Gaziantep'ten GDO'lu çeltik iddialarına tepki

Mersin Limanı'nda ele geçirilen ve GDO'lu olduğu öne sürülen pirinçle ilgili Gaziantep'teki oda, borsa ve ihracatçı birlikleri, ortak açıklama yaptı.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ömer Çelik ve Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz'ın ortak imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, son birkaç gündür kamuoyunun gündemine yansıyan, "Mersin'de GDO'lu pirinç tespit edildiği" iddialarıyla ilgili haberlerin "toplumda yersiz bir endişeye neden olduğu ve haberlere konu olan firmaların da zan altında kaldığı" belirtildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in "Dünyada ticarete konu olmuş GDO'lu çeltik üretimi yapılmamaktadır" sözleri ile ABD Tarım Ataşeliğinin "GDO'lu pirinç üretiminin ticarete konu olmadığı" yönündeki beyanı hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Burada yaşanan sorun, yine Bakanımız Mehdi Eker tarafından dile getirilen bulaşıcı sorunudur. Uluslararası ticarette taşınma veya depolanma sırasında, daha önce GDO'lu ürün taşıyan araçta, gemide veya depoda bulunan az miktardaki GDO nedeniyle binlerce ton ürün GDO'lu olarak değerlendirilmektedir. Bu ihtimali değerlendiren Avrupa Birliği'nde, izin verilmiş GDO'larla bulaşmış ürünler için yüzde 0,9 eşik değer belirlenmiştir. Uygulamada bu eşik değerin altında GDO içeren ürünler GDO'suz olarak kabul edilmektedir."

Türkiye'de henüz gıdalar için onaylı gen bulunmadığı, bulaşıcı konusunda bir limit değer belirlenmediği için sıfır olarak kabul edildiğinin vurgulandığı açıklamada, "Bu durum, uluslararası ticaret yapan firmaların ürünlerini, GDO'lu ürün olarak değerlendirilme riskiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Ticarete konu GDO'lu çeltik üretiminin yapılmadığı bir dünyada, firmaların bu konuyla ilgili zan altında bırakılması, hem halkı yersiz bir endişeye sürükleyecek, hem de sektörün olumsuz yönde etkilenmesine neden olacaktır" ifadeleri kullanıldı.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri