Gaziantep Barosu: Gözümüz Bundan Sonraki Uygulamalarda Hsyk'nın Üzerinde Olacak

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerini değerlendiren Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol, "Nerede hukuk ihlali varsa, nerede demokrasi ihlali varsa, nerede anayasa ihlali varsa halkımızla paylaşacağız. Gözümüz bundan sonraki uygulamaların...

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerini değerlendiren Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol, "Nerede hukuk ihlali varsa, nerede demokrasi ihlali varsa, nerede anayasa ihlali varsa halkımızla paylaşacağız. Gözümüz bundan sonraki uygulamaların üzerinde olacaktır." dedi.

Gaziantep Baro yönetimi, son günlerde ülkede yaşanan Kobani eylemleri ile ilgili sağduyu çağrısında bulundu. Yönetim adına basın açıklaması yapan Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol, "Ülkemizde son günlerde istenmeyen olaylar yaşanmaktadır. Sınırlarımızın ötesindeki hareketlilik, oradaki savaş ülkemizde ithal edilmek istenmektedir. Yanı başımızdaki kanlı çatışmaların Türkiye'ye sıçratılması şeklindeki uğursuz bir senaryo gündeme sokularak, unutmak istediğimiz bir kargaşa döneminin tekrarı bize yaşatılmak istenilmektedir." diyerek sağduyu mesajı verdi.

'YASAMA, YARGI, YÜRÜTME TEK ELDE TOPLANIRSA BUNUN ADINA ARTIK OTORİTER SİSTEM DENİR'

Dün yapılan HSYK seçimleri hakkında da açıklamalarda bulunan Elibol, HSYK'nın ayrılarak, Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu şeklinde iki ayrı kurumun olmaması gerektiğine dikkat çekti. Elibol, "Yargılamada savcı ve avukat taraftır, tarafsız olan yargıçtır. Taraf olan savcı ile tarafsız olan yargıcın aynı çatı altında olmasını yargı bağımsızlığına aykırı olduğunu düşünüyoruz." dedi.

HSYK'ya seçilen üyelerden bazılarının seçim döneminde 'yürütme ile biz uyumlu çalışacağız' sözlerini hatırlatan Elibol, bundan sonra artık daha dikkatli olacaklarını vurguladı. Yargının bağımsız ve tarafsız olması gerektiğine dikkat çeken Elibol, "Yürütme ve yasama ile hiç ilişkilendirilmemelidir. Biz savcı ve hakimler kurulunun ayrı düzenlemesini isterken şuanda bakanlık bürokratlarının öncülüğünde yapılan bir seçimdi. Ben hiçbir hukukçunun hukukun üstünlüğünden, hukuk devletinden ödün vereceğine ihtimal vermiyorum. Biz de savunmanın temsilcileri olarak bundan sonra daha dikkatli olacağız." diye konuştu.

Basının da muhalif olma tavrını acilen kazanması gerektiğini belirten Elibol, şunları kaydetti: "Nerede hukuk ihlali varsa, nerede demokrasi ihlali varsa, nerede anayasa ihlali varsa halkımızla paylaşacağız. Gözümüzde bundan sonraki uygulamaların üzerinde olacaktır. Hukukun ayaklar altına alınmasına asla izin vermeyeceğiz. Yasama, yargı, yürütme tek elde toplanırsa bunun adına artık demokrasi denmez, otoriter bir sistem denir. Ben bir hukuk kurumunun kendi ayağına balta vuracağını sanmam."

Türkiye’nin Suriye’de ılımlı muhaliflerin eğitilmesi ve donatılmasını sağlayacağı yönünde gelen bir soruya da cevap veren Elibol, BM kararı olmadan böyle bir kararın alınmasının yanlış olacağına değindi. Elibol, "BM'den çıkacak bir karar ile bunun uluslararası hukukta yasal kılıfa oturacağını düşünüyorum. Ama BM'den bu şekilde bir karar çıkmadan bu kararı alırsak, başka ülkede savaşacak askerleri eğitmeye çalışırsak bunun isminin ne olacağını artık siz düşünün. Bu militanları yasal olarak eğitmemiz yanlış." diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri