık-fısık ezmesi, çikolatalı ürünler, çeşitli unlu mamüller, süt tozu, hazır çorbalar ve hayvan yemlerinde kullanılıyor. Mısır, nişasta bazlı tatlandırıcılar yoluyla gazoz, kola ve meyve suları, mısır yağı, bebek mamaları, hazır çorbalar ve hayvan yemlerinde kullanılıyor. Dört büyükler denilen GDO’lu ürünler mısır, soya fasulyesi, kanola, pamuk ve bunların bulunduğu gıda ürünleridir. Artık ne tükettiğimizi bilmek istiyoruz. Lütfen ürün etiketlerinde GDO’lu olup olmadığı yazılsın."

ZARARLARI SAYMAKLA BİTMİYOR

GDO'lu ürünlerin zararları ise saymakla bitmiyor. Uzmanlar, GDO'lu ürünlerin verdiği zararı şu sözlerle ifade ediyor: "GDO, dünyamız ve canlılar üzerinde yapılan tehlikeli bir deneydir. GDO'lar öldürücü alerjilere neden olabilir. GDO'lu yemler, hayvanlarda antibiyotik direncini artırır, antibiyotiklerin etkisini azaltır. Çoğu GDO'nun içerdiği böcek öldüren toksinlere hamile kadınların kanında ve fetusunda raslandı. GDOların salgıladığı böcek zehirinin tamamının insan sindirim sisteminde parçalanmadığı ortaya çıktı. GDO ekim tarlalarında kullanılan yabani ot ilaçları, memeliler için toksik etki ve insanlarda hormonal dengeyi bozma riski taşıyor. GDO üretimi, süper dayanıklı böcek ve yabani bitki türleri oluşturur. Bu türlerin varlığı ekosisteme ve tarıma büyük tehdit oluşturur. GDO'lar tozlaşma yoluyla doğal türlere bulaşarak biyoçeşitliliğe zarar verir. Zehir salgılayan GDO'lar, kelebekler gibi zararsız canlıların ölümüne neden olur. Zehir salgılayan GDO'lar zehirlerini köklerinden toprağa geçirirler. Zaman içerisinde bu zehirlerin birikimi çevre için tehlike içerir."

KERİM ATICI merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri