Gazeteciler topluma karşı sorumludur

Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı işleri Müdürü İbrahim Büyükeken, KTO Karatay Üniversitesi İletişim ve Tasarım 3 sınıf öğrencileri ile bir araya gelerek mesleki tecrübelerini paylaştı

Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı işleri Müdürü Dr. İbrahim Büyükeken, KTO Karatay Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölümü 3’üncü sınıfı öğrencileriyle bir araya geldi. Söyleşide konuşan ve öğrencilerin sorularını cevaplayan İbrahim Büyükeken, gazeteciliğin özel bir meslek olduğunu ve gazetecilerin sürekli kendisini güncellemesi gerektiğini söyledi.

GAZETECİLİK ÇOK ÖZEL BİR MESLEK

Gazeteciliğin özel bir meslek olduğunu bu mesleği bir kere başladığınızda bırakılamadığını dile getiren Dr. İbrahim Büyükeken, “Gazetecilik çok özel bir meslek. Bu mesleğe başladığınızda işinize bağımlı hale geliyorsunuz. Toplumun her an her konuda bilgilendirme aydınlatma gibi bir sorumluluğunuz var. Bu sorumluluğun vermiş olduğu ağırlıkla kendinizi he an bin konusu araştırırken buluyorsunuz. Mesleğin size yüklemiş olduğu vizyon gereği toplumda meydana gelen hiçbir konu hakkında duyarsız kalamıyorsunuz. Gazeteciler topluma karşı sorumlu bireylerdir. Herhangi bir konu üzerinde bir haber yapıp o konu hakkında insanları aydınlatmanın doğruları ortaya çıkarmanın vermiş olduğu o güzel duyguyu tattığınızda artık meslek tamamen sizi içine çekiyor ve sorumluluk bilinciniz artıyor. Gezmeye gittiğiniz zaman, bir kafede çay içmeyle oturduğunuzda aklınız bir köşesinde haber yapma hissi bulunur. Kamuya açık bir alanda meydana gelen ve toplumsal kurallara aykırı her davranış sizin için haber konusu oluyor. Böylece bu meslek sizi içine çekmeye başlıyor ve artık gece gündüz gazetecilik düşünmeye başlıyorsunuz” diye konuştu.

GAZETECİLERİN TOPLUMA KARŞI SORUMLULUĞU VAR

Gazetecilerin topluma karşı sorumluluklarını olduğunu belirten Büyükeken, şunları söyledi: “Gazetecilik, icra edilmesi için zaman, kaynak ve uygulama alanı gerektiren bir meslektir ve tüm bu koşullar mesleğin bağımsızlığı için elzemdir. Medyada mahkeme kurulmaz. Suçu yargılamak yargının görevidir. Rüşvetler, yolsuzluklar ve her türlü çürümenin yaşandığı olaylar karşısında gazeteci, kamunun gözü kulağı olma görevini yerine getirmek zorundadır. Mesleğimiz bu yönüyle bizi topluma karışa sorumlu bireyler haline getirir. Toplumda meydana gelen yanlış olan her olay etik kurallar çerçevesinde gazetecilerin konusudur bu gazetecilik yapıyor olmanın yansıra karşı topluma karşı üstlendiğiniz mesleğini en önemli parçasıdır. Meslek hayatım boyunca birçok yanlışı dile getirerek bu yanlışları engel olmaya çalıştım. Bunu yaparken etik kurallardan ayrılmadan ve topluma karşı sorumluklarını unutmadan yaptım. Okuldan mezun olduğunuz da sizde bu bilinç ve özgürlükle hareket etmelisiniz. Bu mesleği başladığınızda her zaman etik kurallara sadık kalmayı bu kurallara çerçevesinde mesleğiniz icra etmeye kendinize düstur edinmelisiniz. Gazetecilerin ilk görevi, hakikate ve toplumun bilgiye erişim hakkına riayet etmektir. Gazeteci; bilgi, belge, veri veya görsel toplamak için yalnızca hakkaniyetli yöntemlere başvurmalı ve karşınızdakine gazeteci olduğunuzu her zaman söylemelisiniz. Kamu yararının üstün geldiği, başka bir şekilde toplanması imkânsız olan bilgilerin elde edilmesi durumu haricinde gizlice ses ve görüntü kaydı yapmaktan kaçınmalısınız. Gazeteci, tüm bilgi kaynaklarına kesintisiz erişimi ve kamu yararına katkı sağlayacak bilgileri özgürce araştırma hakkını savunmalı.”

ÖĞRENCİLİK YILLARINDA STAJ YAPIN

İletişim fakültesi öğrencilerine mutlaka okudukları ya da yaşadıkları şehirlerdeki yerel basın kuruluşlarında ya da haber ajanslarında staj yapmalarını tavsiye eden İbrahim Büyükeken, “Öğrencilik yıllarınızı boşa geçirmeyin. Birinci veya ikinci sınıftan sonra mutlaka yerel medyada veya haber ajanslarında staj yapın. Teorik bilgi ile uygulamalı bilgiyi harmanlayarak, kendinizi geliştirin. Habere bakış açınızı, haber yazmayı en iyi şekilde öğrenmeniz için bu tür yayın kuruluşları sizleri donanımlı kılar” diye konuştu. KTO Karatay Üniversitesi İletişim Tasarım Bölümü Doç. Dr. Birol Büyükdoğan İbrahim Büyükeken’e derse verdiği katkılardan dolayı teşekkür etti. Söyleşi İbrahim Büyükeken ve öğrenciler hatıra fotoğrafı çekilerek son buldu

SAİT ÇELİK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri