Gaziliğin bedeli!

Birçok ülke gazilerini el üstünde tutarken, Türkiye'de ise gazilere yapılan saygısızlıkların ve onur kurucu davranışların sonu gelmiyor. En son Ankara'da bir otobüs şoförünün Güneydoğu gazisine yaptığı hakaret bardağı taşıran son damla oldu

Güneydoğu'da, Kıbrıs'ta ülkenin birliği ve beraberliği için canlarını ortaya ve bu uğurda kolunu bacağını kaybeden koyan gazilerimiz maddi destekten çok manevi destek istiyor. Dünyanın diğer ülkelerinde gaziler, birçok sosyal hakka sahip olan ve toplum tarafından el üstünde tutuluyor. Türkiye'de ise gaziler bazı kendini bilmez kişiler tarafından sık sık rencide ediliyor. Gaziler zaman zaman hakarete uğruyor, özel hastanelerde tedavi edilmiyor, özel okullar kanuni zorunluluk olmasına rağmen gazi çocuklarını okutmamak için ayak diretiyor. Amerika, Rusya, Güney Kore ve bazı Avrupa ülkelerinde ise gazilere her türlü sosyal hakka sahip ve toplum tarafından büyük saygı görüyor. Gazilerin canını teröristin kurşunu değil; toplumda bazı kişilerin yaptığı saygısızlıklar ve onur kırıcı davranışlar acıtıyor.

BENİM İÇİN Mİ KOLUNU BACAĞINI KAYBETTİN?

Son yıllarda gazilerimize yönelik artan saygısızlık ise toplumun her kesiminden büyük tepki görüyor. En son Ankara'da bir otobüs şoförünün iki elini kaybetmiş gaziye, kartını göstermediği için küfretmesi, büyük tepki uyandırdı. Otobüs şoförü, 2007 yılında Şırnak'taki çatışmada 2 kolunu, bir bacağı ve bir gözünü kaybeden Gazi Jandarma Uzman Çavuş Yılmaz Yiğit'ten kartını göstermesini istedi. Gazi Yiğit, otobüs şoförüne elleri olmadığı için kartını gösteremediğini, otobüs şoförünün elini cebine sokmasını ve kartı almasını istedi. Gazi Yiğit'in bu sözüne sinirlenen otobüs şoförü, hakarete varan sözlerle gazi Yiğit'i azarladı. Otobüs şoförünün en çok 'Benim için mi elini, bacağını kaybettin' sözleri tepki çekmeye devam ediyor.

GAZİLER TOPLUMA MAL OLMUŞ KİŞİLERDİR

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Konya Şube Başkanı Mustafa Işık, "Gazilerimize yapılan saygısızlık zaman zaman sınırları zorluyor. Toplumun, bu ülke uğruna canını cebine koyup, dağlarda gezen gazi arkadaşlarıma tavrı bu olmamalı. Tasvip etmediğimiz bir olay. Şoförün davranışının akla, mantığa sığan bir yanı yok" ifadelerini kullandı. Gazilerin siyasal bir malzeme aracı olarak kullanılmaması gerektiğini dile getiren Işık, "Gazi için, CHP'li yahut MHP'li yakıştırması yapıyorlar. Biz bu yakıştırmadan hoşnut değiliz. Gaziler, MHP'li CHP'li veya AKP'li olarak değerlendirilmesiz. Gaziler, gazidir. Bir gazi olarak söylüyorum, gaziler topluma mal olmuş insanlardır" diye konuştu. Otobüs şoförünün hakarete varan söylemlerini büyük bir saygısızlık olarak nitelendiren Işık, "Olayın Ankara'daki TSK'ya ait bir rehabilitasyon merkezinde yaşanması olayın bir başka boyutu. Şoför düşünceli bir insan olsa, oraya giden bir kişinin gazi olduğunu zaten anlaması gerektiğini düşünüyorum. Gazi olması bir yana, arkadaşımızın bir kolu yok. Diğer kolu ise protez. Normal bir insan bunu görür ve engelli olduğundan dolayı bir müsamma gösterir" dedi.

GEÇMİŞTE KONYA'DA DA YAŞADIK

Benzer olayların geçtiğimiz yıllarda Konya'da da yaşandığını söyleyen Işık, "Konya'da da böyle olaylar geçtiğimiz yıllarda yaşanmıştı. Ancak son yıllarda bu tür olaylara Konya'da rastlamıyoruz. Konya'nın şehit ve gazilere karşı bir duruşu var. Ayrıca geçtiğimiz gün olayla ilgili açıklama yapan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i de tasvip etmiyorum. Bazen bizim adını zikretmenin doğru görmediğim bir partinin destekçisi olarak görüldüğümüze şahit oldum. Biz kesinlikle hiçbir partinin destekçisi değiliz ve olamayız. Her şeyden önce biz siyaset üstü bir kurumuz. Vatan bilinci olan her insanda olduğu gibi, bizim de kırmızı çizgilerimiz vardır. Eğer ki vatan bölünecekse, İstiklal Marşı'nın tekrar yazılması gerekecek bir ortam olacaksa o zaman biz bazı şeylere dahil oluruz. Hiç kimsenin bizi siyasete alet etmeye hakkı yok" sözlerini kullandı.

GAZİLERİMİZ BUNLARI HAKETMİYOR

Güneydoğu Gazisi İbrahim Lale ise, "Onurumuzun, gururumuzun ayaklar altına alınmasına izin vermeyeceğiz. Unutulmasın ki şehit aileleri ve gaziler sahipsiz değildir. Şu an itibariyle olayın olduğu günden beri Türkiye genelinde bize ulaşan yaklaşık 150 şehit ailesi ve gazi bu açlık grevini destekleyeceklerini ifade ettiler. Ülkemizin bölünmez bütünlüğü ve varlığı için Şırnak’ta iki kolunu bir bacağını bir gözünü veren yüzde 90 iş göremez raporu olan bir gazimize bu yapılanların doğru olduğuna inanıyor musunuz? Kurumunuz adına özür dilemeyi düşünüyor musunuz, şoförü görevden almayı düşünüyor musunuz? Olaydaki şoförün psiko teknik raporu var mıdır?. Güneydoğu gazileri olarak bu yaşananları sindiremiyoruz. Biz bu ülke için bu insanlar için canımızı ortaya koyduk. Tek istediğimiz manevi destek ve saygıdır” dedi.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri